Nu știu alții cum sunt, dar eu mă dau în vânt după castele și cetăți. Misterioase, arogante, impunătoare sau în ruină, toate au farmecul lor. În Europa, găsești castele unul și unul, fie din vremea prințeselor și a cavalerilor ale căror fapte de vitejie le cântau barzii, fie din timpuri mai recente. Dacă pentru anul acesta ți-ai făcut planuri să vizitezi citadele ca-n balade, dă-mi voie să-ți povestesc despre trei castele și cetăți care mie mi-au plăcut mult.

Castelul Altena, din Germania. O construcție masivă, Burg Altena a fost înălțat încă din secolul al XII-lea. Ca orice castel care se respectă, de-a lungul timpului a fost dărâmat, incendiat, reconstruit și consolidat de mai multe ori. În afară de turnuri și metereze, înăuntru poți vizita și un muzeu. Tot la capitolul atracții, n-aș trece cu vederea nici colecția de case de păpuși care se găsește într-una din încăperile castelului. Dacă vrei să vezi camere în miniatură, lucrate cu migală până la cel mai mic detaliu, acolo e locul.

Cum ajungi?

Cu avionul până la Dusseldorf, de exemplu. De acolo, după ce vizitezi împrejurimile, poți ajunge ușor cu mașina până în Altena.

Cetatea din Dubrovnik, Croația. Dubrovnik e un orășel cochet pe malul Marii Adriatice, cu o arhitectură impresionantă, ideal pentru un city break romantic. Zidurile, care înconjoară orașul vechi pe o lungime de aproximativ 2 kilometri, au fost construite începând cu secolul al VII-lea al erei noastre, pentru a-i apăra pe locuitori. Dintre turnurile rămase până în ziua de astăzi, cel mai celebru este Turnul Minceta.

Cum ajungi?

Zbor direct până la Dubrovnik. Dacă plănuiești să rămâi mai mult timp în Croația, vizitează și Parcul Național din Plitvice!

Castelul din Ghent, Belgia. Ghent, numit și Gand sau Gante, în funcție de stăpânirile care s-au perindat asupra lui, e un oraș tipic belgian, cu căsuțe vesele, bere, ciocolată și dantelă. Ce-l face totuși diferit, este tocmai acest castel, situat în mijlocul orașului. Gravensteen, pe lângă care trece și linia de tramvai, este astfel perfect integrat în nouă structura urbană. Pentru că datează din secolul al XII-lea, venerabilul edificiu trebuie să se bucure, totuși, de niște drepturi. Dacă ai nervii tari, înăuntru poți vizita și sala de tortură, cu instrumente specifice Evului Mediu întunecat și manechine care să-ți arate ce pățeau nefericiții ajunși acolo. Dacă nu te ține firea, delectează-te mai bine cu o bere.

CITEȘTE ȘI:
5 castele pentru a descoperi istoria regiunii Valencia

Cum ajungi acolo?

Cu avionul, până la Bruxelles. De acolo, poți lua trenul, autocarul sau mașina și ajungi rapid în Ghent.

Vânătoare de castele plăcută vă doresc!