De la maritozzi la pizza bianca, iată care sunt cele mai bune preparate dulci și sărate de la Roma pentru micul dejun.

Nu este neobișnuit pentru călători ca micul dejun la Roma, sau oriunde în Italia, să li se pară intimidant de diferit. În general, romanii mănâncă la micul dejun produse de patiserie cu conținut ridicat de carbohidrați, în locul cerealelor sărate, iaurtului, șuncii și ouălor cu care își încep de obicei ziua alte nații. Dar micul dejun la Roma nu este întotdeauna dulce – călătorii pot opta și pentru câteva opțiuni sărate.

Când vă aflați la Roma, încercați să săriți peste bufetul hotelului la micul dejun, așa cum fac romanii, cel puțin o dată. Iată cinci alimente romane pentru micul dejun și unde să le mâncați.

1. Pizza bianca și pizza rossa (Pizza albă și pizza roșie)

Aceste tipuri de pizza nu sunt cele rotunde care îți vin în minte atunci când te gândești de obicei la pizza, ci mai degrabă o pâine plată dreptunghiulară, lungă, asemănătoare cu focaccia, care se vinde la felie. Micul dejun savuros în Roma a existat întotdeauna, chiar dacă tinde să fie umbrit de omologul său dulce, iar pizza bianca și pizza rossa sunt incredibil de populare printre localnici, care le savurează adesea alături de un caffè normale (espresso) sau un cappuccino. Există un număr aparent infinit de locuri în care să o încerci, iar caracteristicile care o separă pe cea mai bună de cea bună sunt că pizza trebuie să fie (nu prea) subțire și crocantă și trebuie să fie încă caldă și bine unsă atunci când este mâncată. Panificio Marè din Prati face ambele stiluri excepțional de bine și puteți gusta la final un ulei de măsline extravirgin din sticla care stă pe tejghea.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune 12 baruri unde poți să mănânci tapas în centrul Madridului, Spania

2. La Bomba

La bomba, sau bomba, este – așa cum sugerează și numele său – un desert exploziv prăjit și umplut. Bomba romană este servită proaspăt prăjită, acoperită cu zahăr și umplută cu o cantitate generoasă de cremă, ciocolată sau gem. O puteți gusta la Pasticceria Walter Musco (cunoscută anterior sub numele de Pasticceria Bompiani), cu cremă parfumată cu artă, dar și la Spazio Roma, unde bucătarul Niko Romito oferă și versiuni sărate, pe lângă cele dulci.

3. Pizza și mortadela

Denumită de romani pizza e mortazza, această pizza și mortadella reprezintă un mic dejun savuros de excepție. O fâșie de pizza bianca umplută cu câteva felii de mortadella la alegere – mai simplu (sau mai satisfăcător) de atât nu se poate. Două dintre cele mai bune locuri pentru a o gusta sunt Antico Forno Roscioli și Forno Campo de' Fiori – cu cât ajungeți mai devreme acolo, cu atât mai bine.

4. Cornetto

Ceea ce majoritatea italienilor numesc brioche, romanii numesc cornetto. Acest deliciu copt seamănă cu un croissant franțuzesc și este simplu sau disponibil cu umplutură de cremă, gem sau ciocolată. Pentru o versiune clasică, mergeți la patiseria Linari di Testaccio, unde sunt așezate pe tejghea în aceeași tavă în care au fost coapte. În afara traseelor turistice din cartierul Tuscolano (lângă intrarea în Parco degli Acquedotti), Le Sorelle Giordano pregătește zeci în fiecare dimineață. Aceste cornetti mari, pufoase și bine umplute se vând rapid, așa că ajungeți devreme.

5. Maritozzi

În ultimii cinci ani sau cam așa ceva, Roma a cunoscut o revenire a maritozzi, iar aceștia pot fi găsiți în zeci de baruri, brutării și patiserii. Forno Monteforte, în centrul istoric al Romei, este specializat în versiunea clasică, înfrumusețată cu fructe sau ciocolată. La Faro, în Piazza Fiume (lângă Galeria Borghese), puteți savura unul alături de una dintre băuturile de cafea de specialitate ale localului. Ei oferă o versiune clasică și Maricordo inspirată de Torta della Nonna, o plăcintă cu cremă de lămâie și nuci de pin prăjite. Alte locuri excelente sunt Casa Manfredi de pe Viale Aventino și la Roscioli Caffè din centrul istoric.

CITEȘTE ȘI:
Topul celor mai bune cofetării din Atena

Caută zboruri către Roma

Caută cazare în Roma