Drumul vinului în Alsacia are 170 de kilometri și a fost inaugurat în 1953. Se intersectează prin podgoriile alsaciene de la nord la sud și este, fără îndoială, cel mai frumos traseu pitoresc al Franței, care prezintă sate și o țară fermecătoare, caracteristice pentru poalele Vosgilor. (Le Piémont des Vosges).

Mai multe orașe și sate de-a lungul Rutei Vinului din Alsacia au devenit celebre și atrag o mulțime foarte mare de vizitatori în lunile de vară și de Crăciun. Aceste nestemate ale țării vinului sunt adesea alcătuite din metereze vechi medievale, alei șerpuitoare, bolți, case pe jumătate din lemn și biserici medievale. Multe nume de oraș au devenit sinonime cu tradiții bogate, cu prietenia, cu prosperitatea și vinurile grozave. Acestea includ Molsheim, Rosheim, Obernai, Barr, Dambach, Andlau, Saint-Hippolyte, Ribeauvillé, Hunawihr, Zellenberg, Beblenheim, Riquewihr, Kaysersberg, Niedermorschwihr, Turckheim, Colmar, Eguisheim, Rouffach, Guebwiller și Cernay.

Beneficiind de microclimate locale, aceste zone sunt mărginite spre vest de bariera naturală a Vosgilor, iar spre est de Câmpia Rinului, care are propria graniță naturală mare: Pădurea Neagră din Germania. Romanii care au adus vinul în Alsacia și în regiunea Rinului de Sus au recunoscut poziția privilegiată a piciorului Vosgilor, scăldate în lumina soarelui și protejate de vânt și ploaie de munți. Regiunea din jurul Colmar este recunoscută drept una dintre cele mai însorite din Franța, iar nivelul mediu al precipitațiilor este cel mai scăzut dintre toate podgoriile Franței. Introdusă de romani, abia în Evul Mediu, viticultura s-a bucurat de un nou boom și vinurile de renume ale Alsaciei au fost exportate în țările nordice prin Rin. În secolul al XVI-lea, podgoria Alsaciei era de două ori mai mare decât în ​​prezent. Traseul Vinului Alsaciei trece prin podgoriile alsaciene, prin o sută de orașe și sate, iar noi vă prezentăm câteva dintre ele.

Marlenheim

Poarta de nord a traseului vinului Alsaciei este situată în micul oraș Marlenheim, la 20 km la vest de Strasbourg. Podgoriile sunt renumite încă din secolul al VI-lea și se întind acum pe 132 de hectare, plantate în cea mai mare parte cu struguri Pinot Noir. Marlenheim este construit la poalele dealului Marlenberg ale cărui pante profită de un climat însorit excepțional. Situată în podgoriile frumoase din Marlenberg, Capela Marlenberg cu acoperișul său placat cu ardezie imperială datează din 1683 și 1772. Priveliștile panoramice din vârful dealului la 369 de metri se întind pe Câmpia Alsaciei până în zona Pădurii Negre din Germania și turnul Catedralei din Strasbourg. Dintr-o carieră medievală situată în Marlenberg s-a luat gresie roz pentru a construi catedrala din Strasbourg.

Obernai

Credeți sau nu, orașul fermecător Obernai este al doilea cel mai vizitat oraș al departamentului Alsacian Bas-Rhin, după Strasbourg. Trecutul prosper al Obernai este legat de Decapole, o alianță de 10 orașe alsaciene libere, recunoscute în 1354 de împăratul Charles IV: Obernai, Kaysersberg, Haguenau, Colmar, Wissembourg, Turckheim, Rosheim, Munster, Sélestat, Mulhouse (înlocuit de Landau din 1515) și Seltz (din 1358 până în 1414). Decapole-ul era definit ca o alianță militară și, ceva deosebit de rar la acea vreme, de un ajutor financiar în caz de faliment. După ce Alsacia a fost alăturată Franței, Ludovic al XIV-lea a ordonat dizolvarea sa în 1674.

CITEȘTE ȘI:
10 cele mai bune locuri de vizitat în Egipt
Obernai

Orașul vechi include câteva modele frumoase de case medievale și renascentiste restaurate, multe dintre ele pe jumătate din lemn, care se găsesc pe străzile din jurul Place du Marché, ruelle des Juifs, Place de l’Etoile și rue des Pélerins. Cele mai cunoscute monumente ale Obernai sunt fântâna renascentistă a celor șase găleți (1579), Clopotul Kappelturm (60 de metri înălțime), Primăria (din 1370) Piața de schimb de porumb (Halle aux Blés), datând din 1554 și resturile a meterezelor medievale. Obernai este situat la poalele Munților Vosges și popularul Muntele Sainte Odile (760 m), înălțat de Abatele Hohenburg închinat Sfântului Odile.

Barr

Pitorescul orășel Barr este situat la 8 km sud de Obernai, între Vosges și podgoriile deluroase. Cu vechiul său târg de vinuri (vechi de peste 100 de ani), Barr este una dintre capitalele vinurilor din Alsacia alături de Colmar. Orașul viticol Barr produce faimosul Grand Cru du Kirchberg alături de Sylvaner, Riesling și Gewurztraminer și organizează un târg tradițional al vinului (Fête des vendanges) în primul weekend din octombrie la Primărie. Frumoasa primărie din Barr datează din 1640 și a fost reconstruită pe temeliile unui vechi castel din secolul al XIII-lea și este împodobită cu o frumoasă loggie și un balcon sculptat. Orașul este plin de străzi înguste pietruite, cea mai mare parte dintre ele fiind pietonale. În timpul verii, merită o plimbare pe străzile mărginite cu flori cu case vechi pe jumătate din lemn. Drumul din oraș duce prin podgorii către ruinele castelului medieval din Landsberg din Vosges.

Andlau

Andlau este remarcabil: între versanții Vosges și Câmpia Alsaciei, satul cu flori este foarte cunoscut pentru podgoriile sale. Aceasta este inima zonei producătoare de Riesling. Andlau are o istorie bogată legată de prezența unei abații fondată de Sainte Richarde în 880.

Andlau

Partea veche a satului prezintă case din secolele XV-XVIII, aparținând viticultorilor și negustorilor (fierari, tâmplari, măcelari …) Satul este înconjurat de ruinele a două castele: Spesbourg și Haut-Andlau, ușor de recunoscut prin cele două ținute cilindrice flancate pe ambele capete ale clădirii. Andlau este, de asemenea, o poartă către masivul Champ du Feu (1.100 de metri) din Vosges și spre satul de vacanță Le Hohwald.

Châtenois

De la Châtenois până la Eguisheim, traseul vinului Alsaciei intră în zona cea mai populară, deoarece traversează unele dintre satele și orașele reputate ale Alsaciei, cum ar fi Ribeauvillé, Hunawihr, Riquewihr, Kaysersberg și Colmar. Satul Châtenois este situat la 4 km de centrul orașului Sélestat, pe ruta către Saint-Dié-des-Vosges și Nancy, în Lorena. Există câteva monumente interesante de descoperit în Châtenois: clopotnița romanică singulară a bisericii parohiale, cu spirala sa bazată pe patru căpriori din lemn precum și Turnul Vrăjitoarelor (Tour des Sorcières).

CITEȘTE ȘI:
15 lucruri de făcut în Genova, Italia

Saint-Hippolyte

Acest sat atractiv și plin de flori, înconjurat de viță de vie și metale rezistente, este situat la poalele majestuosului castel medieval din Haut-Kœnigsbourg. Micul oraș producător de vin este înconjurat de metereze din secolul al XIII-lea – dar din cele patru turnuri de apărare originale, doar unul se mai află astăzi ăn picioare, Turnul Cizmei (Tour des Cigognes). O potecă marcată urmărește linia zidurilor fortificate din jurul orașului. În centrul Saint-Hippolyte, frumoasele case pe jumătate din lemn datând din secolul al XVI-lea sunt completate cu biserica parohială din secolul al XIV-lea (al cărei turn al clopotniței a fost inaugurat în 1822 este o reminiscență a unei biserici italiene) și fântâni cu podișuri cu flori.

Bergheim

Venind dinspre Saint-Hippolyte, satul fortificat Bergheim apare brusc la o curbă a traseului vinului Alsaciei. Situat într-un peisaj frumos alcătuit din dealuri viticole ondulate, Bergheim este cunoscut ca fiind unul dintre rarele orașe din Alsacia care și-a menținut zidurile fortificate intacte care datează din 1311. Istoria Bergheim este destul de agitată. Satul a prosperat rapid în perioada Evului Mediu, sub autoritatea Ribeaupierre, Lords of Ribeauvillé. Între 1582 și 1683, la Bergheim au avut loc numeroase procese ale vrăjitoarelor, ceea ce a determinat ca 40 de femei să fie arse în joc pentru vrăjitorie. Casa Vrăjitoarelor (Maison des Sorcières) evocă evenimentele proceselor, în încercarea de a reflecta problema excluderii și intoleranței. Este posibil să mergeți în afara zidurilor fortificate pe o potecă de 2 km care se desfășoară paralel cu metereze din Bergheim. Centrul bine conservat al satului are câteva monumente fine și case pe jumătate din lemn. La intrarea de vest a satului, impunătoarea Porte Haute este singura poartă rămasă din Bergheim, care datează din secolul al XIV-lea. Cu străduțele sale șerpuite, mărginite de case viticole și semne de fier forjat, Bergheim a devenit o oprire inevitabilă de-a lungul Rutei Vinului Alsaciei.

Hunawihr

Hunawihr, catalogat ca unul dintre cele mai frumoase sate din Franța, este renumit pentru biserica fortificată iconică, podgoriile și Câmpia Alsaciei. Hunawihr a fost fondat de Hunon (Lordul francez), în secolul al VII-lea, căreia îi datorează numele. Biserica fortificată Saint Jacques le Majeur este înconjurată de un vechi cimitir și ziduri din secolul al XIV-lea. Turnul pătrat al bisericii este foarte bine conservat și datează din secolul al XIV-lea. Biserica este folosită pentru slujbele combinate catolice și protestante. Fântâna și lavoarul situat la intrarea în sat oferă o priveliște frumoasă asupra bisericii fortificate și a celor trei castele din Ribeauvillé din depărtare.

Riquewihr

Clasat printre cele mai frumoase orașe din Franța, Riquewihr este pe bună dreptate perla podgoriilor alsaciene.

Riquewihr

Satul, cu nenumărate case pe jumătate din lemn, atrage milioane de vizitatori în fiecare an, mai ales vara și la apropierea sezonului estival. Nuanțele caselor pe jumătate din lemn sunt tipice Alsaciei: în roșu, verde sau galben strălucitor, adăugând o amprentă foarte pitorească locului (unii spun că este vorba de un mini Disneyland!).

CITEȘTE ȘI:
10 locuri minunate de vizitat în Muntenegru

Niedermorschwihr

Între Turckheim și Katzenthal și la 6 km de Colmar, satul Niedermorschwihr (pop. 540) a fost menționat pentru prima dată în 1148. În timpul luptelor din Colmar, 60% din casele satului au fost distruse în decembrie 1944. Cel mai impresionant monument din Niedermorschwihr este biserica parohială, cu un pivot unic strâmb. Străzile vechi și înguste ale satului sunt mărginite de un număr mare de frumoase case de piatră și case pe jumătate din lemn din epoca Renașterii și a secolului XVIII. Niedermorschwihr este înconjurat de podgoriile Grand Cru Sommerberg.

Colmar

Colmar este foarte bine localizat și, deși este posibil să nu fie capitala Alsaciei, rămâne una dintre destinațiile turistice de top.

Colmar

Orașul are un bogat patrimoniu arhitectural și cultural, care este impresionant pentru dimensiunile sale (80.000 de locuitori în zona sa metropolitană). Numeroasele case cu jumătate din lemn, care aliniază perfect străzile pietruite și pasarelele sale, canalele sale pașnice conferindu-i reputația de „Mica Veneție a Alsaciei”, muzeele sale excepționale și capodopere artistice ale artei gotice și renascentiste precum și restaurantele sale senzaționale oferind unele dintre cele mai bune bucătării din regiune, sunt toate atuurile de care are nevoie orașul pentru a-și perfecționa și menține reputația internațională.

Rouffach

La cincisprezece kilometri spre sudul Colmar, Rouffach este un mic oraș cu mai puțin de 5.000 de locuitori, care a fost menționat pentru prima dată în secolul al VII-lea.

Rouffach

Astăzi, orașul merită oprit de-a lungul Rutei Vinului Alsaciei pentru o vizită a centrului său pitoresc. Printre principalele monumente ale lui Rouffach se numără Biserica Notre-Dame, vechiul schimb de porumb și Turnul vrăjitorilor medievale (Tour des Sorcières). Cu vedere la micul oraș, deasupra unui mic deal acoperit cu podgorii, castelul din Isenbourg găzduiește un hotel de lux și un restaurant. Podgoriile din Rouffach sunt renumite pentru producerea Vorbourg Grand Cru, unul dintre cele mai bune vinuri din Alsacia.

Guebwiller

La jumătatea distanței dintre Mulhouse și Colmar se află Guebwiller – un oraș plin de viață. Deținut de puternicii stareți de Murbach în Evul Mediu, orașul Guebwiller a suferit adesea din conflictele dintre biserici și Imperiul Habsburgic. Din acea istorie tulbure – dar totuși prosperă – Guebwiller păstrează câteva monumente interesante, în special biserici: Biserica Saint-Léger (secolele XII-XIII), de stil romanic târziu, Romania, Abația și claustrul, în stil gotic, Biserica Notre -Dame de Guebwiller (1762-1785) de stil neoclasic.

Thann

Traseul Vinului Alsacic se încheie în Thann, un oraș istoric renumit pentru biserica sa gotică și pentru viile de pe versanții muntelui Rangen.

Thann

Thann este o fostă fortăreață austriacă până în 1648, controlând accesul în Ducatul Lorenei prin Col du Bussang. La intrarea în partea istorică a orașului, colegiul Saint-Thibault este, probabil, cea mai bogată decorată biserică din Alsacia.