Alegerea cazării poate fi uneori o sarcină destul de dificilă. În timp ce unii apreciază hotelurile de tip boutique, apreciind designul lor unic, alții ar putea aprecia locurile mai ieftine cu un mediu mult mai social.

Cazarea poate avea un rol decisiv în experiența călătoriei. Deși unii o percep doar ca pe un loc unde pot dormi, găsirea unui loc care să vi se potrivească stilului, vă poate schimba întreaga călătorie.

Câțiva factori ar trebui luați în considerare în momentul în care decideți să vă planificați călătoria:

  • PREȚ – Cât de mult ești dispus să cheltui?
  • MODUL DE REZERVARE – Ești un planificator sau un călător spontan?
  • CONFORT – Care sunt standardele tale pentru confort și intimitate? Ești dispus să împărți o cameră sau un grup sanitar cu alții?
  • OPORTUNITĂȚI SOCIALE – Sperați să întâlniți pe cineva la destinație? Să legați noi prietenii cu alții călători sau cu localnicii?
  • PLUSURI – În afară de un pat și un acoperiș ce altceva ați dori să mai aibă unitatea de cazare? Ex: WiFi, TV, Piscină etc.

După ce ați analizat factorii de mai sus cu siguranță veți opta pentru tipul de cazare care vi se potrivește cel mai bine. Mai jos aveți o lista cu cele mai populare unități de cazare, împreună cu câteva caracteristici principale.

HOTEL

Este opțiunea principală pentru cei mai mulți călători. Hotelurile pot fi de mai multe feluri de la marile lanțuri internaționale, hoteluri de tip boutique, cele low budget, precum și resorturile all inclusive. Ele sunt cele mai frecvente în zonele urbane și în destinațiile turistice.

Plus: ușor de rezervat online atât în avans cât și last minute, intimitate, confort, facilități extra, piscină, room service etc.

CITEȘTE ȘI:
Companii aeriene low-cost în lume

Minus: o opțiune costisitoare, facilitățile extra pot genera costuri suplimentare, nu prea aveți șansa de a vă întâlni cu localnicii și cu cultura destinației, excursiile opționale și sursele de informare sunt destul de limitate.

HOSTEL

Sunt orientate către călătorii tineri, independenți, oferind atât camere private cât și camere comune la prețuri reduse. La fel ca și hotelurile, se găsesc în zonele urbane și suburbii precum și în destinațiile turistice.

Plus: ieftin, ușor de rezervat, spațiile comune facilitează interacțiunea și conexiunile între călători, personalul local este prietenos și primitor, facilitățile suplimentare includ adesea WiFi gratuit, mic dejun gratuit, băuturi de bun venit, party-uri locale, sfaturi de călătorie de la personal precum și ghiduri, hărți sau pliante.

Minus: lipsa de intimitate și confort mai redus datorită camerelor și unităților sanitare comune.

PENSIUNE ( GUEST HOUSE)

Cazare locală, specifică familiștilor, mai puțin costisitoare decât hotelul dar care oferă camere private. Sunt frecvente în țările în curs de dezvoltare și în zonele rurale. Se întâlnesc și sub denumirea de hanuri.

Plus: costuri scăzute, rezervare la destinație ( ideal pentru călătoriile spontane sau pentru tranzit), oportunitate de a intra în contact cu comunitatea locală, locuințele pot oferi o atmosfera caldă și prietenoasă, în unele țări existând sub formă unor bungalouri de bambus fiind astfel o alternativă ecologică.

Minus: greu de rezervat în avans, sistemele de rezervare online sunt rare, facilitățile de bază nu sunt foarte diversificate și nu sunt adaptate standardelor înalte.

APARTAMENTE DE ÎNCHIRIAT ÎN REGIM HOTELIER

Cele mai frecvente în orașe.

Plus: mai mult spațiu, confort și intimitate decât într-un hotel, vă puteți prepara propria mâncare, pot avea amplasamente favorabile.

CITEȘTE ȘI:
Cine nu a văzut filmul Mănâncă, roagă-te, iubește? Și cine nu și-a dorit să viziteze Ubud după ce a văzut filmul?

Minus: nu știți ce veți primi la destinație, comentariile și review-urile pot fi incerte sau lipsă, iar procesul de rezervare este unul greoi.

GAZDĂ (COUCHSURFING)

Foarte popular în rândul tinerilor călători și exploratori pasionați de turism. Nu necesită planificare și rezervare fiind o opțiune spontană și la îndemâna oricui. În marile destinații turistice precum și în zonele rurale mereu veți găsi un loc de dormit pe canapeaua sau în camera de oaspeți a unui localnic.

Plus: costuri foarte scăzute, uneori chiar gratuitate, oportunitate pentru schimburi culturale, gazda poate fi un ghid bun care vă va oferi sfaturi și, de ce nu, poate vă va însoți în vizitarea împrejurimilor.

Minus: este destul de greu să găsești o gazdă primitoare, iar fiind găzduit de un străin ar putea fi puțin inconfortabil și ciudat.