Alicante este capitala regiunii Costa Blanca din estul Spaniei. Numele provine de la succesiunea nesfârșită de plaje cu nisip alb din această parte a țării. Orașul are toată relaxarea și distracția de la malul mării, cu istoria și atracțiile turistice pe care vi le doriți de la un city break: Există o fortăreață medievală care domină orașul și un oraș vechi mediteranean clasic, cu case albite și străzi pietruite.

Vă veți petrece diminețile la muzee și biserici, iar după-amiezile înotând în apele limpezi sau ațipit sub o umbrelă. Rețeaua modernă de tramvaie din Alicante face ca deplasarea de la o atracție la alta să fie foarte ușoară.

Haideți să explorăm cele mai bune lucruri de făcut în Alicante:

1. Castelul Santa Barbara

Încoronând muntele Benacantil, stânca vastă și monumentală care se profilează deasupra Alicanteului, se află o fortăreață cu origini arabe medievale. Cele mai recente renovări au avut loc în timpul Epocii de Aur a Spaniei, în anii 1500, dar dacă vă uitați cu atenție veți găsi mici fragmente din perioada maură.

Dacă mergeți pe jos, cel mai bun moment pentru a face ascensiunea este dimineața devreme, înainte ca soarele să fie cel mai aprig, dar există și un lift care pornește chiar din spatele plajei Postiguet. Toată lumea ar trebui să urce pe creneluri și să privească cu admirație panorama Alicanteului, a Mediteranei și a peisajului întunecat și muntos.

2. Explanada de España

Platoul de promenadă rafinat din Alicante, pavat cu marmură, este util pentru orientare, deoarece începe în centrul vechi și continuă de-a lungul falezei orașului, lângă portul de agrement.

În majoritatea orașelor spaniole, o plimbare în familie face parte din stilul de viață, iar promenadele precum Explanada de España vă ajută să o faceți cu stil.

Veți simți cu adevărat atmosfera din Alicante în timp ce vă plimbați pe sub palmieri și urmăriți cum se desfășoară viața de zi cu zi din oraș în jurul dumneavoastră la terase și la tarabele din piețe.

Există priveliști minunate de coastă, iar după lăsarea întunericului, vara, această alee luminoasă beneficiază de briza răcoritoare a mării la sfârșitul zilelor sufocante.

3. Muzeul de Arheologie

Muzeul arheologic provincial MARQ din Alicante este locul potrivit dacă vă întrebați despre originile orașului Alicante.

Veți începe în preistorie cu vânătorii-culegători și veți vedea primele obiecte metalice lucrate manual, făurite în jurul orașului Alicante.

Apoi, există sala iberică, dedicată numeroaselor situri arheologice preromane din apropiere, care au dat naștere unor minunate piese de sculptură și ceramică.

Orașul roman Lucentum se afla în apropiere de Alicante-ul modern și puteți vedea gama largă de ceramică, bijuterii și alte obiecte de uz cotidian recuperate din săpăturile de acolo.

Poate cel mai interesant dintre toate sunt expozițiile care acoperă epoca medievală, când, pentru o scurtă perioadă, culturile evreiască, islamică și creștină au coexistat.

CITEȘTE ȘI:
Locuri fabuloase pe care să le vizitezi în Asia

4. Casco Antiguo

Nu vă va deranja să vă pierdeți în partea veche a orașului Alicante, un pic ca un sat în centrul orașului. Acest cartier este întins pe partea de deal sub castel, iar pentru a vă deplasa va trebui să negociați străzi abrupte și scări între ziduri înalte și vopsite în alb.

Localnicii sunt foarte mândri de casele lor, decorându-și balcoanele și pragurile cu flori proaspete și vopsindu-și obloanele în albastru și verde.

Dacă aveți nevoie de o pauză, puteți oricând să vă relaxați la una dintre numeroasele cafenele și restaurante din această parte a orașului.

5. Plaja Postiguet

Chiar lângă orașul vechi se află o plajă foarte utilă, dacă nu doriți să călătoriți departe pentru o doză de mare și nisip. Playa del Postiguet este un deget de nisip auriu scăldat de valuri foarte ușoare.

Trebuie să vă plimbați destul de mult înainte ca marea să ajungă măcar până la nivelul taliei, iar din apă există priveliști minunate până la zidurile dominante ale Santa Barbara.

Având în vedere mărimea și locația sa, plaja poate deveni puțin agitată în timpul verii, dar locația centrală înseamnă că nu duce lipsă de locuri pentru a lua prânzul.

6. Bazilica Santa María

Cea mai veche și mai frumoasă biserică din oraș se află aproape de poalele muntelui și la câteva străzi de plaja Postiguet.

La fel ca multe biserici din Spania, Santa María a fost construită peste o fostă moschee după ce Alicante a fost recucerit de la mauri în secolul al XIII-lea.

Primul lucru pe care îl veți observa sunt turnurile gemene ale bisericii, cu aspect sumbru. Ceea ce este interesant la acestea este că, deși par identice, cel din dreapta este din anii 1300, în timp ce cel din stânga este de fapt din anii 1800.

În interior, verificați statuia gotică din secolul al XIV-lea a Sfintei Maria și un incunabil medieval, o carte tipărită timpuriu din anii 1200.

7. Muzeul de Artă Contemporană

Un fapt amuzant despre această atracție dedicată artei moderne este că este găzduită în cea mai veche clădire seculară din Alicante, un fost grânar construit în 1687 lângă Bazilica Santa María.

A fost fondat în 1976 de către sculptorul din Alicante Eusebio Sempere, expunând colecția sa privată. Colecția numără aproximativ 800 de piese, reprezentând mulți dintre cei mai celebri artiști ai secolului XX, printre care Picasso, Francis Bacon, Salvador Dalí și Joan Miró.

Doar o treime din lucrări pot fi expuse în orice moment, iar expoziția se schimbă pe tot parcursul anului, astfel încât nu există două vizite identice.

8. Excursii pe plajă

Există o gamă largă de plaje cu steag albastru la o distanță ușoară cu mașina de Alicante; până la urmă, vă aflați pe Costa Blanca. Dacă doriți mult spațiu, atunci Plaja Saladar, la sud de Alicante, este o întindere de nisip auriu lungă de 1600 de metri.

CITEȘTE ȘI:
Petrece o vacanță plină de aventură în Phuket

Nu există prea multe dezvoltări turistice aici, cu excepția câtorva blocuri de apartamente izolate la marginea dunelor de nisip.

În cealaltă direcție, la periferia nordică a orașului Alicante se află Playa de la Albufereta. Acesta a fost portul așezării romane Lucentum și este un golf imaculat, cu ape blânde susținute de turnuri de stațiune.

9. Golf

Costa Blanca înseamnă, de asemenea, o abundență de terenuri de golf. Există 15 în cadrul provinciei, toate la o distanță rezonabilă cu mașina.

Dacă nu doriți să vă aventurați prea departe, Alicante Golf Club se află la 15 minute de mers cu mașina de centrul orașului și a fost proiectat de Seve Ballesteros. Acest par-72 cu 18 găuri face un semn de recunoaștere a moștenirii romane locale sub forma unor ruine romane recreate pe care trebuie să încercați să le evitați la gaura 14.

De asemenea, la câteva minute distanță se află Bonalba, un alt par-72, cu un front nine care vă pune la încercare jocul scurt și un back nine care răsplătește un drive precis.

10. Mercado Central

Dacă vă faceți autogospodărire, atunci nu există nicio scuză pentru a nu vă îndrepta spre această mare piață acoperită de pe partea superioară a Alfonso el Sabio. Piețele centrale sunt ca niște catedrale alimentare în Spania, iar cea din Alicante nu face excepție.

Există o multitudine de tarabe cu pește și carne și o inspirație nesfârșită pentru bucătarii amatori! Tarabele cu fructe de mare sunt un punct de atracție deosebit, cu tejghelele lor aproape debordând de crabi, homari, calamari și multe altele.

Fructele și legumele proaspete abundă, de asemenea, și veți putea căuta unele specialități regionale, cum ar fi turrón nougat și Mistela, un vin dulce de desert.

11. Bucătăria locală

Dacă sunteți nou în cultura culinară spaniolă și doriți să mâncați ca un localnic, prânzul este în mod normal destul de târziu, începând după ora două. Aceasta este marea masă a zilei, iar cina pentru mulți este o gustare ușoară sau tapas la un bar.

Comunitatea Valenciană este sursa celei mai mari părți a orezului din Spania, iar în Alicante au propriile lor mâncăruri din orez fiert la foc mic, asemănătoare cu paella. Încercați arroz a banda sau arroz al horno, ambele îmbunătățite de fructele de mare grozave disponibile în această parte a Spaniei.

Ca suvenir puteți lua un turrón, un fel de turtă cu miere și migdale. Este un adevărat favorit al spaniolilor, popular mai ales de Crăciun.

12. Excursii cu barca

În jurul portului din Alicante se află câteva companii care oferă excursii cu barca. Poate fi vorba de o scurtă croazieră cu catamaranul în marea de lângă oraș, dar dacă doriți să vă faceți o zi întreagă, ar trebui să luați în considerare cu siguranță o excursie pe insula Tabarca.

CITEȘTE ȘI:
5 lucruri pe care sa le faci in Sicilia

Este la doar câțiva kilometri de coastă, în sud, dar pare o lume diferită. Pe Tabarca există o comunitate mică, înconjurată de ziduri, cu același tip de case albite și obloane albastre pe care le veți vedea în orașul vechi din Alicante.

Doar că aici nu este nevoie de mașini sau de alte facilități moderne! Vizitați mica biserică Sfântul Petru și Sfântul Pavel și plimbați-vă prin peisajul rarefiat al insulei pentru a vedea farul.

13. Turnurile din Alicante

Dacă încă nu v-ați săturat de istoria Alicante-ului, atunci ați putea descărca o hartă a turnurilor de supraveghere de coastă din zonă.

Timp de secole, această parte a Spaniei a fost amenințată de pirații barbari, care jefuiau orașele și chiar luau oamenii ca sclavi.

De aceea, începând cu anii 1500, a fost construită o rețea sofisticată de apărare și puncte de observație pentru a avertiza din timp populația să se retragă în spatele zidurilor.

În Huerta de Alicante mai sunt încă în picioare aproximativ treizeci dintre aceste turnuri, care cuprind orașul și câteva orașe și sate învecinate.

14. Elche Palmeral

La aproximativ 20 de minute de mers pe șosea spre vest de Alicante se află orașul Elche, unde vă așteaptă o priveliște uimitoare. Aceasta este cea mai mare plantație de palmieri din Europa, plantată de primii musulmani care s-au stabilit aici la începutul evului mediu.

Există 200.000 de arbori, dintre care majoritatea sunt de phoenix dactylifera, care nu exista în Spania până când a fost introdus de mauri.

Livada este un sit al Patrimoniului Mondial UNESO, iar cel mai bun mod de a o experimenta este să parcurgeți Ruta del Palmeral, o potecă circulară care începe și se termină la Huerto de San Placido.

15. Las Hogueras de San Juan

Focurile de tabără care marchează ajunul Sfântului Ioan, pe 23 iunie, sunt obișnuite în toată Spania. Dar nici unul dintre acestea nu este la fel de mare ca cele care au loc în Alicante.

În mod tradițional, oamenii își ardeau mobila veche pentru San Juan, dar în 1928 orașul a decis că are nevoie de o petrecere care să însoțească aceste incendii, iar aceasta are loc timp de patru zile, până pe 24. Rezultatul este ceva asemănător cu Las Fallas din Valencia și culminează cu focuri în care sculpturi din carton special concepute sunt incinerate în cadrul unui eveniment numit Cremà.

Aceste incendii pot fi destul de înspăimântătoare, iar echipe de pompieri așteaptă în culise pentru a le ține sub control.

Caută zboruri către Alicante

Caută cazare în Alicante