Valencia este cunoscută ca locul de naștere al paelei, dar paella nu este singura mâncare valenciană pe care ar trebui să o încercați atunci când vizitați acest oraș mediteranean. Aproape la fel de îndrăgită, horchata este o băutură vegetariană răcoritoare făcută din nuci de tigru aka chufa, un tubercul cu Denumire de Origine Protejată (DOP) care crește doar în câmpurile Alboraya, la nord de oraș. Am alcătuit aici o listă cu locurile unde puteți bea cea mai bună horchata din Valencia.

Ce este horchata?

Horchata este o băutură delicioasă preparată din nuci de tigru înmuiate, măcinate și îndulcite, care se servește rece ca gheața. Această băutură este adesea aromată cu bețișoare de scorțișoară și coajă de lămâie și este însoțită de fartons (dulciuri alungite cu glazură de zahăr). Cuvântul „farton” se traduce prin „gurmand”, o referire la capacitatea acestei produse de patiserie de a absorbi o mulțime de lichid.

Horchata artizanală are un termen de valabilitate foarte scurt – de obicei 3 zile – și o puteți găsi doar în horchaterías și cafenele specializate din Valencia.

Supermarketurile din Valencia comercializează, de asemenea, diverse mărci de horchata, dar marfa cumpărată din magazin nu este modul în care v-aș recomanda să vă începeți călătoria cu horchata. Horchata îmbuteliată este pasteurizată și are, printre altele, arome artificiale. Unele mărci adaugă chiar și lapte de vacă în ea. Categoric nu este același lucru!

Merită menționat faptul că rețeta originală de horchata cere zahăr. Foarte mult, aș putea spune! Cu toate acestea, odată cu ascensiunea consumatorului preocupat de sănătate, unele horchaterías din Valencia au început să ofere horchata fără zahăr. Cu toate acestea, vă vor aduce un pachet sau două de zahăr, în cazul în care vă răzgândiți și doriți ca horchata să fie puțin dulce.

Ați băut horchata în Mexic sau într-un alt ținut din America Latină? Nu, horchata de chufa nu are deloc același gust. Asta pentru că în America Latină horchata este făcută din orez alb și este o băutură complet diferită.

Unde găsiți cea mai bună horchata din Valencia

În timp ce aproape orice altă cafenea din Valencia servește horchata în timpul lunilor fierbinți de vară, cele mai bune locuri pentru a o încerca sunt horchaterías specializate. Aceste locuri tind să aibă o tradiție foarte îndelungată în prepararea horchata, fiecare urmând propria rețetă transmisă din generație în generație. Și, ca un plus, servesc horchata pe tot parcursul anului.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune locuri pentru a mânca Gambas al ajillo în Valencia

Horchatería Daniel

Horchatería Daniel în Calle del Mar, Valencia

Horchatería Daniel este un pionier în lumea horchatei. Fondată în 1949, această unitate este adesea creditată pentru că a făcut din horchata o băutură de zi cu zi. Este interesant faptul că au fost, de asemenea, primii care au asociat horchata cu fartons și, mai târziu, au introdus conceptul inovator de a servi horchata rece și fartons calzi, pentru un contrast încântător.

Horchatería lor emblematică se află în orașul lor natal, Alboraya, și a fost prima horchatería specializată deschisă în Valencia. De-a lungul anilor, acest loc istoric a primit vizita multor personalități, inclusiv a pictorului de renume mondial Salvador Dalí.

Dacă o vizită la Alboraya nu se află în planurile dumneavoastră, aceștia au, de asemenea, două horchaterii în centrul orașului Valencia – una în interiorul Mercado de Colón și cealaltă chiar lângă Plaza de la Reina.

Horchata lor caracteristică este destul de dulce, dar au și o opțiune fără zahăr. Nu trebuie ratate nici bunătățile lor pe bază de chufa, în special clareta, un produs de patiserie lucrat cu aluat de fartón și umplut cu cremă de horchata – este atât de bun, încât îmi veți mulțumi mai târziu!

Horchatería Santa Catalina

Horchatería Santa Catalina în Plaza de Santa Catalina, Valencia

Situată în inima orașului vechi din Valencia, în fața magnificăi biserici Santa Catalina, această horchatería oferă un amestec captivant de istorie și tradiție a horchatei.

Deși locația sa poate părea turistică, adevărul este că, pe parcursul celor două secole de existență, acest stabiliment și-a câștigat mai mult decât popularitatea, ca magazin de ciocolată la început și ca una dintre cele mai emblematice horchaterías din Valencia mai târziu.

Interiorul împodobit cu faianță tradițională uluitoare din orașul Manises din apropiere se adaugă la farmecul localului, făcându-l la fel de mult ca și horchata în sine, un deliciu vizual.

Pe lângă horchata, Horchatería Santa Catalina este specializată și în înghețată de casă, churros și buñuelos. Singurul avertisment este că acest loc nu are o terasă. Dacă doriți să încercați horchata lor al fresco, verificați locația lor mai nouă din apropiere, numită La Terraza de Santa Catalina din Plaza de la Reina.

CITEȘTE ȘI:
Vă servim cu un cocktail

Horchatería Fabián

Horchateria Fabián în Calle Moratín, Valencia

Horchateria Fabián a fost înființată în 1975 și timp de mulți ani a funcționat într-un mic local modest din zona Canovas. În timp ce vechea horchatería nu mai există, ei continuă să servească unele dintre cele mai bune horchate din Valencia din noua lor locație, situată chiar lângă Calle San Vicente Mártir (lângă Plaza de la Reina).

În ciuda locației mai turistice și a decorului modern, Horchateria Fabián rămâne o destinație esențială pentru horchata artizanală și fartons de casă.

Spre deosebire de alte locuri, rețeta lor unică de horchata necesită cantități generoase de scorțișoară, ceea ce duce la o aromă distinctă. De asemenea, fartonii lor sunt preparați folosind un aluat care seamănă oarecum cu cel de pufuleți – atât de bun!

Horchateria Fabián are, de asemenea, reputația de a pregăti cele mai bune buñuelos de calabaza (frigărui de dovleac) din Valencia – disponibile din octombrie până la începutul lunii iunie.

Horchatería Vida

Horchatería Vida în Partida de Saboia, Alboraya

Pentru cea mai bună experiență de horchata din Valencia, trebuie să vizitați Horchatería Vida. Situată în mijlocul câmpurilor de chufa din Alboraya, această horchatería unică, deținută de o familie, este la mile distanță de orice alt loc de pe această listă – la propriu și la figurat.

Horchatería Vida este găzduită într-o veche fermă, locuită cândva de bunicii actualilor proprietari. Salonul interior emană un farmec tradițional, dar, de fapt, terasa pitorească cu vedere la câmpurile de horchata este cea care face ca această locație să se distingă.

Dacă vă aflați în Valencia cu copii, sincer, nu puteți rata această horchatería, deoarece au o zonă de joacă și multe animale de fermă drăguțe, inclusiv găini, păuni și rațe.

Dacă veniți cu mașina, există un spațiu de parcare amplu în apropiere. O altă modalitate populară de a ajunge aici este cu bicicleta.

Horchatería Els Sariers

Horchatería Els Sariers în Calle de Sarcet, Valencia

În ciuda faptului că este situat la marginea orașului, în cartierul Benimaclet, Horchatería Els Sariers este unul dintre cele mai cunoscute din Valencia.

Provenind din generații de fermieri de chufa, această horchatería de familie încântă clienții cu horchata sa apetisantă de aproape trei decenii.

Ceea ce diferențiază Horchatería Els Sariers este angajamentul lor față de horchata artizanală făcută din chufa pe care continuă să o cultive pe câmpurile din apropiere. În plus, fartonii de casă pe care îi servesc proaspăt scoși din cuptor sunt unii dintre cei mai buni din Valencia.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune restaurante din Viena

Pe lângă horchata tipic îndulcită, au și horchata fără zahăr. Vrei să bei horchata cu o variantă diferită? Încearcă-le Morenet (horchata cu granita de cafea) sau Alcoyano (horchata cu granita de lămâie).

Alte câteva lucruri pe care ați putea dori să le știți…

Horchata este una dintre cele mai bune băuturi pe care le puteți bea în Valencia într-o zi călduroasă de vară. Valencianos o adoră și îi veți vedea savurând un pahar de horchata cu pârjoale pe terasele din oraș cam în orice moment al zilei. În Valencia, horchata este un energizant prin excelență la mijlocul după-amiezii.

Horchata poate fi savurată sub formă lichidă, ca granita sau amestecată (jumătate lichidă și jumătate granita). Cei mai mulți valencieni preferă horchata granizada, deoarece rămâne rece mai mult timp, permițându-vă să o savurați într-un ritm mai lent. Personal, prefer horchata lichidă pentru că are o aromă consistentă de la început până la sfârșit.

Desigur, fiecare valenciano are propria horchatería preferată, așa că totul este o chestiune de gust personal. Dar, ca regulă generală, este foarte greu să găsești un valencian căruia să nu-i placă horchata.

Lucrurile stau puțin diferit atunci când vine vorba de cei care vizitează Valencia și gustă horchata pentru prima dată. În general, și pe baza experienței mele, dacă o persoană este obișnuită cu laptele pe bază de plante, va iubi instantaneu horchata. Dacă nu sunt obișnuiți, s-ar putea să înțeleagă sau nu de ce se face atâta tam-tam.

Având în vedere că nu ai cum să știi în ce tabără te afli, îți recomand cu căldură să încerci horchata. Locurile mele preferate pentru a bea horchata în Valencia, menționate mai sus, sunt un bun punct de plecare.

Caută bilete de avion ieftine către Valencia

Caută cazare in Valencia