Italia este cea mai afectată țară europeană de coronavirus.

Epidemia de coronavirus a paralizat cele mai productive regiuni din Italia iar economia țării este în pericol să cadă în recesiune după ce a pus în carantină inima sectorului industrial și financiar al peninsulei.

Autoritățile speră că măsurile luate vor afecta industria lor și exporturile cât mai puțin posibil, deși pentru anumite sectoare este un adevărat atac de cord.

„Măsurile restrictive luate cu privire la zonele de mare importanță pentru economia italiană vor avea consecințe asupra activităților economice legate de transport, divertisment și viață socială”, avertizează luni Ministerul Economiei italian.

„Activitățile de producție și administrația publică vor continua să funcționeze normal”, a subliniat ministerul în declarația sa.

Cele mai bogate și industrializate regiuni din Italia sunt cele mai afectate de epidemia Covid-19: Lombardia, Veneto și Emilia-Romagna.

Potrivit cifrelor din 2017 ale Institutului Național de Statistică (Istat), aceste trei regiuni, dintre cele douăzeci din Italia, au generat 40,1% din Produsul Intern Brut (PIB) și au concentrat 31,5% din populație.

Măsurile drastice luate săptămâna trecută pentru stoparea epidemiei de coronavirus, care a infectat peste 7.300 de persoane și a provocat 366 de decese, amenință că va provoca pagube în diverse sectoare, pe lângă turism.

Intrările și ieșirile dintr-o zonă vastă din nord, care merge de la Milano, capitală economică, la Veneția, Mecca turismului mondial, au fost limitate.

În regiunea Lombardiei și a celor paisprezece provincii, toate evenimentele culturale, sportive și religioase au fost interzise. Cluburile de noapte, pub-urile, școlile de dans și alte locuri similare ar trebui să se închidă până pe 3 aprilie.

CITEȘTE ȘI:
Italia te cucerește definitiv cu locuri infinit de seducătoare

Riscul de recesiune

„Sectorul industrial și sectoarele cheie, precum sectorul agro-alimentar și sectorul farmaceutic au suferit consecințe dramatice sau chiar un infarct economic cum este definit de un bancher”, scrie ziarul Il Corriere della Sera.

Pentru a evita catastrofa, guvernul pregătește despăgubiri pentru lucrătorii și companiile de pe întreg teritoriul național și, în special, din sectoarele și teritoriile cele mai afectate.

„Măsurile sunt în faza de definire, vor fi stricte, dar proporționale și limitate în timp”, a declarat Ministerul Economiei.

„Nimeni nu are o idee precisă asupra consecințelor economice ale coronavirusului. Multe aspecte vor depinde de durata sa și de capacitatea sistemului economic de a se recupera după criză”, spune Il Sole-24 Ore, principalul ziar economic al țării.

Pentru economistul șef al OCDE, Laurence Boone, cel mai bun scenariu posibil pentru Italia este acela de a obține o creștere zero în 2020, cu un prim trimestru negativ, urmat de o redresare lentă.

În 2019, Italia a înregistrat o creștere de 0,3%, cea mai grea cifră din 2014, când creșterea produsului intern brut (PIB) a fost zero.

A treia economie din zona euro, bazată pe exporturi, a fost deja slăbită de încetinirea europeană, în special în Germania, și de tensiunile comerciale globale și de incertitudinea politică internă.

Ca semn al momentului, Bursa de Valori din Milano a avut luni o scădere de 8,82% din cauza efectului răspândirii coronavirusului.