Au inspirat lideri ai lumii, artiști și poeți celebri, titlul pentru un film cu Tom Cruise din 1988, petreceri simandicoase, un gen de rochii deasupra genunchiului, mari afaceriști și lista continuă. Cocktailul au devenit adesea la fel de faimoase ca faimoșii bărbați ori femei care le-au băut.
Vi-l puteți imagina Churchill fără un Martini în mână sau o carte de Hemmingway care nu descrie variații de cocktail copioase? Dar, te-ai întrebat vreodată de unde s-a născut băutura ta preferată? A fost Manhattan cu adevărat inventat în Manhattan? De unde provin cu adevărat Mojitos? Cine era oricum Tom Collins? Un Mai Tai este într-adevăr hawaian? De la clasicul Martini până la mai puțin cunoscut Singapore Sling, iată o listă cu 7 cocktail-uri clasice și poveștile adesea controversate din spatele lor.
Mojito
Băutura marinarilor? Fabricat tradițional folosind rom alb, zahăr sau sirop de trestie de zahăr, lime, apă carbogazoasă și mentă împletite împreună, mulți cred că Mojito este cel mai probabil primul cocktail din lume. Deși imaginea marinarilor împietriți care beau rom amestecat cu mentă, lime și zahăr s-ar putea să nu se potrivească cu viziunea dvs. despre pirații care beau direct din sticlă, Mojito.
O poveste spune că originile Mojito sunt în Cuba din secolul al XVI-lea, unde băutura a fost numită „El Draque” în onoarea exploratorului și marinarului Sir Francis Drake. Legenda spune că băutura a fost creată pentru prima dată ca un mijloc de a acoperi gustul adesea aspru al tafiei / aquardiente, o formă primitivă de rom. Băutura s-a îmbunătățit foarte mult pe parcursul secolului al XIX-lea, odată cu introducerea liniilor de cupru care au dus la forma modernă (și mult mai bună de gust) a romului. Numele contemporan al băuturii provine probabil dintr-un sos cubanez numit mojo, care este făcut din usturoi, ulei de măsline și suc de citrice. Poate referindu-se la lime ca ingredient principal, băutura a devenit cunoscută ca un cocktail cu „un mic mojo” sau, în spaniolă, „Mojito”. Deși Mojito poate fi unul dintre primele cocktailuri din lume, cu siguranță nu a scăzut în popularitate de-a lungul anilor. De fapt, băutura inventată pentru prima dată pentru a face un rom rău tolerabil este acum un cocktail popular în întreaga lume și este o băutură de vară deosebit de populară și răcoritoare.
Singapore Sling
Un cocktail clasic care apare adesea în diverse forme pe meniuri de băuturi din întreaga lume, Singapore Sling a fost creat pentru prima dată în Singapore. În timp ce anul exact în care a fost creat acest cocktail este deschis unor dezbateri, cei mai mulți sunt de acord că cocktailul a fost creat pentru prima dată de un barman pe nume Mr. Ngiam Tong Boon la Long Bar al hotelului Raffles din Singapore. Se crede că barmanul a amestecat prima dată cocktailul undeva între 1910 și 1915.
Cocktail-ul, care este realizat dintr-un amestec de gin, brandy de cireșe și benedictin în părți egale, cu o lingură de Cointreau și finalizat cu ananas și suc de lime și grenadină, a fost modificat la mijlocul secolului al XX-lea de către nepotul creatorului original. În Raffles Hotel Museum, vizitatorii pot vedea seiful în care domnul Ngiam și-a închis toate cărțile de rețete secrete de cocktail.
Este inclusă și o rețetă scrisă în grabă pentru Singapore Sling, care a fost notată în 1936 de un vizitator care a cerut barmanului rețeta. Astăzi, băutura este servită pe toate zborurile Singapore Airlines și este menționată în multe filme și cărți de cultură populară, inclusiv Fear and Loathing din Hunter S. Thompson din Las Vegas, în care personajul principal Raoul Duke vorbește despre această băutură. De asemenea, puteți comanda în continuare un Singapore Sling original la Raffles Hotel’s Long Bar, unde puteți vedea imagini cu Rudyard Kipling și alții care au savurat cândva acest celebru cocktail fructat.
Sidecar
Un cocktail clasic care datează de aproximativ 100 de ani, Sidecar amestecă coniac, Cointreau și suc de lămâie. Originea Sidecar este dezbătută în mare parte, dar popular se spune că băutura a fost creată prima oară la Paris undeva în timpul sau după Primul Război Mondial. În cartea din 1948 scrisă de David A. Embury, The Fine Art of Mixing Drinks, autorul creditează invenția băuturii unui căpitan al armatei americane din Paris în timpul războiului mondial.
Se presupune că băutura a fost numită după sidecarul motocicletei „în care bunul căpitan a fost condus către și dinspre micul bistrot unde s-a născut și a creștinat băutura”. Harry’s Bar din Paris este „micul bistrot” la care se referă autorul și este adesea creditat drept locul unde s-a născut acest cocktail savuros. Se presupune că amestecul de ingrediente a fost creat pentru prima dată când căpitanul american a cerut un cocktail înainte de cină care să-i amelioreze frisonul pe care îl avea. Barmanul francez s-a confruntat cu o dilemă. Știa că brandy-ul va fi cel mai bun lichior pentru a combate un frison, dar a refuzat să servească doar băutura tradițională iar rezultatul a fost un amestec de rachiu cu Cointreau cu aromă de portocale cu suc de lămâie proaspătă.
Acest cocktail a fost deosebit de popular în Anglia și Franța. Sidecar își recâștigă popularitatea și revine în meniurile contemporane ale barurilor.
Pisco Sour
Un alt cocktail de pe listă cu o istorie controversată este Pisco Sour. Pisco Sour este o băutură obținută din Pisco (un rachiu regional din America de Sud), suc de lămâie, biter și albuș de ou. Mulți dezbat dacă originea națională a acestei băuturi este peruană sau chiliană.
Pisco în sine datează din secolul al XVI-lea. Lichiorul distilat din struguri de coloniștii spanioli din America de Sud, este rezultatul coloniștilor spanioli în încercarea de a face o versiune ieftină a rachiu spaniol. În Peru, creația Pisco Sour este atribuită expatriatului american Victor „Gringo” Morris de la Barul Morris din Lima, care a amestecat băutura ca variație a unui pahar de whisky. Băutura a devenit imediat atât de populară încât alte hoteluri importante au început să o servească și în barurile lor, popularizând rapid cocktailul.
În Chile, se crede că descoperirea Pisco Sour poate fi atribuită ispravnicului englez al unei nave, care a fost oprită în Iquique, orașul portuar de atunci din Peru și acum Chile, în 1872. A fost ispravnicul care a amestecat lichior regional cu lime, a creat primul Pisco Sour. Oricare ar fi originile celebrei băuturi, Pisco Sour este un cocktail iconic atât din Peru cât și din Chile. De fapt, ambele țări sărbătoresc celebrul cocktail cu Zile Naționale de Pisco Sour (Peru în prima sâmbătă a lunii februarie și Chile este sărbătorită 15 mai) și există multe variante ale cocteilului original găsit astăzi în întreaga lume.
White Russian
Nu este numit după țara de origine, ci mai degrabă pentru vodka folosită în rețetă. Personajul principal al filmului, The Dude, bea un flux constant de white russian pe tot parcursul filmului.
Utilizarea cuvântului rus în numele acestei băuturi s-a datorat în mare parte faptului că atunci când a fost inventat pentru prima dată cândva în anii 1930, înainte de uriașa campanie de marketing pentru vodka din anii 1950, când vodka era o băutură puțin cunoscută în Statele Unite Statele de obicei asociate direct cu națiunea sa de origine, Rusia.
Mai Tai
Mai Tai fructat, tropical, este un alt cocktail cu povești controversate privind originea. Băutura, care este făcută dintr-un amestec de rom alb și galben, suc de ananas, suc de portocale și / sau lime, este de origine americană, în ciuda denumirii sale polineziene. Istoria predominantă spune că băutura a fost creată pentru prima dată de Victor Buergon, mai cunoscut sub numele de „Trader Vic”, care a inventat cocktailul la restaurantul în stil polinezian din Oakland, California, care i-a purtat numele.
Se presupune că Buergon a creat primul Mai Tai în onoarea unor prieteni tahitieni care au fost în vizită în 1944. După ce a amestecat romul cu o combinație potrivită de sucuri de fructe și lichior aromat de portocale, a servit noul cocktail prietenilor săi care au strigat: „ Maitai roa! ” (ceea ce înseamnă literal „foarte bine”), iar cocktailul s-a născut. Cu toate acestea, la fel ca cele mai populare cocktail-uri, istoria Mai Tai nu este lipsită de controverse.
Rivalul amical al comerciantului Vic, tatăl fondator al restaurantelor, barurilor și cluburilor tiki Donn Beach (al restaurantelor Don the Beachcomber), susține, de asemenea, că a creat în prima dată Mai Tai în 1933 la restaurantul său recent deschis la Hollywood. Donn Beach (fondatorul și-a schimbat legal numele după succesul lanțului său de restaurante tiki) este cunoscut ca inițiator al restaurantelor în stil polinezian care a devenit o nebunie a culturii populare în urma celui de-al doilea război mondial. Deși fiecare dintre bărbați susține că este creatorul inițial al acestei băuturi, popularitatea uriașă a lui Mai Tai poate fi datorată în mare parte ambilor bărbați, care au vândut băuturile în lanțurile lor de restaurante populare și au asociat pentru totdeauna băutura fructată cu Hawaii – în ciuda originilor sale din California.
Bloody Mary
Ca orice alt cocktail din această listă, istoria din spatele Bloody Mary este, de asemenea, un pic tulbure. O legendă populară spune că originalul Bloody Mary, care a fost făcut folosind părți egale suc de roșii și vodcă și folosit ca leac de mahmureală, a fost inventat de comediantul, compozitorul și producătorul de film George Jessel (numit „Toastmaster General al Statelor Unite”). Jessel a susținut că a creat băutura într-o dimineață în Palm Beach, în anii 1950, când a amestecat suc de roșii și vodka, ca o modalitate de a se recupera dintr-o noapte întreagă petrecută la băut. Jessel a apărut chiar și în reclamele de vodcă din Smirnoff în anii '50 declarând: „Eu, George Jessel am inventat Bloody Mary”. Cu toate acestea, așa cum a spus în mod adecvat editorialistul și istoricul cocktail-ului de la Wall Street Journal, Eric Felten, „Având în vedere faptul că Jessel a dat dovadă de auto-promovare, mulți s-au îndoit de afirmația sa”, ceea ce a făcut scepticii să caute adevărata origine a băuturii și au deschis ușa pentru o legendă, implicând barmanul principal de la Hotelul Regis din New York, pe nume Fernand „Peter” Petriot.
Începând din anii 40, Petriot ar fi servit Blood Mary sub numele de „Red Snappers” la King Cole Bar al hotelului. După ce popularul cocktail pe bază de suc de roșii a devenit popular în anii '50, Petriot ar susține că a inventat de fapt cocktail-ul în timp ce lucra la Harry's Bar din Paris în anii 1920 (de asemenea presupus locul de naștere al Sidecar). Cu toate acestea, în realitate, popularul Bloody Mary este de fapt o combinație a creațiilor celor doi bărbați. Petriot însuși a recunoscut că „George Jessel a spus că l-a creat, dar nu a fost altceva decât vodka și suc de roșii când am preluat-o.” În timp ce Petriot a acordat din greșeală creditul pentru băutura originală lui Jessel, el a precizat, de asemenea, că el a fost cel care a adăugat sare, piper, cayenne și sosul Worcestershire, creând modernul Bloody Mary.