Inițial o colonie romană și cândva capitala Spaniei, Valencia este locul de naștere al paella (și se presupune că este casa Sfântului Graal). Cu trei situri UNESCO, una dintre cele mai mari piețe din Europa și masivul complex City of Arts and Science, Valencia merită o vizită. Aș recomanda să petreceți cel puțin trei zile aici.

Acest ghid de călătorie pentru Valencia vă poate ajuta să vă planificați călătoria și să profitați la maximum de timpul petrecut aici.

Caută bilete de avion către Valencia

Caută cazare în Valencia

Traversează podul lui Calatrava

Acesta a fost proiectat de cel mai faimos fiu al Valenciei, Santiago Calatrava, care a proiectat, de asemenea, Orașul Artelor și Științelor, Hemisfericul și Umbracle. Este un pod foarte modern și cu un aspect ultra-cool care merită văzut de aproape. Nu sunt prea multe de făcut aici, dar nu puteți vizita orașul fără să treceți peste el și să faceți câteva fotografii.

Vizitați Albufera

Această frumoasă lagună de apă dulce este cea mai mare din Spania. Situată la câțiva kilometri în afara orașului, face parte dintr-un parc național și este plină de natură pitorească și trasee de drumeție (există 6 trasee diferite din care puteți alege). Există, de asemenea, peste 300 de specii de păsări aici, ceea ce îl face un loc perfect pentru a observa viața sălbatică. Puteți lua un autobuz urban până acolo în mai puțin de o oră pentru doar 1,50 EUR. Excursiile cu barca costă 10-20 EUR.

Centrul istoric

Acesta este cartierul istoric al Valenciei, unde se află Plaza de la Virgen, Catedrala din Valencia și unde puteți explora străzile vechi și întortocheate din Barrio del Carmen și clădirile sale tipice în stil spaniol, cu ușile, balcoanele și ferestrele lor mari. Istoria de aici se întinde pe o perioadă de peste 2.000 de ani, iar regiunea a fost casa romanilor, a vizigoților și a musulmanilor de-a lungul secolelor. Este, de asemenea, unul dintre cele mai mari centre istorice din Europa, ceea ce îl face locul perfect pentru o plimbare.

Aruncă roșii la La Tomatina

Început în 1945, acest festival are loc în ultima miercuri din august în localitatea vecină Buñol. La Tomatina este o luptă epică de roșii care durează o oră și care atrage peste 20.000 de oameni în micul oraș (doar 10.000 de oameni locuiesc în orașul însuși). În timpul festivalului sunt folosite peste 360.000 de kilograme de roșii. Este cel mai uimitor festival la care am fost vreodată!

Vizitați Orașul Artelor și Științelor

Acest complex imens este o operă de artă în sine. Aspectul și designul său futurist îl fac unul dintre cele mai fotografiate locuri din Valencia. Construcția a început în 1996, iar prima parte a complexului a fost deschisă în 1998 (iar cea mai nouă adăugire a fost inaugurată în 2009). Complexul este una dintre cele 12 Comori ale Spaniei și primește peste 4 milioane de vizitatori în fiecare an. Acesta găzduiește un teatru IMAX, un planetariu, un muzeu, un teatru de operă și multe altele. Intrarea la muzeu costă 6,20 EUR. Un bilet combinat costă 29,50 EUR.

Alte lucruri de văzut și de făcut în Valencia

1. Faceți un tur pietonal gratuit

Modul meu preferat de a cunoaște un oraș este să fac un tur pietonal gratuit. Sunt o modalitate economică de a vedea principalele obiective turistice și de a intra în contact cu un ghid local care vă poate răspunde la toate întrebările. Free Tour Valencia oferă un tur zilnic care durează câteva ore și acoperă toate atracțiile principale. Asigurați-vă doar că îi dați bacșiș ghidului dvs. la sfârșit!

2. Admirați Catedrala din Valencia

În secolul al VIII-lea, pe acest loc se afla moscheea Balansiya. Abia în secolul al XIII-lea a fost construită actuala catedrală în stil gotic, a cărei finalizare a durat aproape două secole. Astăzi, catedrala găzduiește un Sfânt Potir ornamentat, considerat de unii ca fiind chiar Sfântul Graal. Potirul datează din secolul I și a fost folosit de diverși papi de-a lungul secolelor. Costă 8 EUR pentru a vizita catedrala și muzeul (inclusiv un ghid audio) și încă 2 EUR pentru a urca în clopotnița octogonală (cunoscută sub numele de „Miguelete”).

3. Explorați Piața Centrală

Deși acest loc a început inițial ca o piață în aer liber, orașul a decis să o mute în interior în secolul al XIX-lea. Oficialii au organizat mai multe concursuri de arhitectură pentru a găsi un nou design. Rezultatul a fost un stil modernist nou-nouț, cunoscut sub numele de Valencian Art Nouveau, care seamănă oarecum cu o catedrală, cu cupolele de pe acoperiș și cupola mare din centru. Întreaga clădire este plină de coloane de fier, gresie ceramică strălucitoare și vitralii delicate. Este una dintre cele mai mari piețe din Europa. Veniți aici să priviți oamenii, să cumpărați suveniruri și să gustați tapas.

4. Vizitați La Lonja

Această fostă piață de mătase și bursă de mărfuri din secolul al XV-lea a fost construită între 1482-1533. Se află într-o clădire gotică valenciană târzie, cu tavane înalte și un aspect auster, asemănător unui castel. Treceți prin poarta principală și intrați într-o curte răcoroasă plină de portocali și vedeți Pavilionul Consulatului Mării, cu tavane bogat decorate și o scară elaborată din piatră. Găsit în orașul vechi, se află chiar după colț de Piața Centrală. Costă 2 EUR pentru a-l vizita.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai ieftine restaurante din Bangkok

5. Sărbătoriți Las Fallas

Acest festival din martie este unul dintre cele mai mari din Valencia. Sărbătorește sosirea primăverii, iar localnicii construiesc modele uriașe de capete și sculpturi pe care apoi le ard într-un final dramatic. Potrivit legendei, acest „construiește și arde” urmează tradiția păgână în care oamenii își adunau bunurile nedorite pe străzi și apoi ardeau totul pentru a întâmpina primăvara. Las Fallas se desfășoară timp de o lună întreagă. Pregătiți-vă să sărbătoriți până la primele ore ale dimineții!

6. Pedalează în Jardí del Túria

Jardí del Túria este o porțiune lungă de parc care trece printr-o veche albie de râu secată (râul a fost deviat pentru a preveni inundațiile din oraș). Guvernul a vrut să construiască o șosea în locul acestuia, dar localnicii au luptat pentru ca spațiul verde să fie făcut în schimb. Este presărat cu sculpturi, terenuri de sport, parcuri și busculade. Închiriați o bicicletă, împachetați un picnic și petreceți câteva ore admirând priveliștile.

7. Relaxează-te pe plajă

Deși aceasta nu este o destinație de plajă la fel de mult ca și Costa Blanca, mai la sud, puteți găsi totuși nisip frumos pe plajele din Valencia. Malvarosa este cel mai popular loc unde poți sta, dar pregătește-te pentru prețuri mari dacă plănuiești să mănânci aici. Las Arenas, Patacona și El Saler și alte alegeri populare.

8. Mănâncă paella

Valencia este locul de naștere al paellei (există mai multe tipuri de paella acum; această versiune este cunoscută sub numele de paella valenciană). Felul de mâncare din orez își trage numele de la cuvântul valencian pentru tigaie (cu referire la tigaia în care se prepară paella). Versiunea originală din Valencia este preparată în mod tradițional cu iepure, melci și fasole verde și există încă din anii 1800. Este o parte importantă a culturii, așa că nu uitați să gustați cât timp sunteți aici!

9. Admirați portul

Portul din Valencia este adesea plin de veliere internaționale care poartă steaguri din întreaga lume. Valencia a găzduit numeroase competiții ale Cupei Americii, astfel încât orașul are o mare tradiție în materie de navigație. Faceți o plimbare prin port și absorbiți stilul de viață maritim.

10. Explorați așezarea romană Sagunto

La aproximativ 30 de kilometri (18 mile) de Valencia se află orașul de coastă Sagunto. Acesta a fost atât o așezare iberică, cât și una romană și are încă mai multe situri istorice de explorat, inclusiv un castel care domină orașul, un teatru roman puternic restaurat și ziduri ale orașului care datează din timpul ocupației islamice. Există un muzeu de istorie aici, precum și o sală de expoziții în partea de sus a castelului. Orașul are și câteva biserici frumoase de admirat. Autobuzul spre Sagunto durează aproximativ 30 de minute și costă 2 EUR.

11. Descoperă turnurile din Valencia

Pe lângă turnul Miguelete al catedralei, mai sunt încă două turnuri de văzut în Valencia, ambele constituind unele dintre singurele rămășițe ale vechiului zid al orașului (zidul avea 12 turnuri, dar a fost dărâmat în 1865). Este vorba despre Turnul gotic Serrans sau Turnul Serrano, care a fost construit la sfârșitul secolului al XIV-lea. Este unul dintre cele mai bine conservate monumente din Valencia. Celălalt turn este Turnul Quart din secolul al XV-lea, care a fost folosit în diverse scopuri de-a lungul anilor, inclusiv ca închisoare pentru femei și închisoare militară.

12. Vizitați Muzeul de Ceramică

Palacio del Marqués de Dos Aguas, unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură barocă din Spania, găzduiește Muzeul Național de Ceramică González Martí (Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias González Martí). Fondat în 1947, aici puteți găsi o colecție enormă de ceramică, unele datând din secolul al XVIII-lea. Muzeul deține, de asemenea, unele dintre lucrările lui Picasso. Intrarea costă 3 EUR.

13. Plimbați-vă prin Muzeul de Arte Frumoase

Clădirea în care se află acest muzeu este ea însăși o operă de artă. Construită între 1683 și 1744, a fost inițial un colegiu seminar (arhitectul său a fost Juan Bautista Pérez Castiel, care a proiectat și Catedrala din Valencia). Muzeul are opere de artă ale pictorilor medievali și ale pictorilor din Școala Valenciană. De asemenea, are lucrări ale unor artiști cunoscuți, printre care Pintoricchio, Andrea del Sarto, Van Dyck, Murillo, Velázquez, El Greco și Goya. Printre exponate se numără desene, gravuri, sculpturi și piese arheologice. Intrarea este gratuită.

14. Vizitați peșterile din Sant Josep

Caves de Sant Josep sunt un sistem de peșteri naturale subterane situate în cel mai lung râu subteran navigabil din Europa. Luminile LED luminează picturile și gravurile recunoscute de UNESCO de pe pereți, pe care le puteți admira în timp ce vă plimbați pe râu. Puteți, de asemenea, să vă plimbați cu caiacul prin peșteri în cadrul unui tur de două ore. Excursiile cu barca costă 14 EUR, iar caiacul costă 40 EUR (rezervați în avans). Peșterile se află la 45 de minute de mers cu mașina de la oraș.

Costuri de călătorie la Valencia

Prețurile la hosteluri – În timpul sezonului de vârf, un pat într-un dormitor cu 4-6 paturi costă în jur de 23 EUR. Wi-Fi gratuit este standard, iar câteva pensiuni din oraș includ micul dejun gratuit. Pentru o cameră cu opt sau mai multe paturi, așteptați-vă să plătiți în jur de 18 EUR pe noapte.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai sigure țări din Africa!

În afara sezonului, un pat într-o cameră de cămin cu opt paturi sau mai multe costă de la 10 EUR pe noapte, în timp ce camerele mai mici costă 15 EUR.

O cameră privată de bază pentru două persoane la un hostel începe de la 60 EUR pe noapte în timpul sezonului de vârf. Prețurile scad la 50 EUR în afara sezonului.

Campingul este disponibil chiar în afara orașului, cu parcele care variază între 10 și 20 EUR pe noapte pentru o parcelă de bază pentru cort pentru o persoană, fără electricitate.

Prețuri hoteliere de buget – Hotelurile încep de la 60-80 EUR. În timp ce câteva hoteluri de buget din oraș oferă mic dejun gratuit sau o piscină, majoritatea sunt destul de simple, așa că nu vă așteptați la ceva prea luxos.

Airbnb este disponibil în jurul orașului, cu camere private începând de la 30 EUR pe noapte (dar în medie mai aproape de 65 EUR). Dacă doriți o întreagă casă/apartament, așteptați-vă să plătiți cel puțin 100-120 EUR pe noapte (deși prețurile pot fi cu ușurință duble atunci când nu sunt rezervate în avans).

Mâncare – În Valencia, paella este unul dintre principalele produse culinare de bază, datorită originii sale de aici. Printre alte preparate preferate se numără arròs negre (o paella cu calamari și cerneală de calamar), cârnați curați, gazpacho și all el pebre (un fel de mâncare locală de tip tocană preparată din usturoi și ardei).

O masă ocazională din bucătăria tradițională valenciană costă în jur de 12 EUR. Dacă doriți o masă cu mai multe feluri de mâncare și o băutură, așteptați-vă să plătiți 20-25 EUR. Dacă intenționați să mâncați pe plajă, așteptați-vă să plătiți aproape 10 EUR pentru un sandviș și 30 EUR pentru o cină cu fructe de mare.

Berea și vinul sunt la jumătate de preț dacă le cumpărați singur (în loc să le cumpărați de la un bar sau restaurant). Mâncarea ieftină de tip fast-food (gândiți-vă la McDonald's) costă în jur de 8 EUR pentru o masă combinată. Pizza costă în jur de 8-10 EUR, în timp ce mâncarea chinezească variază între 7-12 EUR pentru un fel principal. Berea costă de obicei în jur de 3 EUR, în timp ce un latte/cappuccino este sub 2 EUR. Apa îmbuteliată sub 1 EUR. Dacă vă cumpărați singuri mâncarea, așteptați-vă să cheltuiți 35-45 EUR pentru o săptămână de cumpărături. Cu această sumă veți obține alimente de bază, cum ar fi orez, paste, produse de sezon și ceva carne.

Backpacking Valencia

Dacă mergeți cu rucsacul în spate în Valencia, așteptați-vă să cheltuiți aproximativ 50 EUR pe zi. Acest buget acoperă un dormitor de hostel, gătindu-vă toate mesele, folosind transportul public pentru a vă deplasa, limitând consumul de alcool și făcând în mare parte activități gratuite, cum ar fi tururi de mers pe jos și stând pe plajă.

Cu un buget mediu, de aproximativ 145 EUR pe zi, puteți sta într-un Airbnb privat sau într-un hostel privat, puteți mânca în oraș pentru majoritatea meselor, puteți lua ocazional un taxi pentru a vă deplasa, puteți bea câteva băuturi și puteți face mai multe excursii și activități plătite, cum ar fi vizitarea Orașului Artelor și Științelor și a Catedralei.

Cu un buget „de lux” de 260 EUR sau mai mult pe zi, puteți sta într-un hotel, mânca în oraș oriunde doriți, bea cât de mult doriți, luați mai multe taxiuri sau închiriați o mașină și faceți oricâte excursii și activități plătite doriți. Acesta este însă doar parterul pentru lux. Cerul este limita!

Ghid turistic Valencia: Sfaturi pentru economisirea banilor

Valencia este, în general, un oraș destul de accesibil pentru a fi vizitat. Este mult mai ieftină decât Madrid sau Barcelona. Cu toate acestea, mâncarea, băuturile și excursiile se pot aduna cu adevărat dacă nu vă supravegheați cheltuielile. Iată câteva sfaturi despre cum să economisiți bani în Valencia:

Faceți un tur pietonal gratuit – Free Tour Valencia oferă o varietate de tururi pietonale gratuite care vă pot introduce în oraș și vă pot arăta cum arată orașul. Asigurați-vă doar că dați bacșiș ghidului dumneavoastră la sfârșit!

Buget suplimentar pentru mâncare – Valencia are o mulțime de restaurante minunate cu fructe de mare (este ceea ce face orașul celebru). Cheltuiți din când în când și luați o masă bună pe plajă.

Gătiți mai multe mese – Atunci când nu vă lăsați pradă risipei mâncând în oraș, rămâneți la cumpărarea propriilor alimente și gătiți-vă mesele. Nu este sofisticat, dar este mult mai ieftin și vă va ajuta să economisiți bani pentru acele mese mai bune.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune locuri pentru a mânca Gambas al ajillo în Valencia

Vizitați Mercado Central – Aceasta este principala piață de fructe și legume din Valencia. Cumpărați gustări, mese mici și alimente aici pentru a reduce bugetul de alimente și pentru a vă oferi un gust al vieții locale.

Stați la un localnic – Deși pensiunile sunt ieftine în oraș, cazarea la un localnic vă reduce drastic cheltuielile. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a vă conecta cu scena locală și de a vă face o idee mai bună despre oraș și oamenii săi. Folosiți Couchsurfing pentru a găsi o gazdă locală care să vă arate împrejurimile. Asigurați-vă doar că trimiteți cererile din timp.

Obțineți cardul turistic – Dacă intenționați să vedeți o mulțime de atracții și să folosiți o mulțime de mijloace de transport în comun, luați în considerare obținerea cardului turistic Valencia. Acesta vine în opțiuni de 1, 2 și 3 zile pentru 15 EUR, 20 EUR și, respectiv, 25 EUR. Acesta oferă reduceri în tot orașul, pe lângă transportul gratuit și intrarea gratuită în anumite atracții.

Aduceți o sticlă de apă – Apa de la robinet de aici este potabilă, așa că aduceți o sticlă de apă reutilizabilă pentru a economisi bani și pentru a reduce consumul de plastic. 

Cum să vă deplasați în Valencia

Valencia este un oraș mic, așa că mersul pe jos este cel mai bun mod de a vedea totul. Cu toate acestea, transportul public este ieftin și vă poate duce oriunde aveți nevoie să mergeți.

Transport public – Autobuzele costă 1,50 EUR pe călătorie în limitele orașului. Un card turistic Valencia Tourist Card de 24 de ore vă oferă tranzit gratuit și costă 15 EUR. Metroul subteran din Valencia este deosebit de util în lunile de vară, datorită aerului condiționat. O călătorie doar dus costă 1,50 EUR, iar metroul ajunge și la aeroport. Deplasarea la și de la aeroport este simplă, iar biletele de autobuz urban dus-întors costă 1,50 EUR.

Biciclete – În oraș se pot închiria biciclete, fie pe oră, fie pe zi, prețurile variind în funcție de sezon. Așteptați-vă să plătiți în jur de 10-15 EUR pe zi (sau doar 6 EUR pentru trei ore).

Taxiuri – Taxiurile încep de la 4 EUR, tariful normal fiind de 1 EUR pe kilometru suplimentar. Săriți peste ele dacă puteți, deoarece prețurile se adună rapid!

Ridesharing – Nu există Uber în Valencia, dar există o aplicație numită Cabify care funcționează într-un mod similar. Cu toate acestea, ca și în cazul taxiurilor, prețurile se adună rapid. Săriți peste ridesharing-uri dacă puteți.

Închiriere de mașini – Închirierea de mașini poate fi găsită pentru doar 25 EUR pe zi pentru o închiriere de mai multe zile, însă nu aveți nevoie de o mașină pentru a vă deplasa în oraș. Cu excepția cazului în care aveți de gând să explorați regiunea înconjurătoare, săriți peste închirierea de mașini.

Când să mergeți la Valencia

Datorită climatului temperat al Valenciei (are peste 300 de zile de soare pe an), sezonul de plajă se întinde din iulie până în octombrie. În această perioadă poate deveni aglomerat. Așteptați-vă la maxime zilnice de peste 31°C în timpul verii.

Personal, cred că cel mai bun moment pentru a o vizita este la sfârșitul primăverii sau la începutul toamnei, când aglomerația nu a atins punctul culminant, dar vremea este încă suficient de caldă pentru a înota, dar nu prea fierbinte pentru a explora pe jos.

În timpul iernii (decembrie-februarie), vremea este încă confortabilă, atingând maxime de 18°C. În timp ce mulțimea dispare în această perioadă, unele muzee au ore de funcționare reduse.

Rețineți că în timpul festivalului Las Fallas din martie, cazarea se rezervă rapid, așa că acordați suficient timp pentru planificare (și prețurile cresc).

Cum să stați în siguranță în Valencia

Valencia este un loc sigur de vizitat. Infracțiunile violente sunt rare, dar, la fel ca în alte orașe spaniole, furturile din buzunare sunt frecvente (în special în zonele turistice majore și în mijloacele de transport în comun). Păstrați-vă obiectele de valoare în siguranță și la vedere în permanență. Când vă aflați într-o cafenea sau într-un restaurant, nu lăsați nesupravegheate obiecte de valoare pe masă. Acestea pot dispărea rapid.

Femeile călătoare singure ar trebui să se simtă în siguranță aici. Cu toate acestea, se aplică precauțiile standard (nu vă lăsați băutura nesupravegheată la bar, nu mergeți singure acasă în stare de ebrietate etc.).

Escrocheriile turistice sunt, de asemenea, răspândite, așa că fiți atenți la grupurile de copii care încearcă să vă distragă atenția, deoarece probabil că încearcă să vă ia banii. De asemenea, feriți-vă de persoanele care se oferă să vă care bagajele. Este posibil ca aceștia să încerce să vă ceară o taxă mare.

Când ieșiți la bar, fiți mereu cu ochii pe băutura dumneavoastră. Evitați să mergeți singur acasă noaptea dacă sunteți în stare de ebrietate. Dacă vă confruntați cu o urgență, sunați la 112 pentru asistență.