Regatul spaniol a avut o istorie foarte turbulentă ce a dus la construirea, pe tot teritoriul, a peste 2500 de castele superbe și fortificații militare atât de necesare.
În prezent, majoritatea castelelor sunt restaurate de cei mai buni specialiști. Turiștii au ocazia de a observa părți din viața regilor și a prinților din vremuri apuse.
Situat în regiunea Somontano, Castelul Loarre domină terenurile ce sunt acoperite de culturi cu vită de vie. Ridicat în secolul XI de regele Sancho el Mayor, complexul face partedin Patrimoniul Mondial UNESCO. Arhitectura clădirii are elemente lombarde și mozarabe și influențe maure.
Castelul Tossa de Mar domnește peste faimoasa Costa Brava, destinația de top a turismului spaniol. Situat între Munții Pirinei și Marea Mediterană, castelul este unul dintre cele mai căutate obiective turistice din țară. Locul a devenit faimos datorită actriței Ava Gardner, care a filmat aici Pandora și Flying Dutchman, în anii 1950.
Regii din Navara au costruit între secolele XIII și XV Castelul Olite, considerat una dintre cele mai impunătoare fortificații medievale din nordul Spaniei. Este situat între două regiuni viticole, Ochoa și La Rioja. În timpul Războiului Peninsular, castelul a fost incendiat. Restaurat complet și mai spectaculos că înainte, clădirea este sediul principal al Parador Nacional de Turismo.
Castelul Ponferrada este cel mai căutat obiectiv turistic al regiunii Leon. A fost ridicat în onoarea cavalerilor templieri și donat Ordinului Templierilor în anul 1178 de către regele Ferdinand II de Leon. Domeniul cuprinde și o podgorie denumită Bierzo.
Provincia Valladolid ascunde un castel cu influențe gotice. Castelul La Mota a fost înălțat în 1080 ca avanpost contra maurilor. Personaje celebre ca Cesare Borgia și Hernando Pizzaro au fost întemnițate între pereții castelului. La Mota domină peisajul regiunilor viticole Rueda și Ribera del Duero.
În apropierea orașului Segovia se înalță impunător Castelul Alcazar. A avut inițial rol de fortăreață, apoi palat regal, închisoare și academie militară. În anul 1120, maurii arabi l-au ridicat, urmând ca mai apoi, proprietar să devină regele Alfonso IV de Castilla. În trecut, aici s-au întâlnit Ferdinand de Aragon și Isabela de Castilla, iar în prezent aici s-a căsătorit regele Spaniei Felipe cu prințesa Anna de Austria. În Sala Armelor veți găși o impresionantă colecție de armuri și arme albe, iar pentru o priveliște de neuitat se recomandă urcarea celor 150 de trepte ale celui mai înalt turn.