Cetate milenară, întinsă pe 2 continente, Istanbul este un oraș pe care nu poți să nu-l iubești, care fascinează pe oricine de la bun început. În Istanbul poți vedea tineri îmbrăcăți foarte modern în timp ce mai există și musulmani tradiționaliști, femei cu voaluri pe cap, din care nu li se văd decât ochii. Surprinzător, Istanbulul este un oraș plin de turiști din toate țările. Aici că și în celelalte orașe turcești, oamenii sunt foarte drăguți, serviabili, zâmbitori, te fac să te simți extraordinar de bine, că și cum singura lor datorie pe pământ este să te servească pe ține și să te facă să te simți important.

Cu o populație de peste 19,8 milioane, Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, fiind una dintre cele mai mari metropole ale lumii.

Orașul Istanbul, capitală a două mari imperii ale omenirii, cel Otoman și cel Bizantin, reușește să impresioneze turiștii prin clădirile impunătoare, bogat decorate cu motive musulmane, prin aromele gastronomiei turcești și, mai ales, prin atmosfera de poveste, desprinsă din istorisirile Seherezadei. De asemenea, fiind cunoscut sub numele de “Orașul cu 1000 de moschei”, acesta oferă turiștilor ocazia să viziteze numeroase moschei, precum și alte atracții turistice: muzee, biserici, bazare și palate.

Una dintre cele mai cunoscute moschei ale Istanbulului este Moscheea Albastră. Moscheea Albastră este simbolul orașului și unul dintre cele mai renumite lăcășe de cult din lume. Moscheea poate fi vizitată și ziua și noaptea, însă cea mai impresionantă priveliște o puteți vedea după apusul soarelui. Moscheea Albastră a fost construită la porunca sultanului Ahmet I și își datorează numele cantitățîi impresionante de faianță albastră care a fost folsită la ridicarea sa.

CITEȘTE ȘI:
Topul celor mai mari acvarii din lume

Palatul Topkapi, o fostă reședința a sultanilor este una dintre cele mai magnifice monumeste din Istanbul. Impresionanta construcție este formată din mai multe pavilioane organizate în jurul a patru curți interioare. În prima curte se află o cafenea și un restaurant foarte bun, dar scump, unde turiștii pot gusta preparate servite la curtea otomană.

Dacă ajungeți aici, cu siguranță nu trebuie să ratați o croazieră pe Bosfor. Veți avea o altă viziune asupra orașului privind de pe apă principalele obiective turistice: Moscheea Albastră, Muzeul Sfânta Sofia, Palatul Topkapi, Palatul Dolmabahce, Moscheea Suleymaniye etc. În plus, vă veți da seama de grandoarea celor două poduri care fac legătura între Europa și Asia: Podul Bosfor și Podul Fatih Sultan Mehmet.

Într-un oraș în care sunt atâtea de făcut și de vizitat, cumpărarea suvenirurilor nu trebuie niciodată lăsată pe ultima zi. Marele Bazar este una dintre cele mai mari piețe acoperite din lume, unde îi așteaptă pe turiști cu cele 4.400 de magazine, 3.000 de firme și 17 conace. Marele Bazar atrage anual milioane de turiști din toate colțurile lumii. De aici puteți achiziționa bijuterii din aur, covoare și va puteți exersa talentul de negociator. Explorarea lui ar putea ocupa tot sejurul pasionaților de cumpărături. Probabil că nicăieri în altă parte nu poate fi surprins mai bine spiritul Istanbulului decât în mijlocul Bazarului.

Divertismentul de noapte este bogat în Istanbul. Cluburile de noapte oferă distracții pe durata cinei, de la cântece turcești până la dansuri orientale din buric. În plus, există discoteci moderne, cabarete și cluburi de jazz în districtul Taksim-Harbiye. În districtul Sultanahmet există un număr de restaurante în clădiri otomane și bizantine, oferind un decor unic pentru o seară în oraș.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai spectaculoase plaje din Europa

Zboruri către Istanbul

Caută cazare în Istanbul