Istanbul, orașul trecutului, al prezentului și al viitorului!

Închide ochii și imaginează-te într-un oraș care îmbină misticismul Orientului și modernitatea Occidentului, care te poartă în timp creând un echilibru între tradițional și contemporan. Istanbulul este unul dintre cele mai vizitate locuri din lume, un hub central care leagă Asia și Europa, îmbină trecutul și viitorul, reunind culturi și oameni din întreaga lume.

Iată obiectivele turistice de neratat în Istanbul

Palatul Topkapi

A large building

Description automatically generated

Imediat după cucerirea Constantinopolului Mehmet al II-lea a dat poruncă să se construiască Palatul Topkapi.  

După ce a fost mutată reședința Imperiului Otoman în anul 1856 la Palatul Dolmabahce, Palatul Topkapi și-a pierdut din importanța politică, iar după căderea Imperiului Otoman în anul 1924 a devenit muzeu. Acest lucru ne permite astăzi să descoperim parte din istoria zbuciumată a acestui popor, dar și frumusețea unui palat ce poartă amprenta dorințelor și a ideilor atâtor sultani.

Tezaurul este una din atracțiile principale ale palatului și cuprinde pumnale bătute cu rubine, piese din jad persan, otoman, chinezesc și rusesc, dar, cel mai impunător este Diamantul Kasikci ce are nu mai puțin de 86 de karate, bătut în 49 de briliante. Nu puteți face fotografii deoarece fotografiatul este strict interzis, asa că va trebui doar să-i admirați strălucirea live.

Ce mai puteți vedea la Palatul Topkapi? Veșminte fastuoase ce au aparținut sultanilor (nu mai puțin de 2500 de piese vestimentare), Toiagul lui Moise, Sabia lui David dar și Sabia lui Ștefan cel Mare

Moscheea Albastră

A view of a city at night

Description automatically generated

Sultanul Ahmet I a construit Moscheea Albastră între anii 1609 și 1616, aceasta fiind cea mai mare moschee din Istanbul la acea vreme. Moscheea Albastră este una dintre cele mai faimoase atracții ale Istanbulului, fiind singura moschee din Turcia cu șase minarete (turnulețe), cele mai multe moschei având doar câte patru, două sau chiar un singur minaret.  Moscheea Albastră a fost construită în stilul otoman clasic, dimensiunile fiind de 64 metri lățime pe 72 metri lungime, construcția fiind cel mai bine apreciată de la distanță. Lângă moschee se mai află câteva clădiri ce reprezintă o școală teologică, o baie turcească, o bucătărie unde se obișnuia să se servească supă săracilor și câteva magazine, venitul moscheei provenind din vânzarea produselor din aceste magazine.

CITEȘTE ȘI:
Casablanca și aromele sale unice

Interiorul constă din mult spațiu liber și coloane foarte impresionante, tavanul domului fiind pictat cu motive arăbești. În interior nu se află niciun fel de statuie sau picturi, religia islamica interzicând închinarea la imagini de orice fel.

Se numește Moscheea Albastră datorită celor 20.000 de plăci de faianță albastră „Iznik” din interior care au fost folosite la construirea sa, la exterior nefiind nimic albastru. Plăcile de faianță „Iznik” din sec al XVI-lea conțin flori, copaci și motive abstracte.

Dacă vreți să mergeți să vizitați Moscheea Albastră trebuie să știți că: intrarea vizitatorilor se face pe poarta de nord, pentru a intra în interior trebuie să vă descălțați, femeile trebuie să poarte rochii decente și de asemenea, trebuie să-și acopere capul.

Hagia Sophia

A group of people in front of a building

Description automatically generated

Hagia Sophia a fost cândva o casă de cult care a servit mai multor religii de-a lungul secolelor. A început ca o bazilică ortodoxă grecească care a fost locașul de cult al Patriarhului Constantinopolului când a fost construită în 537. Timp de aproape șase decenii în secolul al XII-lea a fost o biserică romano-catolică. A devenit o moschee în 1453, rămânând astfel până în 1931, când a fost închisă. S-a redeschis ca muzeu în 1935. La un moment dat, a fost cea mai mare catedrală din lume și a servit ca inspirație pentru alte moschei, inclusiv pentru Moscheea Albastră, deoarece a fost un exemplu clasic de arhitectură bizantină. Este renumit pentru mozaicurile sale care prezintă diferite scene religioase.

Marele bazar

A group of people at a fruit stand

Description automatically generated

Călătorii care iubesc să facă cumpărături nu ar trebui să rateze o vizită la Marele Bazar, 5.000 de magazine făcând din acesta una dintre cele mai mari piețe interioare din lume. Primind peste un sfert de milion de vizitatori pe zi, bazarul oferă articole precum bijuterii, covoare care pot sau nu zbura, mirodenii, antichități și ceramică pictată manual. Bazarul datează din 1461 și astăzi găzduiește două moschei, patru fântâni, două hamei sau băi de aburi și Cevahir Bedesten, unde cele mai rare și cele mai valoroase obiecte au fost găsite în mod tradițional. Iată unde cumpărătorii vor găsi monede vechi, bijuterii cu pietre prețioase, arme încrustate și mobilier antic.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune sfaturi pentru a-ți face vacanța din Antalya de neuitat!

Palatul Dolmabahce

A large body of water in front of a building

Description automatically generated

Luxos și incredibil de frumos sunt doar două dintre adjectivele folosite pentru a descrie Palatul Dolmabahce, care a fost comparat cu Palatul de la Versailles. Construit în secolul 19 cu 14 tone de frunze de aur, palatul cel mai plin de farmec din Turcia îmbină arhitectura tradițională otomană cu stilurile europene neoclasice, baroc și rococo. Palatul a fost reședința a șase sultani din 1856 până în 1924, este, de asemenea, locul unde se află cel mai mare candelabru de cristal din Boemia, un cadou al reginei Victoria. Cadrul Palatului Dolmabahce este uimitor: a fost construit de-a lungul coastei Bosforului.

Turnul Galata

A small boat in a large city

Description automatically generated

La 67 de metri înălțime, Turnul Galata stăpânește peste orizontul Istanbulului, oferind priveliști minunate asupra orașului vechi și a împrejurimilor sale. Turnul medieval din piatră, cunoscut sub numele de Turnul lui Hristos, a fost cea mai înaltă clădire din Istanbul, la momentul construirii sale în 1348. Turnul a fost modificat de-a lungul secolelor, la un moment dat fiind folosit ca turn de observare pentru a detecta incendii. Astăzi, înălțimile sale superioare includ o cafenea, un restaurant și un club de noapte, accesibil  cu un ascensor în clădirea cu nouă etaje, unde se pot descoperi uimitoarele priveliști.

Biserica Chora

Biserica Chora se poate situa puțin peste calea turistică bătută, dar vizitatorii spun că frumoasa artă bizantină merită mult efortul de a ajunge acolo. Mozaicuri și fresce minunate înfățișează viața lui Isus și a mamei sale, Maria. Cunoscută drept Biserica Sfântului Mântuitor din Chora, a fost descrisă ca una dintre cele mai frumoase opere supraviețuitoare ale arhitecturii bizantine. Datând din zilele lui Constantin, Chora a fost o mănăstire în primii ani; câteva secole mai târziu, a devenit o moschee, iar în 1948, a fost transformată în muzeu.

CITEȘTE ȘI:
Locuri ieftine de călătorit în 2023

Prețuri bilete de avion către Istanbul

Prețuri cazări în Istanbul

Booking.com