Coasta Amalfi este unul dintre cele mai frumoase și mai renumite locuri din Italia. Este o fâșie lungă de pământ care începe la câțiva kilometri sud de Sorrento, lângă Napoli, și continuă până la Salerno. Cunoscută în întreaga lume, această zonă este o succesiune nesfârșită de minuni naturale autentice și de orășele încântătoare scăldate de albastrul Mării Tireniene.

Atât de-a lungul coastei stâncoase, cât și în interior, există atât de multe lucruri de făcut și de văzut încât alegerea poate fi dificilă. Iată care sunt destinațiile de top și cele mai bune locuri de vizitat în Coasta Amalfi.

Cele mai bune locuri de vizitat în Coasta Amalfi

1# Punta della Campanella

Acest promontoriu aspru și însorit, cu vedere la mare, este vârful cel mai sudic al Golfului Napoli, fiind practic linia de demarcație între acesta din urmă și Golful Salerno. Se poate ajunge la el pe jos cu o drumeție ușoară, constând într-o potecă de-a lungul căreia vă puteți bucura de o panoramă magnifică.

Este, de asemenea, un loc bogat în istorie și legende. Potrivit mai multor arheologi, de fapt, aici grecii au construit un templu sacru zeiței Atena, există ruine de clădiri arabe și medievale, de asemenea, plus un far vechi care datează de la sfârșitul secolului al XX-lea.

De la Punta Campanella, Capri este atât de aproape încât aproape că o poți atinge cu mâna. Întinderea îngustă de mare este și cea în care, potrivit legendelor, Ulise s-a întâlnit cu Sirenele în drumul său de întoarcere spre Itaca.

2# Golful Ieranto

Imediat după Punta della Campanella se află un golf adânc de o frumusețe incredibilă. Se poate ajunge la el doar pe uscat, printr-o potecă de 6 km, destul de solicitantă și ea, care pornește din piața din orășelul Nerano.

CITEȘTE ȘI:
16 lucruri de făcut în Sevilla

Merită însă efortul, marea este minunată și curată, deoarece de câțiva ani Ieranto a devenit o zonă marină protejată și nicio barcă cu motor nu se poate apropia de țărm. Datorită acestui fapt, nu este neobișnuit ca delfinii să fie văzuți înotând și jucându-se în golf.

3# Positano

Una dintre cele mai faimoase bijuterii de pe Coasta Amalfi, acest orășel este cocoțat pe panta abruptă a unui deal. Cu case mici și albe, plaje scăldate de o mare albastră ca de cobalt, magazine ale celor mai experți meșteșugari cuibărite într-o rețea de străduțe înguste, Positano este un loc cu un farmec aparte.

În timpul verii este de obicei aglomerat de oameni obișnuiți, dar și de vedete de cinema, însă vă va încânta în fiecare lună a anului.

4# Il Sentiero degli Dei

Acest drum lung pornește din Agerola, un sat situat la aproximativ 650 de metri deasupra nivelului mării, și ajunge până la Positano.

Dacă o urmați în această direcție, veți coborî în pantă, putând astfel să vă bucurați de una dintre cele mai frumoase priveliști panoramice din lume, fără să vă obosiți prea tare.

Numele său înseamnă Calea lui Dumnezeu, iar când ajungi acolo poți înțelege de ce. Este un loc unic, de o mare pace și de o frumusețe cu adevărat incomparabilă.

5# Furore

Acesta este un orășel micuț, cu mai mult sau mai puțin de 800 de locuitori, format din case împrăștiate de-a lungul curbelor în ac de păr care urcă pe panta muntelui spre Agerola.

Poate că este mai puțin cunoscut decât alte destinații celebre de pe Coasta Amalfi, dar are o particularitate care îl face unic. Furore este, de fapt, construită pe un mic fiord în care se poate și înota. Un peisaj destul de rar în Italia, unde fiordurile nu sunt deosebit de frecvente.

CITEȘTE ȘI:
Un ghid complet al Berlinului pentru cei care îl vizitează pentru prima dată

6# Grotta dello Smeraldo

Numele acestui loc, care înseamnă Peștera de smarald, se datorează efectelor de lumină naturală și reflexiilor apei care dau pereților de stâncă o nuanță verde uimitoare.

De asemenea, stalagmitele și stalactitele creează un mediu de altă lume care vă va lăsa cu gura căscată. Puteți intra în peșteră fie luând liftul de pe drumul național care duce spre Amalfi, fie cu barca.

7# Valle delle Ferriere

Iată un alt traseu celebru de drumeție, poate mai puțin cunoscut decât Calea lui Dumnezeu, dar la fel de fascinant. Din micul sat Pontone, în apropiere de Amalfi, pornește o potecă ce se desfășoară de-a lungul unui vechi drum de catâri și care, între peisaje uluitoare, păduri și cascade, pare desprinsă direct dintr-un basm.

Poteca se termină într-o scară care duce înapoi la Amalfi, dar pe drum există un mic ocol care duce la așa-numita Rezervație Integrală, la care se poate ajunge traversând un râu, mergând pe trunchiul unui copac bătrân căzut.

8# Amalfi

Orașul de la malul mării care dă numele Coastei este renumit în special pentru minunata sa catedrală, o arhitectură care îmbină stilurile romanic, arab și normand, la care este atașat și un frumos claustru.

Biserica domină Piazza Duomo, piața principală, din vârful unei scări abrupte. Amalfi este renumită și pentru plajele sale, chiar dacă multe dintre ele nu sunt atât de ușor accesibile, și pentru că i-a dat viață lui Flavio Gioia, cunoscut ca inventatorul busolei, căruia îi sunt dedicate un monument și o piață. Muzeul hârtiei, situat în interiorul unei vechi mori de apă, este, de asemenea, demn de remarcat.

CITEȘTE ȘI:
Cappadocia, tărâmul de piatră al Turciei

9# Ravello

Iată o altă adevărată bijuterie a Coastei Amalfi. Situat destul de sus, în comparație cu coasta, Ravello este plin de priveliști panoramice care îți taie răsuflarea; una în special este celebră în lume, punctul de belvedere de la Villa Cimbrone, cunoscut și sub numele de Terasa spre infinit.

Vila are și câteva grădini de flori spectaculoase, la fel ca și Vila Rufolo, un alt monument important al orașului. Ravello nu este însă doar frumos, ci și foarte animat și, printre altele, găzduiește în fiecare an un important festival de muzică clasică.

10# Vietri

La doar șase kilometri de Salerno, iată unde se termină… sau începe oficial Coasta Amalfi. Pe lângă faptul că este un orășel încântător și elegant pe malul mării, Vietri este renumit și pentru magazinele sale artizanale, unde se produce și se pictează ceramică, în întregime manual și conform unei tradiții care durează de secole.

Chiar și cupola bisericii San Giovanni, principalul monument al burgului, este acoperită în întregime cu zeci de plăci de majolică, majoritatea pictate într-un ton de galben tipic pentru meșteșugul local, despre care se spune, de asemenea, că este ireproductibil în altă parte.