Camino de Santiago a devenit unul dintre cele mai cunoscute pelerinaje din lume, în fiecare an mii de oameni din întreaga lume pornesc în această aventură, dar de unde a început totul?

Apostolul Santiago

Mister, mituri, legende… toate fac parte din istoria pelerinajului.

Istoria oficială a acestui pelerinaj spune că trupul lui Apostolului Santiago, fiul lui Zebedee și fratele lui Juan Evangelistul, a fost descoperit de un pastor numit Pelayo pe un câmp din Galiția în timpul domniei regelui Alfonso al II-lea, în secolul al IX-lea.

Santiago a murit cu aproximativ 800 de ani mai devreme și, potrivit legendei, a fost transportat în Galiția (în orașul Iria Flavia, azi Padrón, pe Calea Portugheză) de doi discipoli într-o barcă condusă de îngeri. Cumva, trupul său a fost îngropat pe un câmp nu departe de acolo; unde avea să fie descoperit câteva secole mai târziu.

Informat despre această descoperire importantă, regele Alfonso al II-lea a construit o mică capelă în acest loc sacru și a primit mai târziu un mandat de a construi un templu mai mare pentru a atrage pelerini din întreaga lume, concurând cu alte centre de pelerinaj religioase importante, cum ar fi Ierusalimul și Roma. În acest moment, clădirile religioase din întreaga Europă erau construite sub formă de temple cu cele mai bune relicve pentru a atrage pelerini, făcând astfel din Santiago de Compostela una dintre cele mai importante destinații de pelerinaj din lume.

Descoperirea și dezvoltarea traseului de pelerinaj a fost, de asemenea, important din punct de vedere politico-strategic, deoarece a provocat un aflux mare de creștini fideli care călătoresc prin nordul Iberiei, stabilindu-se pe Camino și creând legături culturale puternice cu restul populației europene devenind un instrument perfect pentru a ține maurii la distanță.

CITEȘTE ȘI:
Portugalia cu plajele ei încântătoare
The Pilgrim, Spain, Camino De Santiago De Compostela

Cu toate acestea, există și o „preistorie” interesantă a Căii, deoarece se pare că acest drum ar fi putut atrage pelerini înainte de secolul al VIII-lea, în special calea Lactee spre Fisterra (Finis Terrae). Acest traseu continuă să fie foarte popular astăzi. Se credea că în Fisterra lumea se termina, un loc magic în care cei vii se puteau apropia de lumea morților, „lumea cealaltă”.

Rutele lui Santiago

Odată cu construcția catedralei în 1078, a început o nouă eră pentru pelerinajul lui Santiago. La acea vreme, cele mai sigure rute erau Calea Nordului și Calea Primitivă, se crede că în plus, Calea Primitivă a fost ruta pe care regele Alfonso al II-lea a urmat-o în pelerinajul său spre Santiago și cea mai veche rută a Căii.

Tile, How To Get Here, Santiago

Calea Franceză va fi dezvoltată mai târziu de regii Sancho el Grande și Alfonso VI pe teritoriile Navarra și León; La scurt timp după ce a fost recuperat de influența arabă. Mănăstiri, spitale de pelerini, poduri și alte infrastructuri importante au fost construite pentru a proteja pelerinii în drumul lor spre Santiago. Regii creștini au oferit, de asemenea, anumite privilegii pentru a încuraja populația să se stabilească pe trasee, iar multe orașe s-au dezvoltat și au devenit comunități prospere.

Când Aymeric Picaud a scris Codexul Calixtino în secolul al XII-lea, mii de pelerini se îndreptau deja spre Santiago, pe Calea Franceză. Codex Calixtino a fost primul ghid recunoscut al Căii și arată importanța traseului în acele zile, în ciuda pericolelor pe care acestea le comportă în Europa medievală …

Mulți își vor începe pelerinajul din propriile case și astfel s-a dezvoltat o rețea de rute ale căii în toată Europa. Majoritatea pelerinilor se opresc în diferite centre de pelerinaj importante pentru a vizita alți sfinți și pentru a obține unele moaște.

CITEȘTE ȘI:
Motive pentru a vizita Andaluzia în timpul iernii

Pentru credință sau pentru bani…

Secolele al XII-lea și al XIII-lea au marcat apogeul pelerinajului la Santiago cu 250.000 de pelerini care călătoreau în fiecare an, mânați de credința lor, dar și din multe alte motive: unii doreau să asigure mântuirea sau să plătească o penitență. Un alt motiv bun pentru pelerinaj a fost promisiunea mântuirii: Papa Calixto II a declarat Anul Sfânt Iacobeo, în fiecare an în care 25 iulie (Ziua Santiago) a căzut duminică.

Camino, Pilgrimage, Santiago De Compostela, Field, Corn

Din secolul al XIV-lea și din cauza circumstanțelor diverse, cum ar fi războaiele religioase și Reforma, interesul pentru pelerinaj a scăzut în general în toată Europa, inclusiv pentru Camino de Santiago. Deși pelerinii au continuat să călătorească la Santiago, numărul pelerinilor a scăzut în comparație cu epoca medievală.

Drumul lui Santiago de azi

Începând cu anii 1990, Camino de Santiago a suferit o renaștere fantastică datorită eforturilor de promovare a turismului, dar și a muncii iubitorilor de Camino, precum Părintele Elias Valiña, pastorul Cebreiro, care a lucrat neobosit în anii 80 pentru a marca traseul și a realiza o nouă cale de schimb cultural, comunicare și înțelegere între cetățeni. Fără îndoială, Elias ar fi foarte mândru de Calea de astăzi.

Santiago De Compostela, Cathedral, Rooftop, Fence

Pentru a vă face o idee, 1.245 de pelerini au ajuns la Santiago în 1985 și peste 100.000 în 1993, anul în care Camino de Santiago a fost declarată Patrimoniu Mondial de către UNESCO. Pentru Anul Sfânt 2010, aceste cifre au ajuns la 270.000, iar peste 327.000 și-au obținut Carnetul de pelerin doar în 2018.