Europa este binecuvântată cu unele dintre cele mai senzaționale coaste din lume. Întinderile lungi de nisip auriu, golfuri secrete, apele calme albastru-verzi ale Mediteranei și valurile jucăușe ale Atlanticului înspumat sunt mărturii ale înzestrării naturale neprețuite ale Europei. Pasarele lemn prin dunele de nisip, satele și porturile de pe litoralul cristalin cu bărci cu vele și pahare de vin sunt tot atâtea motive de încântare nesfârșită.

Puține paradisuri tropicale pot concura cu cultura magnetică a enclavelor de pe litoralul Europei: atitudinea insulei unde umbli descuț, stilul de viață boho, sălbatic și liber. Puncte de întâlnire a surferilor, scene hippie, hotspot-uri pentru familie. Atâta distracție pentru căutătorii de plăcere, de băuturi de tot felul sau mâncăruri de orice fel. Nisip, mare și soare; dar și mâncare și vin, muzică și dans, înot și joc.

Dar iată și cele mai bune plaje din Europa!

Cele mai bune plaje din FRANȚA

Coasta Atlanticului

Water, Sea, Seashore, Travel, Beach

Pe coasta de vest a Franței vremea este mai sălbatică, la fel și plajele. Întinderi grozave de nisip, susținute de dune și păduri de pin. La marginea orașului La Rochelle, Ile de Ré este insula franceză de vacanță, prin excelență, completată de magazine de antichități drăguțe, barăci de stridii și puncte de călărie pe plajă; aici merg parizienii pentru weekend. Mai sălbatice și mai liniștite sunt plajele mai la sud în Cap Ferret, unde cele mai înalte dune de nisip din Europa se prăbușesc într-un ocean albastru-închis cu veliere cu pânze albe. Iar unde Franța se întâlnește cu Spania este Biarritz, unde plajele frumoase ale coastei basce sunt întâlnirea cu surferi și cu un tip mai liniștit de A-lister.

Riviera Franceză

Monaco, City, Bay, Europe, France

Coasta de Azur se întinde de la Menton până la Marsilia, plină de soare pe tot parcursul anului și plină de farmec aristocratic. Punctele de plajă de-a lungul coastei sale sunt printre cele mai pitorești din Franța: old-school Nice, artsy Antibes, A-list Cannes și sexy St Tropez, unde plaja Pampelonne are legendarul Le Club 55. Întinderi mai liniștite de nisip pot fi găsite în Cavalaire-sur -Mer și Juan-les-Pins. Pentru un adevărat răgaz de la mulțime, va trebui să vă orientați către larg; O scurtă plimbare cu feribotul din peninsula Giens vă va duce la Les Iles d’Or, trei insule idilice umbrite de copaci de eucalipt și parfumați de lavandă. Plajele lor cu nisip alb și satele mici adormite sunt o lume departe de agitația continentului.

CITEȘTE ȘI:
Ghid turistic Valencia (actualizat 2023)

Cele mai bune plaje din Italia

Sardinia

Sardinia, Mediterranean, Coast, Beach

Această insulă italiană poate pretinde că are cele mai bune plaje din Europa. Pe Costa Smeralda  – coasta de smarald – nisipul este atât de alb și fin, apele de un turcoaz infinit este imposibil de limpede că Aga Khan a făcut ca în anii '60 un loc perfect pentru oamenii bogați. Antidotul glamourului este arhipelagul La Maddalena, în largul coastei. Este un loc blocat în timp, în care plajele sunt sensibil de frumoase precum insula lui Robinson Crusoe, protejată ca parte a unei rezervații naturale, cu lagune de vis, unde poți să te poți plimba cu barca și să te minunezi de peisaje. Cala Soraya de pe insula nelocuită Spargi și Cala Coticcio de pe insula Caprera sunt două dintre cele mai bune plaje din Italia. Pe insula Budelli, există chiar un Robinson Crusoe din viața reală, sub forma lui Mauro, un septuagenar care păzește țărmurile roz-pudrat ale Spiaggia Rosa.

Sicilia

Cefalu, Seaside, Solo, Sicily, Vista

Sicilia are plaje grozave de nisip care se întind pe kilometri. În nord, există câteva întinderi minunate de nisip în afara fermecătorului Cefalu; golfuri liniștite pentru familii, din jurul Syracusei, până la uimitoarele nisipuri albe care se pierd în adâncuri de nisip ale vârfului de sud-est; plaje lungi, zbuciumate din jurul Cataniaului, sub vârful vulcanului Etna. În sud-vest, rezervații naturale goale în jurul Menfi și Selinunte, un vechi oraș grecesc punctat cu temple dorice. Mergeți de pe plaja Marinella până la rezervația naturală Foce del Belice pentru a vedea ultima porțiune nedezvoltată a coastei siciliene, unde apusul de soare devine roșu.

Plajele din Portugalia

Există multe motive pentru care te îndrăgostești de plajele Portugaliei. Nisipuri aurii, suprafețe întinse; Oceanul Atlantic expansiv-profund albastru; locuri eco cool pentru a sta și locuri de surf boho. Portugalia rămâne o variantă excelentă pentru vacanțele de vară.

Algarve

Portugal, Sea, Bridge, Footbridge, Ocean

În sud, favoritul peren al vacanței în familie este Algarve – o regiune renumită doar pentru veri calde și lungi, plajele care îți taie răsuflarea și lumina aurie care mângâie rocile arzătoare de pe țărm. Cele mai spectaculoase plaje ale sale includ Ilha da Fuseta, plină de soare și Praia do Carvalho, renumite pentru peșterile sale marine.

CITEȘTE ȘI:
Top 20 Lucruri de văzut și de făcut în Veneția (Italia)

Plajele din vestul Portugaliei

În timp ce cele mai bune locuri de pe Algarve sunt aglomerate în sezonul de vârf, mai sunt încă plaje secrete care trebuie descoperite în altă parte. O scenă de vară boho s-a ridicat în liniște în Comporta, chiar la sud de Lisabona; iar în sudul Costa Vicentina a apărut ca o enclavă de surf.

Insulele de vacanță din Portugalia

Surf, Beach, Ocean, Sea, Water Sport

Între timp, în larg, arhipelagurile portugheze din Azore și, mai la sud, Capul Verde, au clime fantastice și soare pe tot parcursul anului și plaje liniștite de explorat.

Plajele spaniole

Pentru o pauză de plajă de tip old-school, este greu să învingi Spania. Pe continent, întinderile sale de nisip continuă parcă la nesfârșit; numeroasele sale insule, fiecare cu o atmosferă unică, sunt binecuvântate cu golfuri frumoase și ape albastre clare pentru înot.

Spania continentală

În sud-vest se află Costa de la Luz, caldă, albă, uimitoarea coastă atlantică din Spania, cu orașe albite de soare și plaje largi, sălbatice, între străvechiul Cádiz și Tarifa.

Unde începe Mediterana este Marbella, poarta de acces către Costa del Sol. Orașul strălucitor andalucían este plin de cluburi cu plajă însorită, iar atmosfera de petrecere se extinde până în apropiere de Málaga, unde barurile de pe acoperiș sunt o adevărată escapadă de vară. Mai departe, pe coastă sunt încă două nume celebre ale Spaniei: Costa Blanca și Costa Brava. Costa Blanca are câteva plaje strălucitoare, dar devine aglomerată în sezonul înalt, în special între stațiunile Gandía și Benidorm. Cel mai drăguț oraș de pe această coastă este Alicante, care te încântă cu hoteluri chic de tip boutique și golfuri mai liniștite. Între timp, Costa Brava combină plajele zbuciumate de lângă Barcelona cu țărmurile stâncoase și romantice, aproape de granița cu Franța.

Ibiza

Beach, Sunset, Ibiza, Ibiza, Ibiza

Ibiza derulează la nesfârșit scena de petrecere, glamourul și vibrația sa hippie. Plajele sunt frumoase, variate și multe. Golfuri izolate pentru a se dezlipi de plaje legendare greu accesibile, golfuri senzaționale unde cluburile de plajă găzduiesc hedoniști și hipioți bogați tot timpul. Chiar și unele dintre plajele orașului sunt paradisiace. Cele mai bune plaje din Ibiza includ Aguas Blancas, Las Salinas, Cala Llenya, Calla Bassa, Cala Moli.

Menorca

Spain, Balearic Islands, Mediterranean

Cala Macarelleta trebuie văzută ca să crezi: un arc de nisip alb înghețat, lăsat de valuri blânde de un albastru neobișnuit. Plaje incredibile ca aceasta sunt doar un motiv pentru care îndrăgostiții de Ibiza se încadrează din ce în ce mai mult în peisajul din Menorca. Pe această insulă cu cheie joasă, există mai multe monumente neolitice decât cluburi de plajă la modă, iar unele dintre cele mai frumoase hoteluri sunt vile din piatră rustică. Chiar în toiul verii, ai putea să te întorci pe una dintre cele mai bune plaje din Menorca și să o găsești complet goală, cu excepția câtorva vaci plictisite. Aceasta este Mediterana în cea mai pură formă.

CITEȘTE ȘI:
Chișinău - un oraș cuceritor

Mallorca

Mallorca, Beach, Sandburg, Vacations

Cea mai mare insulă Baleară are ape limpezi și unele dintre cele mai elegante hoteluri din Spania. Multe dintre acestea sunt grupate în jurul Palma, capitala elegantă, unde capitaliștii bogați își împrăștie yachturile pentru a înota, a se răsfăța la soare și a lua masa cu fructe de mare cu stele Michelin. Țărmurile din apropiere sunt fermecătoare, dar nisipul mai fin poate fi găsit pe coasta liniștită de nord-est a Mallorca. Cala Torta, care are un nisip mătăsos și o mare care seamănă cu o oglindă nesfârșită.

Insulele Canare

Summer, Holiday, Beach, Love

În ciuda faptului că este sinonim cu pachetul de vacanță, există o latură sălbatică în Insulele Canare, dacă știi unde să cauți. Începeți în Tenerife și continuați pe Playa de las Américas la o moșie în culori pastelate în La Laguna. Cele mai bune plaje naturale din această insulă se află la doar o scurtă distanță de mers cu mașina în El Médano. La fel de senină este și coasta de nord a Lanzarote, cu apele sale calde și plajele aurii. Plaja Famara este cea mai pitorească, combinând nisipul catifelat cu umflături mari, populare printre surferi. Pe Gran Canaria subtropical, soarele strălucește și mai intens și dunele sălbatice domină sudul. O vacanță de neuitat la plajă ar putea fi pur și simplu petrecută rătăcind prin Maspalomas – dunele ondulate ale acestei plaje seamănă cu deșertul Sahara, în timp ce turcoazul îndepărtat al mării te ademenește ca un miraj.

Plajele grecești

Ciladele

Boats, Mykonos, Greece, Cyclades

Cele mai dramatice plaje din Grecia se află, fără îndoială, în Cicladele măturate de vânturi puternice. Varietatea coastei este uimitoare – mile și mile de dune prietenoase, care se umplu de-a lungul coastei de sud-vest a Naxos, izolarea splendidă a Vagiei și Lia de pe Serifos, golful ape înspumate pe malurile stâncoase ale Koufonissi. Unele plaje – cum ar fi Psarrou, Paraga și Ftelia Mykonos – sunt o încântare pentru picioarele goale ale supermodelelor. Dar cu certitudine insula Milos nu poate fi bătută. Insula are peste 70 de plaje, de la bazine de rocă albă cu cretă până la lagune albastre, o adevărată magie a naturii.

Iar lista poate continua cu litoralul croat, litoralul din Muntenegru și nu se încheie aici.