Și Thailanda este afectată de epidemia de coronavirus.

Thailanda a avut de-a face cu cel de-al treilea număr de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus după China și Singapore, în termen de patru săptămâni de la raportarea primului său caz confirmat de Covid-19.

Vestea bună este că încă doi dintre pacienții cu coronavirus din Thailanda s-au vindecat complet și s-au întors acasă.

Directorul general adjunct al departamentului de control al bolilor, Dr. Thanarak Pleepat, a declarat astăzi într-o conferință de presă că toți thailandezii care se întorc din cele patru țări desemnate ca zone cu risc ridicat, respectiv China (inclusiv Hong Kong și Macau), Coreea de Sud, Italia și Iran, trebuie să depună rapoarte zilnice cu privire la starea lor pe toată perioada de 14 zile de carantină.

De asemenea, el a pledat cu publicul să nu stigmatizeze pacienții sau rudele acestora, având în vedere creșterea antagonismului online, citând declarația recentă a premierului Lee Hsien Loong din Singapore:

„Frica poate face mai mult rău decât virusul însuși. Ne poate înfunda panică sau putem face lucrurile care înrăutățesc, cum ar fi lansarea zvonurilor online, să facem stocuri de măști sau produse alimentare ori să învinovățim anumite grupuri pentru focarele de infecție. ”

Thanarak a dezvăluit că procesul de screening pentru lucrătorii thailandezi care se află încă în Coreea de Sud a început, spunând că vor fi analizate de două ori înainte de îmbarcarea pentru zborurile către acasă și din nou la sosirea în Thailanda.

Chiar dacă focarul de coronavirus nu este încă limitat, economiștii numără deja daunele. Economiștii estimează că, creșterea produsului intern brut (PIB) din China în primul trimestru al acestui an ar putea fi mai mică de 4% – o scădere accentuată de la rata de creștere obișnuită cu 6%. Desigur, impactul economic nu se va limita la China, deoarece PIB-ul său reprezintă peste 20% din economia mondială.

CITEȘTE ȘI:
Adrenalină la maxim în locuri inedite

Thailanda nu merge mai bine, deoarece țara are legături economice strânse cu China prin exporturi și turism. Toate casele de cercetare și-au redus previziunile de creștere a PIB-ului thailandez pentru 2020 de la 2,7% la 2% sau mai puțin. Se ia în calcul chiar posibilitatea creșterii negative. Extrem de important pentru aceste date, este punerea lor într-un context corect și anume acela că estimările de mai sus au fost făcute când numărul cazurilor confirmate a fost probabil în jur de 20.000, iar numărul morților a fost mai mic de 400. Cele mai recente date arată că numărul cazurilor confirmate a sărit la 100.000 și victime au depășit 1.100. Viața în China – în special în marile sale orașe – este încă departe de a fi normală. Prin urmare, revizuirile ulterioare sunt certe și vor apărea curând.