Portugalia se află în aceste zile pe itinerariul de călătorie european al tuturor, dar, în timp ce călătorii se concentrează pe arhitectura colorată și tramvaiele cool ale Lisabonei, sau pe plajele uimitoare cu un mare potențial de surfing care împânzesc coasta țării, una dintre cele mai subestimate caracteristici ale țării este bucătăria sa și, mai exact, produsele de patiserie. Deși Franța și Italia sunt țările europene pe care oamenii le asociază cel mai mult cu produsele de patiserie, Portugalia este un concurent serios. Există brutării aproape la fiecare bloc din Portugalia, așa că lasă-te sedus și intră înăuntru pentru a încerca una dintre următoarele șapte dulciuri delicioase pe care le poți găsi în această țară.

1. Pastel de Belém

Probabil cea mai mare pretenție a scenei culinare portugheze la faima internațională, Pastel de Belèm este o plăcintă cu cremă (cremă de ouă turnată într-o crustă de patiserie fulgurantă și gătită la perfecție) originară din districtul Belém din Lisabona. Rețeta secretă a plăcintei a fost creată de călugării catolici în 1837 și este folosită și în prezent la fabrica de patiserie și cafeneaua Pastéis de Belèm din Lisabona. Pentru că această prăjitură a fost un succes în toată Portugalia, imitatorii au ieșit la iveală cu Pastel de Nata, dar nu vă lăsați păcăliți – dacă bunătățile nu provin de la Pastéis de Belém, nu sunt cele adevărate. Pentru a vă bucura de Pastel de Belém ca un localnic, cel mai bine este să îl serviți cald, cu o ceașcă de espresso tare alături.

2. Bola de Berlim

Bola de Berlim este versiunea portugheză a unei Berliner, o gogoașă germană fără gaură centrală. Dar ceea ce face ca Bola de Berlim să se deosebească cu adevărat de deliciul prăjit obișnuit pe care îl cunoaștem cu toții este faptul că aluatul este tăvălit în zahăr și umplut cu cremă de frișcă dulce. Se spune că cel mai bun loc din toată Portugalia pentru a obține o Bola de Berlim este în orașul Viana do Castelo, la Pastelaria-Confeitaria Manuel Natário, dar veți putea găsi acest deliciu savuros în toată țara.

CITEȘTE ȘI:
Unde mâncăm ieftin in Lisabona?

3. Ovos Moles

Ovos Moles sau „ouă moi” sunt bunătăți tipic portugheze făcute din napolitane de împărtășanie umplute cu un amestec cremos de gălbenușuri de ou și zahăr care se scurge în gură pe măsură ce muști din el. Creat de călugărițele care locuiesc în orașul Aveiro (situat la 45 de minute la sud de Porto), Ovos Moles deține titlul de Indicație Geografică Protejată, acordat de Uniunea Europeană, care asigură autenticitatea produselor de patiserie și calitatea ingredientelor sale. Inspirați de laguna Aveiro, cofetarii modelează în mod tradițional napolitanele ca niște scoici, pești sau scoici. Dacă doriți să învățați cum să preparați acest deliciu portughez, mai multe patiserii din Aveiro organizează oficinas do doce (ateliere de patiserie), astfel încât să puteți recrea acasă aromele Portugaliei.

4. Salame de Chocolate

Deși arată ca o budincă neagră, acest buștean lung și subțire de ciocolată este deliciul preferat al copiilor portughezi. Este făcut din cacao, biscuiți Maria sparți, ouă și unt, amestecați într-un castron mare și în formă de salam. Nucile, cum ar fi fisticul, migdalele sau alunele, sunt adesea adăugate pentru un plus de crocant și aromă. S-ar putea să nu pară un deliciu foarte sofisticat, dar este atât de al naibii de bun încât nimănui nu-i pasă de aspectul său.

5. Travesseiro de Sintra

Travesseiro de Sintra, care se traduce literal prin „perna lui Sintra”, este o prăjitură în formă de băț, pe bază de aluat, umplută cu o cremă de ou și migdale. (Mai este și altceva înăuntru, dar este ținut secret). După cum indică și numele său, această patiserie provine inițial din orașul Sintra, situat la 30 de minute vest de Lisabona. Se spune că patiseria Casa Piriquita, din Sintra, este cel mai bun loc pentru a vă lua doza de travesseiro.

CITEȘTE ȘI:
Tururile fabricilor de ciocolată în Elveția

6. Pão de Ló

Pão de Ló este o prăjitură spongioasă din secolul al XV-lea care este servită de obicei la sărbătorile catolice (cum ar fi Crăciunul și Paștele) în Portugalia. Ingredientele sunt simple: ouă, făină și zahăr, dar rezultatul este de-a dreptul delicios. Adesea, Pão de Ló este puțin copt pentru a-i da un interior cremos pe care îl poți mânca cu o lingură.

7. Pampilho

Pampilho este o prăjitură originară din Santarem, un oraș aflat la o oră la nord de Lisabona. Această prăjitură dulce seamănă cu un pampilho, un băț pe care campinos (cowboy portughezi) îl foloseau pentru a-și deplasa turmele pe câmpurile din jurul Santarem, de unde și numele său. Acest deliciu tradițional este o prăjitură subțire de burete rulată într-o formă alungită și umplută cu un amestec dulce de gălbenuș de ou, zahăr și scorțișoară. Deși puteți găsi Pampilhos în Lisabona, se spune că cele mai bune provin de la Pastelaria Bijou din Santarem. Rețineți că puteți găsi, de asemenea, Pampilhos din ciocolată.

Caută bilete de avion către Lisabona

Caută cazare în Lisabona