Să vizitez Berlinul a fost un vis al meu încă de când am fost pentru prima dată în Germania, în urmă cu 12 ani. A fost orașul pe care l-am ratat, cel pe care am vrut să-l văd, dar nu am avut timpul sau banii necesari pentru a o face cum trebuie.

Cred că, din cauza faptului că am simțit mereu că am „ratat” Berlinul, a fost orașul care mi-a scăpat, orașul pe care trebuie să îl văd în sfârșit.

Așa că, atunci când plănuiam o mică excursie europeană de vară la începutul acestui an, știam că trebuie să ajungem la Berlin. Am avut în sfârșit timp și, deși nu sunt în niciun caz un călător de lux, nici nu mai călătoresc cu rucsacul în spate prin Europa.

Am avut fondurile necesare pentru a vedea orașul așa cum mi-am dorit să-l văd acum 12 ani. Am rezervat biletele de avion, am găsit un Airbnb și, după ce mi s-a părut o veșnicie de așteptare, am petrecut în sfârșit opt zile minunate în Berlin.

După umila mea părere, este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. Este plin de istorie și cultură. Sunt oameni din toată lumea aici, ceea ce face ca mâncarea și experiența să fie atât de diferite de cele din alte orașe din Germania.

Sper că acest ghid al Berlinului vă ajută să vă planificați prima călătorie în acest oraș incredibil. Sunt toate lucrurile pe care mi-aș fi dorit să le găsesc pe internet. Sunt toate sfaturile pe care le-am primit de la prieteni, colegi bloggeri și din încercări odată ce am ajuns.

Un ghid pentru Berlin

Fie că petreceți doar un weekend prelungit în Berlin, fie că vă gândiți să vă mutați aici, există o mulțime de lucruri pe care veți dori să le știți înainte de a ajunge. Acest ghid al Berlinului este punctul tău de plecare. O referință la care sper că veți reveni pe măsură ce vă veți continua să vă planificați călătoriile.

Cum să ajungi și să pleci din Berlin

Există două aeroporturi în Berlin, Berlin Tegel și Berlin Schönefeld.

Marile companii aeriene aterizează de obicei la Tegel, care se află la nord-vest de oraș. Cea mai ieftină modalitate de a ajunge și de a pleca din oraș de la Tegel este de a lua autobuzul de la aeroport TXL Tegal. Îl puteți lua până la Grădina Zoologică din Berlin, dacă stați în partea de vest a orașului, sau până la Alexanderplatz, dacă stați aproape de est. Potrivit site-ului, biletul costă un preț foarte rezonabil de 2,80 euro.

Dacă ajungeți la Aeroportul Schönefeld, puteți lua trenul RE7, care este ceva mai rapid. Acesta are mai puține opriri și durează aproximativ 35 de minute pentru a ajunge în centrul orașului, însă trenurile circulă doar o dată la fiecare jumătate de oră până la 45 de minute. Opțiunea mai frecventă, dar puțin mai lentă, este trenul S9, care circulă la fiecare 10-20 de minute și durează aproximativ 45 de minute. Ambele merg până la Alexanderplatz, de unde puteți apoi să vă conectați la toate celelalte linii.

Când vă cumpărați biletul, asigurați-vă că luați biletul ABC, nu doar biletul AB. Dacă intenționați să obțineți cardul de bun venit, îl puteți cumpăra de la ambele aeroporturi, dar validați biletul doar în ziua în care veți începe să îl folosiți.

Cum să vă deplasați în Berlin

Să te deplasezi în Berlin este atât de simplu și relativ ieftin în comparație cu transportul public din alte orașe mari. Modul meu preferat de a mă deplasa a fost fie cu U-Bahn, care este rețeaua de metrou, fie cu S-Bahn, care este rețeaua de trenuri. Există, de asemenea, autobuze și tramvaie care sunt destul de ușor de utilizat.

Vă recomand să descărcați o aplicație care vă oferă informații despre toate rețelele. Eu am descărcat una numită BVG FahrInfo Plus. Aceasta vă permite să vă planificați rutele și să vedeți când va sosi următorul tren. Îți oferă actualizări live în cazul în care vreun tren întârzie. De asemenea, puteți cumpăra bilete de pe aplicație.

CITEȘTE ȘI:
Sicilia – fascinația italiană

Dacă aveți de gând să petreceți mai mult de câteva zile în oraș sau dacă veți călători mult cu transportul public într-o singură zi, asigurați-vă că vă luați fie un abonament pentru o zi întreagă, fie un abonament pentru mai multe zile. Aceasta vă permite să urcați și să coborâți oriunde, să folosiți oricare dintre metodele de transport public din oraș și nu trebuie să vă opriți constant pentru a cumpăra un nou bilet.

Site-ul oficial al Berlinului este foarte bun pentru a explica diferitele categorii de prețuri, ce sunt zonele AB și ABC și are, de asemenea, informații actualizate despre prețuri. Puteți cumpăra bilete de la automatele galbene de pe peroanele stațiilor sau le puteți obține la aeroport dacă doriți un card de bun venit. Aveți grijă să vă ștampilați întotdeauna cardul pentru a valida data și ora la care ați început călătoria.

Notă: Unii turiști își dau seama că sistemul de bilete din Berlin se bazează mai ales pe încredere și încearcă să profite. Există foarte rar persoane care verifică biletele și nu există turnicheți unde trebuie să introduceți sau să scanați biletul. Cu toate acestea, în săptămâna în care am fost noi acolo, lucrători în civil au venit și mi-au cerut biletul de mai multe ori și chiar am văzut pe cineva care nu avea bilet încercând să scape pretinzând că este turist și că nu înțelege. Au primit totuși o amendă.

Merită banii pentru cardul de bun venit la Berlin?

Berlin Welcome Card este un card de transport public care vă oferă, de asemenea, reduceri la restaurante și muzee din oraș. Când am aterizat la aeroportul Berlin Shönefeld, am cumpărat abonamentul maxim de o zi pe care îl puteți obține, un abonament de 6 zile. Aceasta a însemnat că puteam folosi orice mijloc de transport în comun timp de șase zile fără a fi nevoiți să ne oprim în stație pentru a cumpăra un bilet.

Cu toate acestea, nu am folosit de fapt cardul de bun venit pentru a obține reduceri la mese și l-am folosit o singură dată la Stadionul Olimpic, când am făcut un tur al terenului. Restaurantele care oferă reduceri tind să ofere reduceri au fost toate destul de turistice și nu chiar ceea ce căutam. Cu toate acestea, dacă este prima dvs. călătorie în Germania și intenționați să mergeți la unele dintre restaurantele mai mari, puteți obține până la 25% reducere la mese.

Merită cu siguranță să aruncați o privire pe lista de muzee. Noi ne-am cam panicat și am crezut că vom vizita mult mai multe dintre acele muzee de pe listă decât am făcut-o de fapt. În schimb, am vizitat o mulțime de muzee gratuite, dintre care există multe în Berlin.

Pentru noi, cardul de bun venit a fost o ușoară risipă de bani. Puteți obține un bilet de transport pentru 7 zile cu 30 de euro, în timp ce Welcome Card pentru 6 zile costă 42,50 de euro. Așadar, deși a fost o greșeală de doar 12 euro, nu am avut cu adevărat nevoie de el.

Unde să vă cazați în Berlin

Berlinul are câteva cartiere foarte cool. Este, de asemenea, foarte bine conectat și rapid pentru a ajunge în jurul orașului, astfel încât ai putea sta în hipster Friedrichshain, să iei micul dejun într-o cafenea din Prenzlauer Berg, să explorezi centrul în jurul Alexanderplatz și Poarta Brandenburg, să iei cina în Kreuzberg și totuși să te întorci pentru o băutură în jurul Friedrichshain înainte de culcare.

Acestea fiind spuse, există câteva locuri pe care le recomand în detrimentul altora, în funcție de ceea ce vă place.

CITEȘTE ȘI:
Bodrum, taramul albastrului etern

După ce am citit multe despre diferitele cartiere din Berlin, am decis să rezerv un Airbnb în Prenzlauer Berg. Aici se află cea mai veche grădină de bere din Berlin, are o mulțime de cafenele și restaurante, baruri și restaurante cool, și se mănâncă noaptea târziu și este foarte aproape de centrul orașului. În unele zile, chiar am sărit peste metrou și am mers pe jos până la Alexanderplatz în schimb.

Alte cartiere în care m-am gândit să stau și pe care, după ce le-am văzut, le-aș recomanda cu siguranță sunt Kreuzberg, Prenzlauer Berg și Mitte. Acestea sunt unele dintre cele mai centrale cartiere din Berlin. Toate au mai multe stații de S și U-Bahn, precum și o mulțime de baruri și restaurante grozave. De asemenea, sunt doar locuri în general plăcute pentru a te plimba și s-au simțit foarte sigure noaptea, în cazul în care călătorești singur.

Cele mai bune obiective turistice de explorat în Berlin

Sunt atât de multe de văzut și de făcut în Berlin. Am petrecut o săptămână întreagă explorând, vizitând muzee, făcând tururi pe jos și mâncând currywurst și kebab.

 • Galeria East Side
 • Memorialul Berliner Mauer
 • Urcați pe Berliner Dome
 • Faceți un tur gratuit (vă recomand Turul Războiului Rece cu Generation Tours)
 • Lagărul de concentrare Saschenhausen (turul cu Mosaic a fost extraordinar)
 • Palatul Charlottenburg
 • Închisoarea Stasi Hohenschönhausen (tururile sunt de trei ori pe săptămână, în limba engleză)
 • Turul Stadionului Olimpic (verificați orele de vizitare înainte de a ajunge)
 • Poarta Brandenburg
 • Memorialul evreilor uciși din Europa
 • Memorialul Homosexualilor
 • Memorialul victimelor eutanasiei (acesta este deosebit de dur și adesea trecut cu vederea)
 • Memorialul pentru romi și sinti
 • Faceți un tur al clădirii Reichstag și urcați în dom
 • Parcul Tiergarten
 • Muzeul Evreiesc (arhitectura este deosebit de cool)
 • Explorați muzeele de pe Insula Muzeelor (asigurați-vă că verificați orele de deschidere)
 • Muzeul DDR (aflați despre cum era viața în DDR sau RDG, așa cum este cunoscută la noi)
 • Muzeul Topography of Terror (aflați despre ascensiunea și căderea celui de-al Treilea Reich)

Cele mai bune restaurante și baruri din Berlin

Există atât de multă mâncare bună în Berlin. Este un oraș cu adevărat internațional, cu totul, de la restaurante casual vietnameze și coreene până la opțiuni culinare italiene și franceze de lux. Cel mai mult m-au interesat faimoasele kebaburi berlineze, currywurst-ul local (cârnați delicioși acoperiți cu ketchup și pudră de curry) și berea bună. Iată ce am găsit.

 • Prater Garten (Kastanienallee 7-9) – Cea mai veche berărie din Berlin, cu tone de locuri în aer liber. Grozav atât pentru mâncare, cât și pentru băuturi.
 • Die Berliner Republik (Schiffbauerdamm 8) – Un alt loc grozav pentru bere, care servește, de asemenea, mâncăruri locale bune. Situat chiar în afara stației Friedrichstrasse.
 • Suicide Sue Cafe (Dunckerstrasse 2) – Unul dintre cele mai bune locuri de cafea și mic dejun din Prenzlauer Berg.
 • K’Ups Gemüse Kebab (Kastanienallee 102) – Acesta este unul dintre cele mai bune magazine de kebab într-un oraș renumit pentru magazinele de kebab. Este situat în jurul agitației vieții de noapte din Prenzlauer Berg și este ÎNTOTDEAUNA ocupat.
 • Ali Baba (Danziger Strasse 2) – K’Ups mi-a deschis ochii la un kebab bun, dar cel de la Ali Baba a fost suficient de bun pentru ca noi să ne întoarcem de două ori, inclusiv să facem din kebaburile lor ultima noastră masă în Berlin. Luați-l în ruladă de durum și cereți mult sos de usturoi.
 • BraufactuM Berlin (Memhardstraße 1-3) – Pentru o degustare a berii artizanale germane, acesta este un loc foarte bun în care să vă opriți pentru o băutură la sfârșitul după-amiezii. De asemenea, fac burgeri foarte gustoși și cartofi prăjiți pufoși și plăcuți, dar am gustat câteva dintre berile lor și am fost de acord că a fost una dintre cele mai bune beri pe care le-am băut în Berlin.
 • Henne (Leuschnerdamm 25) – Un restaurant tradițional care este recomandat în mod constant pentru faimosul său fel de mâncare de pui. Primești o jumătate de găină și o salată de cartofi super delicioasă (nu știu care este rețeta pentru salata de cartofi în Germania, dar este CEA MAI BUNĂ pe care am mâncat-o vreodată).
 • Curry 61 (Oranienburger Strasse 6) – Am încercat currywurst în tot orașul și m-am bucurat de fiecare dintre ele. Acesta a ieșit în evidență pentru calitatea cârnaților și pentru extrasele adăugate, cum ar fi porții mari de cartofi prăjiți și o opțiune de ketchup picant. Nu poți da greș cu orice loc cu currywurst pe care îl vezi, mai ales dacă este ocupat!
CITEȘTE ȘI:
Motive pentru a vizita Andaluzia în timpul iernii

Sfaturi pentru a profita cât mai mult de timpul petrecut în Berlin

Există aparent nenumărate lucruri de făcut în Berlin. Poate părea copleșitor, mai ales dacă aveți doar câteva zile la dispoziție în oraș. Unul dintre cele mai mari sfaturi ale mele este să creați un itinerar aproximativ al zilelor pe care le petreceți în Berlin, astfel încât să aveți un schelet pe baza căruia să lucrați. Aflați când sunt tururile pe care doriți cu adevărat să le faceți și planificați-le pe acelea mai întâi.

Nu puteți vedea totul. Mi-ar fi plăcut să merg la Muzeul Evreiesc, mi-ar fi plăcut foarte mult să fac un tur de artă stradală sau să învăț mai multe despre partea alternativă a Berlinului. Mi-ar fi plăcut să petrec mai mult timp explorând Kreuzberg și parcul Tiergarten. Mi-ar fi plăcut, de asemenea, să încerc mai multe restaurante, dar pur și simplu nu mai ai zile.

Aveți întotdeauna bani la voi. Din nu știu ce motiv, foarte puține locuri par să accepte carduri de credit sau de debit. Acest lucru mi s-a părut ciudat și uneori nu aveam suficienți bani la mine. Acest lucru include restaurantele și barurile. Dacă nu sunteți sigur, întrebați întotdeauna înainte de a comanda.

Dacă tot sunteți aici, evitați aparatele Bancomat sau Geldemat. Acestea percep o avere pentru ca tu să ridici bani (peste 5 sau 6 euro pe tranzacție!). În schimb, căutați bănci precum Deutsche Bank sau Volksbank (uneori se spune doar VB Bank). Aceste bancomate nu percep nicio taxă pentru a scoate bani de la bancomatele lor.

Toată lumea vorbește engleza în Berlin, dar este totuși plăcut să poți vorbi câteva cuvinte în germană în semn de respect. Căutați cum să spuneți „vă rog”, „mulțumesc” și poate și câteva numere. Am constatat că persoanele mai în vârstă au apreciat cu adevărat efortul.

Pur și simplu pierdeți-vă. Unul dintre lucrurile pe care le preferam să le fac era să mă plimb prin câteva dintre diferitele cartiere. Așa am găsit niște baruri interesante și niște locuri minunate cu iarbă de-a lungul râului Spree pentru a ne relaxa cu o bere. De asemenea, așa am găsit niște magazine de vechituri grozave în care să mergem la cumpărături, unde plătești la kilogram și nu la fiecare articol!

Dacă mergeți la Berlin în timpul verii, luați câteva beri și mergeți în zona cu iarbă de lângă Hackscher Markt, vizavi de Insula Muzeelor. Era plină de oameni care se bucurau de apusul soarelui cu câteva băuturi și chiar cu pizza la pachet.

În mare parte, doar bucurați-vă! Indiferent dacă sunteți acolo vara, iarna sau undeva între ele, există multe lucruri care să vă țină ocupați și MULTE de învățat.

Caută zboruri către Berlin

Caută cazare în Berlin