România este o adevărată comoară în materie de castele și fortărețe, trebuie doar să-ți faci timp să le vizitezi și să te bucuri de ele. Și care ar fi cel mai bun moment dacă nu vara anului 2020?

Descoperă Romania împreună cu noi!

Castelul Peleș

Locație: Sinaia

Împrejurimi: Brașov

Castelul Peleș

Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa primului Rege al României, Carol I, în afara perimetrului comunei Podul Neagului, localitate cu o suprafaţă de 24 de km în anul 1874, an în care, din iniţiativa suveranului, comuna primeşte numele de Sinaia. Un an mai târziu, în centrul localităţii sunt construite primele case boiereşti, iar în 1876 începe construirea căii ferate Ploieşti – Predeal, care străbate şi Sinaia. Concomitent, între anii 1873 şi 1875 a fost edificată fundaţia castelului Peleş. Ceremonia de punere a pietrei de temelie a reşedinţei a avut loc într-un cadru festiv la 10/22 august 1875.

Booking.com

Biserica fortificată de la Biertan – patrimoniul mondial UNESCO

Locație: Biertan, Transilvania

Împrejurimi: Sighișoara, Mediaș

Biserica fortificată de la Biertan – patrimoniul mondial UNESCO

Satul Biertan (în germană: Birthalm), menționat pentru prima dată într-un document oficial din 1283, găzduiește una dintre cele mai mari și mai impresionante cetăți medievale din Transilvania.

Înconjurată de străzi pitorești și podgorii, biserica fortificată din secolul al XV-lea de la Biertan este înălțată pe un deal din mijlocul satului. Trei niveluri de ziduri defensive de 35 de metri înălțime, conectate de turnuri și porți, au înconjurat complexul, făcând biserica imposibil de cucerit în perioada medievală.

Cu o arhitectură gotică târzie, cu uși grele și pereți exteriori dubli, biserica are cel mai mare altar din lemn cu mai multe panouri din Transilvania și o ușă remarcabilă din lemn care proteja odată comorile din sacristie.

De asemenea, vizitatorii pot admira turnurile din jurul bisericii, și anume Turnul cu Ceas, Clopotnița, Turnul Porții și Turnul Bacon. În teren se află mai multe clădiri interesante, inclusiv Turnul închisorii – care a servit cândva în scopuri de consiliere conjugală.

Din 1572 până în 1867, Biertan a fost sediul episcopilor evanghelici sași din Transilvania; pietrele lor prețioase fine pot fi văzute în interiorul Turnului Episcopilor.

CITEȘTE ȘI:
Top 10 locuri minunate de vizitat în Slovenia
Booking.com

Castelul Bran

Locație: Bran, Transilvania

Împrejurimi: Brașov, Predeal, Sinaia

Castelul Bran

Înconjurat de o aură de mister și legendă și înălțat în vârful unei stânci înalte de 200 de metri, Castelul Bran își datorează faima turnurilor și sale impunătoare, precum și mitului creat în jurul domnitorului Dracula precum și celebrului roman al lui lui Bram Stocker.

Construit pe locul unei fortărețe a cavalerilor teutoni care datează din anul 1212, castelul a fost documentat pentru prima dată într-un act emis de Ludovic I al Ungariei la 19 noiembrie 1377, oferindu-le sașilor din Kronstadt (Brașov) privilegiul de a construi Cetatea.

Deși Stoker nu a vizitat niciodată Transilvania, autorul irlandez s-a bazat pe cercetări și imaginația sa vie pentru a crea terenul întunecat și intimidant al contelui Dracula, ceea ce a dus la mituri persistente că a fost cândva casa lui Vlad Țepeș, domnitorul Valahiei. Datorită asocierii cu Dracula castelul continuă să reprezinte o atracție puternică pentru toți fanii contelui.

Scări în spirala înguste conduc prin aproximativ 60 de camere din lemn, multe conectate prin pasaje subterane, care adăpostesc colecții de mobilă, arme și armuri din secolele XIV-XIX.

Booking.com

Biserica fortificată de la Cisnădie

Locație: Cisnădie, Transilvania

Împrejurimi: Sibiu

Biserica fortificată de la Cisnădie

Construită inițial în secolul al XII-lea ca bazilică romanică, biserica a fost fortificată în secolul al XV-lea pentru a proteja populația saxonă locală împotriva atacurilor otomane repetate.

Procesul de fortificație a inclus construcția turnurilor fortificate peste cele două intrări laterale, construirea unei duble structuri de ziduri de apărare, o groapă și mai multe turnuri defensive de-a lungul zidurilor.

Ceasul instalat în turnul înalt de 195 de metri (clopot și ceas) funcționează din 1868; nu a avut nevoie niciodată de reparații!

Booking.com

Castelul Corvinilor

Locație: Hunedoara, Transilvania

Împrejurimi: Hațeg, Deva

Castelul Corvinilor

Cel mai mare castel în stil gotic din România, Castelul Corvinilor a fost construit de familia de Anjou pe locul unei foste tabere romane. Castelul a servit ca fortăreață până la mijlocul secolului al XIV-lea, când a devenit reședința domnitorului Transilvaniei, Iancu de Hunedoara. Iancu a modernizat cetatea transformând-o în cel mai uimitor castel din Transilvania.

CITEȘTE ȘI:
Destinație de toamnă? Simplu: Munchen!

Structura frumos conservată are o sală somptuoasă a Cavalerilor, un impresionant pod retractabil, contraforturi înalte, curți interioare, o capelă și aproximativ 50 de camere splendide decorate cu obiecte de artă medievală.

Booking.com

Castelul Jidvei (Bethlen-Haller)

Locație: Cetatea de Baltă, Transilvania

Împrejurimi: Blaj, Mediaș, Alba Iulia

Castelul Jidvei (Bethlen-Haller)

Castelul Bethlen a fost construit în secolul al XVI-lea în stil renascentist francez și restaurat în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, când s-au adăugat elemente baroce.

Biserica reformată, situată lângă Castel, este o structură din secolul al XIII-lea.

Castelul Jidvei (Bethlen-Haller), cu combinația sa eclectică de stiluri arhitecturale, este situat la marginea Cetății de Balta și își alintă oaspeții cu priveliști pitorești asupra satului.

Jidvei, unul dintre cele mai cunoscute vinuri albe din România se află la cinci minute cu mașina de Cetatea de Balta.

Castelul Jidei (Bethlen-Haller) poate găzdui întâlniri de afaceri, conferințe, mese private sau recepții de nuntă.

Diverse vinuri locale deosebite și meniuri originale, care includ mâncăruri tradiționale preparate de bucătarii locali, vor fi, cel mai probabil, la nivelul chiar și ale celor mai exigente preferințe.

Booking.com

Biserica fortificată de la Câlnic – patrimoniul mondial UNESCO

Locație: Câlnic, Transilvania

Împrejurimi: Sebeș, Alba Iulia, Sibiu

Biserica fortificată de la Câlnic - patrimoniul mondial UNESCO

Construită în secolul al XIII-lea de contele Chyl de Kelling, Biserica Fortificată din Câlnic (germană: Kelling) este una dintre cele mai impunătoare structuri defensive din Transilvania. Documentată prima dată în 1269, cetatea a servit ca reședință pentru nobilimea saxonă până în 1430, când a fost vândută comunității țărănești din Câlnic.

Înconjurat de un inel de ziduri înalte fortificate cu un turn defensiv la sud și un turn la nord, fortăreața a rezistat mai multor asedii otomane.

Turnul Siegfried cu cinci etaje, reperul cetății, este înzestrat cu coridoare defensive și ferestre de foc. Un muzeu de artă medievală la fața locului prezintă diverse artefacte.

Booking.com

Biserica fortificată de la Hărman

Localizare: Hărman, Transilvania

Împrejurimi: Brașov

Biserica fortificată de la Hărman

Situată în inima satului Harman (Honigburg în germană, însemnând Castelul Mierii), această biserică fortificată datează din secolul al XIII-lea, când sașii au construit structura inițială. Ziduri puternice și balcoane înconjurau biserica, iar pe laturile ei, se adăugau turnuri masive.

CITEȘTE ȘI:
Orașe Europene fabuloase!

Capela a fost construită în formă pătrată cu o boltă asemănătoare cu o cruce. Era înconjurată de două mici capele, indicând influența stilului cistercian. Această influență poate fi observată și în ferestrele rotunde originale, încă în picioare, cu patru lobi în partea superioară a bisericii.

Booking.com

Biserica fortificată de la Saschiz – patrimoniul mondial UNESCO

Localizare: Saschiz, Transilvania

Împrejurimi: Sighișoara

Biserica fortificată de la Saschiz - patrimoniul mondial UNESCO

Saschiz este renumit nu doar ca fiind locația uneia dintre cele mai cunoscute biserici fortificate din Transilvania, ci și ca centru de tâmplărie și pictură în lemn. Aici s-a născut ceramica albastră de Saschiz în 1702.

Biserica Evanghelică din Saschiz a fost construită între 1493 și 1496 de către coloniști sași. Monumentul este foarte impresionant datorită dimensiunilor sale pure și modului în care elementele de fortificare au fost adaptate formei bisericii. Din exterior, biserica pare a fi un balon, dar rolul său defensiv este depășit de frumusețea elementelor sale gotice: arcade imense, contraforturi masive și aspecte decorative din piatră și cărămidă. Datorită distanței semnificative dintre centrul satului și dealul pe care a fost construită o cetate săsească în 1496, biserica evanghelică fortificată a devenit principalul refugiu pentru locuitorii din Saschiz în timpul atacurilor invadatoare.

Booking.com

Biserica fortificată de la Viscri – patrimoniul mondial UNESCO

Localizare: Viscri, Transilvania

Împrejurimi: Sighișoara

Biserica fortificată de la Viscri - patrimoniul mondial UNESCO

Una dintre cele mai interesante biserici fortificate săsești se află în satul Viscri (Weisskirch în germană).

Numele provine de la germana Weisse Khirche, adică biserică albă.

Spre deosebire de alte biserici fortificate din Transilvania, Viscri a fost construită în jurul anului 1100 de populația secuilor și preluată de coloniștii sași în 1185. Aceasta explică de ce această biserică gotică unică afișează un plafon drept, mai degrabă decât o boltă tradițională.

Vara asta sau oricând ți se face dor de România, nu uita că a te pierde pe drumurile ei istorice înseamnă să-i recunoști patrimoniu și frumusețile rare.

Booking.com