Având aproximativ 3.600 kmp, Mallorca este cea mai mare dintre Insulele Baleare, insule situate în Marea Mediterană, la aproximativ 92 km în larg de coasta Alicante. După Mallorca, că mărime urmează Menorca, apoi Ibiza, cea mai mică fiind Formentera cu doar 82 kmp.

Mallorca – colonia artiștilor

Începând cu mijlocul secolului al XIX-lea, turiștii străini au început să descopere farmecul Balearelor. Farmecul celor cinci luni care și-au pus amprenta asupra prieteniei Aurorei Dupin, baroneasa Dudevant, cunoscută sub numele de George Sand, și a pianistului și compozitorului Frederic Chopin a inaugurat o nouă era turistică în Mallorca.

Romanul lui George Sand, „O iarnă în Mallorca” este o adevărată literatură de călătorie prin insule. Celor doi le-au urmat scriitorii precum Charles Wood, Gaston Vouillier și excentricul arhiduce Louis Salvador de Hasburg Bourbon. Arhiducele Louis Salvador a fost un aristocrat care a scris în total 60 de cărți, dintre care, lucrarea „Balearele descrise în cuvinte și imagini” a reprezentat încununarea activității sale literare.

După 1960 asistăm la o adevărată invazie turistică, transformând Mallorca în cea mai căutată destinație de vacanță din Mediterană pentru turiștii sosiți din Franța, Germania, Scandinavia și Marea Britanie.

Aeroportul din Palma a devenit astăzi cel mai aglomerat aeroport în timpul sezonului estival, iar economia Balearelor a explodat pur și simplu pe baza turismului de masă. În fiecare vară, membrii familiei regale spaniole își petrec vacanțele în Palatul Marivent de lângă Palma.

Descoperă Palma de Mallorca

Capitala insulei Mallorca, Palma, este unul dintre locurile în care trebuie să fii pregătit să te pierzi în albastrul Mediteranei și să dezlegi lumea plină de mister a lumii ce se vântură pe străzile alambicate din orașul vechi, mărturie a dominației musulmane, urmând, firește cea maură.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune cetăți și castele din Andaluzia, sudul Spaniei

Catedrala La Seu este cu siguranță locul pe care nu trebuie să-l ratezi dacă ai decis să-ți petreci vacanța în Palma de Mallorca. Cu o arhitectură impresionantă gândită de renumitul arhitect Antoni Gaudi, catedrala este construită pe ruinele unei foste moschei. Aici am întâlnit o întreagă familie de români ce pusese stăpânire pe cele patru puncte cardinale ale catedralei: văduva neagră așezată la intrarea în muzeu, Chaplin, în capătul opus și cei doi copii. Cât câștigau? Atât cât să-și permită să locuiască cu chirie într-o casă din Palma tot timpul anului.

Catedrala a fost începută în secolul al XIII-lea și terminată trei secole mai târziu.

Pe măsură ce va apropiați de țărmul Mediteranei, profilul orașului Palma este încununat și de alte monumente vechi. Castelul Bellver , situat pe un deal, construit inițial ca palat de vară Palau de l’Almudaina, datează din secolul al XIII-lea este folosit de către familia regală în probleme oficiale. În curtea sa se află gotica Capilla de Santa Ana.

În renumită Piață San Francesc se află o biserică cu același nume, construită în secolul al XIV-lea , deși fațada sa actuală datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Cele mai frumoase zone din Mallorca

Mallorca se împarte în două mari zone: Serra de Tramuntana, ce se întinde de-a lungul coastei de nord și fertila câmpie ce acoperă restul insulei.

Golfurile din Alcudia și Pollenca, care se află în partea de nord a insulei, sunt deosebit de atractive.

În timpul vacanței voastre în Mallorca nu vă grăbiți către aeroport până nu vizitați Valldemossa, un sat situat la 25 km nord de capitală. Un sat unde la mijlocul secolului al XIX-lea se petrecea cea mai frumoasă poveste de iubire dintre George Sand și Chopin.

CITEȘTE ȘI:
Mallorca, o destinație plină de contraste

Mănăstirea ce i-a găzduit pe cei doi eroi ai poveștii noastre a fost inițial construită ca palat de către regele Jaime al II-lea. Capela neoclasică a mănăstirii are fresce pe tavan pictate de cumnatul lui Goya, călugărul Manuel Bayeu.

Caută zboruri către Mallorca

Caută cazare în Mallorca