Vine vara și nu știi care-i planul? Ce ai zice de o raită prin salinele și peșterile României? Hai că anul ăsta e anul României sau cum s-ar zice: i-a venit și ei rândul.
Salina Turda
Salina Turda este una dintre cele mai spectaculoase destinații turistice care dezvăluie minunile subterane ale României și probabil unul dintre cele mai frumoase astfel de locuri din lume.
Salina, care s-a deschis în secolul al XVII-lea și a fost de la început una dintre cele mai importante din Transilvania, a început să decadă după 1840 din cauza concurenței mari de la salina din Ocna Mureș. A fost folosită ca adăpost pentru bombe în timpul celui de-al doilea război mondial și ca spațiu de depozitare după încheierea războiului. A fost transformată într-un parc tematic după 1992, iar acum, facilitățile sale de agrement includ o roată Ferris, un mini teren de golf, un lac cu bărci cu padele, o alee de bowling, un amfiteatru, terenuri de sport și mese de ping pong.
Salina Turda este situată la aproximativ 6 km de Turda, al doilea oraș ca mărime din județul Cluj, și la aproximativ 36 km de Cluj-Napoca.
Salina Praid
Salina Praid din județul Harghita din estul Transilvaniei este populară atât în rândul persoanelor care caută tratament pentru diverse boli respiratorii, cât și în rândul turiștilor care doresc să se relaxeze și să petreacă timp de calitate cu prietenii și familia pentru câteva ore.
Salina a atras peste 640.000 de vizitatori în 2017, iar mai mult de jumătate dintre ei au fost turiști. Și nu este de mirare că numărul continuă să crească, deoarece mina oferă o mare varietate de opțiuni distractive, Wi-Fi, locuri de joacă pentru copii, o biserică, un cinematograf 3D, o cafenea și un restaurant, printre altele. Temperatura medie anuală în subteran este de 16 grade Celsius.
Salina Slănic Prahova
Situată într-un peisaj frumos din orașul Slănic, în județul Prahova, Salina Slănic Prahova atrage mulți turiști în fiecare an, care vin aici în principal pentru puritatea aerului minei, despre care se crede că are efecte vindecătoare.
Istoria salinei începe în jurul anului 1685, anul în care Mihail Cantacuzino a cumpărat moșia Slănic cu scopul de a deschide aici o mină de sare. Mina Unirea de la Salina Slănic Prahova a fost deschisă în 1943 cu un număr de 15 camere cu profil trapezoidal. Exploatarea sării din această mină s-a făcut până în 1972, după care mina a devenit un obiectiv turistic. Temperatura constantă de 12 grade Celsius pe tot parcursul anului, umiditatea de 50%, compoziția aerului bogată în ioni de sodiu și absența alergenilor creează un microclimat special eficient în tratarea bolilor respiratorii, iar acest lucru face ca mina să fie destul de populară în rândul turiștilor.
Dar există și alte lucruri pe care vizitatorii le pot face la Salina Slănic Prahova, deoarece există terenuri de sport unde turiștii pot juca volei sau tenis și locuri de joacă pentru copii. Există o cameră numită Geneză Hall care găzduiește busturile din sare al regelui Decebal și al împăratului roman Traian. Există și alte sculpturi în sare în mină, cum ar fi bustul cunoscutului poet Mihai Eminescu și un basorelief al marelui domnitor Mihai Viteazul. În plus, Supernova Planetariu, care este prezentat ca cel mai mare planetariu din România, poate fi găsit în Salina Slănic Prahova.
Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari este una dintre cele mai vechi din țară. Zona de vizitare este amenajată la 225 de metri deasupra nivelului mării și acoperă o suprafață de 10.000 de metri pătrați. Există o mulțime de lucruri de făcut aici, deoarece Salina Ocnele Mari are o biserică, un muzeu, un restaurant, magazine de suveniruri, baruri, teren de fotbal, de volei și terenuri de tenis, locuri de joacă pentru copii și alte facilități.
Mina turistică Ocnele Mari este situată în orașul cu același nume, la 8 km de Râmnicu Vâlcea, într-o zonă pitorească de lângă Valea Oltului. Microbuzele îi duc pe turiști în interiorul salinei, iar călătoria durează aproximativ 10 minute. Microclimatul este constant în mină, temperatura fiind de aproximativ 13-15 grade Celsius, iar umiditatea aerului de aproximativ 50%.
Salina Cacica
Salina Cacica este situată în comuna Cacica, în județul Suceava, la 40 km de orașul Suceava și la 450 km de București.
Treptele din lemn care au o vechime de peste 200 de ani îi duc pe turiști până la mină. Vizitatorii ar trebui să fie foarte atenți la aceste trepte, deoarece acum sunt acoperite cu un strat mineralizat de sare. Galeriile săpate manual duc turiștii la Biserica Sf. Varvara și la mica capelă ortodoxă, sala de bal și la uimitorul lac sărat subteran. Un mic muzeu din salina prezintă istoria locului și activitatea minerilor. Aerosolii salini cu efecte terapeutice, temperatura constantă de aproximativ 14 grade Celsius și frumusețea locului fac din această salină un loc foarte bun pentru relaxare și timp liber, indiferent de anotimp.