Povestea acestui oraș emoționant transilvănean începe în secolul al XII-lea, când regele Ungariei a invitat comercianții sași să se mute în regiune. Sighișoara a devenit curând un loc de valoare militară și comercială în Sfântul Imperiu Roman, iar breslele înfloritoare ale orașului au construit o cetate pe culmea dealului.
În patrimoniu mondial UNESCO astăzi, cetatea locuită din Sighișoara este o încântare, cu străzi pline de case colorate urmate de nouă turnuri. Și nu putem merge mai departe fără să menționăm că Sighișoara este locul de naștere al lui Vlad Țepeș, conducătorul infam care ar deveni sursa de inspirație pentru contele Dracula al lui Bram Stoker.
Citadela
În perioada medievală târzie, Sighișoara se afla la frontiera Imperiului Otoman și s-a confruntat cu asedii și atacuri repetate. Între anii 1300 și 1500 a fost condusă de bresle ale orașului pentru a construi și întreține turnurile defensive.
Ceea ce este frapant este câte turnuri au ajuns intacte până în secolul 21.
Sunt nouă turnuri în total, inclusiv turnul cu ceas. Cu o înălțime de până la patru etaje, restul poartă în continuare numele breslelor care le-au construit: Fierari, măcelari, tâlcari, blănari, producători de corzi, croitori, tanari și tinichigii.
La aceștia din urmă puteți găsi încă dovezi ale pagubelor provocate de un asediu de către forțele antihabsburgice din 1704.
Scările acoperite
Legând Cetatea de Sus cu Piața Cetății, Scara acoperită datează din 1642 și este acoperită în întregime de un acoperiș de lemn și pereți.
A fost construită pentru a permite elevilor să urce la școală de către Biserica de pe Deal chiar și când era zăpadă.
Când scara a fost terminată în secolul al XVII-lea, au fost 300 de trepte și chiar dacă astăzi au mai rămas doar 176 dintre ele, tot este unul dintre lucrurile pe care trebuie să le faceți în Piața Cetății.
Vara veți auzi muzicieni de stradă cântând la nivelul superior în timp ce porniți de la baza treptelor.
Turnul cu ceas
Imaginea definitorie a Sighișoarei este acest turn de 64 de metri, care a fost atât turnul defensiv principal al cetății, cât și al primăriei până în 1556. Turnul cu ceas a fost ridicat în secolul al XIII-lea și a fost extins și remodelat în următoarele câteva sute de ani.
Cele patru turle de pe acoperișul turnului au o semnificație, deoarece simbolizează autonomia judiciară din Sighișoara în zilele trecute.
Celebrul ceas a fost instalat în anii 1600 și are automatele orientate atât spre cetate, cât și spre Orașul de Jos.
Dinspre cetate puteți vedea alegorii ale Păcii, Justiției, precum și doi îngeri reprezentând ziua și noaptea.
În partea de jos a orașului este un cadran cu un grup de șapte figuri care simbolizează zilele săptămânii.
În interior se află Muzeul de Istorie și puteți urca la balcon pentru a contempla peisajul fabulos din Sighișoara, din mijlocul munților.
Piața Cetății
După Turnul cu Ceas, te vei regăsi într-o piață adorabilă, unde toate evenimentele principale s-au petrecut în Sighișoara Medieval.
În acest moment au fost piețe haotice, târguri pentru comercianți, execuții publice și procese pentru vrăjitoare.
Când vă aruncați ochii pe fațadele pictate în pastel, veți observa că niciuna dintre clădiri nu este la fel, și aproape toate au o poveste unică.
În stânga, pe măsură ce vă apropiați de turnul ceasului, se află Casa cerbului din secolul al XVII-lea.
Motivul numelui va fi evident atunci când veți vedea furnicarul ieșind din colțul clădirii, în timp ce o renovare recentă a dezvăluit o pictură murală înfățișând restul corpului cerbului.
Turnul Frânghierilor
Protejând zidurile de nord-vest ale cetății, Turnul producătorilor de frânghii este priveliște deosebit de ciudată, deoarece a fost construită o locuință în interior.
Aceasta este locuită de păstrătorul terenului cimitirului evanghelic.
De la distanță, puteți vedea lacune completate pe cele mai joase niveluri ale sale, revenind în anii 1200.
Un alt turn interesant de vizitat este Turnul croitorilor, care a fost grav deteriorat în 1676, când a izbucnit un incendiu la depozitul de praf de pușcă.
Biserica de pe deal
Biserica gotică din secolul al XV-lea este considerată una dintre cele mai frumoase Transilvania și merită urcușul până la ea.
La o altitudine de 429 de metri, biserica este construită pe o bazilică romană anterioară și se remarcă pentru frescele sale pictate în anii 1480.
Acestea au acoperit odată întreaga suprafață din interior, dar au fost spălate în alb în 1776 și fragmente din picturi au fost readuse la lumină după restaurare.
Printre scenele pe care le poți scoate în evidență se numără Sfântul Gheorghe care luptă cu dragonul, Judecata de Apoi și Patimile.
De asemenea, vezi altarul din secolul al XVI-lea, care a fost pictat de Johann Stoss, care era fiul renumitului sculptor din Nuremburg Veit Stoss.
Muzeul de istorie
Când plătiți pentru a intra în Trunul cu ceas, biletul vă va da acces la trei muzee. Două dintre ele sunt în aceeași clădire.
La etajele superioare se află micul Muzeu de Istorie, care are exponate istorice, instrumente medicale, un sortiment de ceasuri antice, mobilier din perioada Renașterii, picturi și o colecție etnografică din Transilvania.
În subsol se află Sala de Tortură, plină de instrumente de tortură sângeroasă și explicații ale metodelor tulburătoare utilizate pentru extragerea mărturisirilor.
Cu același bilet, veți putea, de asemenea, să vizualizați colectarea armelor la locul de naștere al lui Vlad Țepeș.
Casa lui Vlad Dracul
La nr. 5 de pe Strada Cositorarilor este casa în care Vlad Țepeș s-a născut în 1431. Temut pentru cruzimea sa, conducătorul Țării Românești a fost inspirația pentru contele Dracula al lui Bram Stoker și a petrecut primii patru ani din viață în această clădire.
Mergând pe bolta de la parter, această casă pictată cu ocru poate fi cea mai veche din oraș.
La intrare se află o sculptură din fier forjat a unui dragon, simbolizând Ordinul cavalerului Dragonului din care făcea parte Vlad Țepeș.
La parter se află un restaurant în stil medieval, în timp ce la primul etaj se află colecția de arme, care arată evoluția armamentelor folosite în Sighișoara de-a lungul secolelor.
Festivalul medieval de la Sighișoara
Populația din Sighișoara se dublează ca mărime în ultimul weekend din iulie pentru festivalul medieval anual.
În aceste trei zile, străzile din zidurile cetății revin la origini ajungând să fie pline de produse de artizanat, muzicieni de stradă, concerte, spectacole de dans tradițional, proiecții de filme și spectacole de cascadorii, cu cavaleri în armură completă.
Pe „Drumul meșteșugarilor” puteți vedea, de asemenea, demonstrații în direct ale meseriilor de odinioară, cum ar fi fierăria, tipărirea și confecționarea frânghiilor.
Și din moment ce suntem în Sighișoara, nu ne-ar mira dacă Vlad Țepeș și-ar face apariția cu cele două soții ale sale. Sighișoara este o comoară medievală unică în întreaga Europă și te așteaptă să o descoperi. Apucă pe drumul spre Sighișoara și nu vei regreta deloc aceasta aventură.