Cele mai bune orașe din Italia demonstrează exact cât de diversă este această mică țară europeană. Asociem Italia cu mâncarea, istoria, arta, grădinile, plajele, moda și fotbalul. Peisajele cuprind orașe dense, răspândite pe dealuri, altele având ca fundal regiunile viticole. Există chiar și o împrăștiere de vulcani.

Așadar, de unde să începem? Am adunat câteva dintre cele mai bune orașe italiene care răspund nevoilor tuturor stilurilor de călător.

Cum să ajungi în Italia pentru un city break

Dacă sunteți în căutarea unui loc pentru un city break în Italia din întreaga Europă, acestea sunt unele dintre cele mai bune orașe de explorat și toate au acces ușor la aeroporturi.

Majoritatea aeroporturilor din aceste orașe italiene sunt ușor de accesat cu ajutorul companiilor aeriene de buget precum WizzAir și RyanAir. Asigurați-vă că verificați prețurile pe zboruri.travelhacks.ro pentru a vă asigura că obțineți cele mai bune oferte disponibile.

Cele mai bune orașe din Italia pentru un city break

Lasă-te inspirat cu acest ghid al celor mai bune orașe italiene de vizitat pentru gurmanzi, pasionați de istorie, căutători de cultură și nu numai. Fiecare listă include link-uri către locurile unde puteți citi mai multe despre anumite atracții și rezerva bilete în avans.

Această țară este una care fură inimile multora, inclusiv ale noastre. Am scris pe larg despre Italia pe acest blog și continuăm să o facem în mod regulat, așa că nu ezitați să răsfoiți tot conținutul pentru această țară magică aici.

1. Roma

Fiind capitala națiunii și fostul sediu al vechiului Imperiu Roman, Roma este unul dintre cele mai bune orașe din Italia de vizitat pentru un amestec de societate contemporană și istorie. Așteptați-vă să vă petreceți cea mai mare parte a timpului în oraș explorând monumente antice – înarmat cu o lingură de gelato.

Printre punctele de atracție ale Romei se numără Colosseumul, Forumul Roman și Dealul Palatin. Aceste trei repere sunt situate în cartierul istoric Monti și le puteți vizita în tandem cu un bilet multiplu.

Achiziționați un skip-the-line dacă doriți să pășiți în interiorul uriașului amfiteatru și să vă faceți o idee despre cum s-ar fi simțit gladiatorii.

Între timp, Forumul Roman este o întindere de reședințe imperiale, birouri politice, temple și statui din Roma Antică. Pe vremuri, era plin de piețe și animat de viața de zi cu zi.

Alte obiective turistice la care să treci în Municipio I includ Fântâna Trevi și Treptele Spaniole. Fântâna ornamentată se află în vârful unui apeduct proeminent care alimenta orașul cu apă de izvor în epoca clasică. La fel de fotogenică, Treptele Spaniole leagă Piazza di Spagna de biserica Trinità dei Monti. Este permisă fotografierea, dar nu mai puteți sta pe acest punct de reper.

Vă sfătuim să petreceți cel puțin două zile pentru a explora Roma. Astfel, puteți strecura o excursie de o zi la Ostia, puteți vizita Vaticanul și puteți petrece o seară la restaurant în Trastevere.

Cu toate acestea, cu o singură zi în Roma, puteți face progrese excelente în ceea ce privește monumentele cheie din centrul orașului.

2. Veneția

Poate a doua cea mai cunoscută destinație turistică, Veneția este unul dintre cele mai frumoase orașe italiene. Capitala fără drumuri a regiunii Veneto este formată dintr-o serie de insule mici care plutesc într-o lagună în largul coastei de nord-est. Asta înseamnă că singura modalitate de a te deplasa este pe jos sau prin intermediul vaporetto-ului venețian – un serviciu de autobuz pe apă prietenos pentru navetiști.

Unul dintre cele mai bune lucruri de făcut este să vă plimbați pur și simplu pe străzile mici din San Marco și San Polo și să vă bucurați de atmosferă. Da, Veneția este nebunește de turistică, dar nu veți putea rezista să nu vă lăsați vrăjiți de arhitectura renascentistă.

CITEȘTE ȘI:
WIZZ AIR anunță 100.000 de bilete spre și dinspre Milano la un preț de 9,99 EUR

Pizza Sfântul Marcu este decorul maiestuoasei catedrale din secolul al XI-lea, pe care o puteți vizita gratuit (donațiile sunt apreciate). Altfel, urcați pe Campanilele St Mark pentru o vedere de ansamblu. Ca în cazul oricărei atracții cu plată din Veneția: se recomandă rezervarea în avans.

Palatul Dogilor a servit drept reședință pentru Dogele Veneției. A fost folosit, de asemenea, ca închisoare și tribunal, printre alte înfățișări. Interioarele sunt la fel de minunate ca și fațada; vizitarea vă oferă șansa de a vedea antichități, picturi și sculpturi, în timp ce învățați despre istoria clădirii.

În funcție de buget, puteți alege să faceți o plimbare cu gondola de-a lungul canalelor. Deși sunt prezentate ca fiind unul dintre cele mai romantice lucruri de făcut în Veneția, plimbările de 30-40 de minute costă 80-100 de euro. Însă, plimbarea cu vaporetto oferă aceleași emoții la o fracțiune din preț.

Vizitatorul obișnuit va considera că două zile în Veneția reprezintă timpul perfect pentru a vedea cele mai importante obiective. În caz contrar, lucrurile pot deveni puțin cam scumpe!

Încercați să organizați o excursie în insulele periferice Burano sau Murano în timpul șederii dumneavoastră pentru o perspectivă diferită asupra Veneției.

3. Bergamo

Bergamo este un mic oraș situat la nord-est de Milano. Adesea trecut cu vederea pe itinerariile de călătorie în Italia, acesta este unul dintre cele mai bune orașe italiene pentru a scăpa de aglomerație. Puteți vizita Bergamo într-o excursie de o zi din Milano sau puteți petrece o noapte acolo.

Unul dintre lucrurile numărul unu de făcut în Bergamo este să mergeți pe jos sau să urcați cu funicularul până la Città Alta. Acesta este nivelul superior al orașului și unde veți găsi cele mai vechi fundații ale orașului.

Constrâns de zidurile venețiene din epoca medievală, labirintul de străzi vă duce la obiective precum Piazza Vecchia, Catedrala din Bergamo și Basilica di Santa Maria Maggiore.

Pe lângă plimbarea pe lângă ziduri, Bergamo este unul dintre locurile din Italia în care vă puteți pune picioarele pe un drum din Roma Antică. Mergeți la intersecția dintre Via Tassis și Via Vagine pentru a o vedea cu ochii voștri.

În timp ce orașul vechi este inima și sufletul atracțiilor turistice, partea de jos a orașului este la fel de demnă de timpul dumneavoastră. Îndreptați-vă spre Porta Nuevo; această poartă marchează inima orașului nou. Este înconjurată de monumente în onoarea unor personalități italiene proeminente și a victimelor de război.

Bergamo este un paradis pentru gurmanzi, unde vă puteți familiariza cu bucătăria din regiunea Lombardia. Polenta și risotto sunt regii în zonă și vă puteți aștepta să vă săturați în timp ce vă plimbați prin ambele sectoare din Bergamo.

4. Genova

Situat în regiunea de nord-vest a Liguriei, Genova este unul dintre cele mai bune orașe din Italia pe care să le vizitezi pentru a gusta din Riviera italiană.

Genova este un mare oraș-port situat pe coasta Mării Mediterane. Prin urmare, plimbarea prin Porto Antico este unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Genova. Vechiul port a fost renovat într-o zonă modernă de pe malul mării, completă cu restaurante, magazine, muzee, atracții turistice și clădiri comerciale. Acesta este un loc minunat de vizitat în jurul amurgului, la timp pentru apusul soarelui.

Nu departe de Porto Antico, Palazzo di San Giorgio este o fostă închisoare care, potrivit legendei, l-a ținut odată pe Marco Polo. Faceți un popas pentru a vedea frumoasele picturi murale care împodobesc fațada.

Piazza de Ferrari marchează epicentrul orașului și este locul perfect pentru a vă începe explorarea mai amplă a părților înalte ale orașului.

Piața este străjuită de clădiri turistice și administrative notabile care includ Palatul Dogilor, Teatro Carlo Felice, Chiesa dei Santi Ambrogio e Andrea și Accademia Ligustica di Belle Arti.

Genova este o bază ideală pentru planificarea unei excursii de o zi la Cinque Terre.

5. Florența

Îmbinând cele mai bune elemente de arhitectură, artă și mâncare din Italia, Florența este unul dintre cele mai frumoase orașe italiene. Fiind capitala glorioasei regiuni toscane, orașul este înconjurat de întinderi de dealuri verzi, plantații de măslini și podgorii.

CITEȘTE ȘI:
Ce poți face 2 zile în Veneția

Domul de la Catedrala Santa Maria del Fiore este atracția vedetă din Florența. Petreceți timp făcând o tură în jurul bisericii pentru a observa plăcile de marmură colorate care împodobesc exteriorul. De asemenea, puteți plăti pentru a ajunge în vârful domului roșu și a admira priveliștea.

Ponte Vecchio este un alt loc de vizitat și este un loc frumos pentru a prinde apusul de soare în Florența. Acest pod, frumos ca o carte poștală, zboară peste râul Arno și este plin de magazine mici și drăguțe.

Dacă petreceți mai puțin de trei zile în Florența, atunci va trebui să deveniți tacticos în privința alegerii muzeelor și galeriilor de artă.

Galeria Accademia este locul unde se odihnește David al lui Michaelangelo, precum și prestigioase picturi renascentiste. Mai aproape de malul râului, Galeria Uffizi este locul în care puteți vedea de aproape Nașterea lui Venus de Botticelli, precum și lucrări de Leonardo da Vinci, Raffaello, Michelangelo și Caravaggio.

Între timp, este mai de nișă, dar Muzeul Galileo este grozav dacă ești mai mult pasionat de știință și descoperiri decât de artă.

Și luați în considerare o excursie la Giardino di Boboli. Aceasta a fost reședința din secolul al XVI-lea a familiei Medici și a inspirat secolele de grădini „italiene” care au urmat. Puteți scăpa de soarele toscan cu o plimbare prin Palazzo Pitti adiacent, cât timp vă aflați în zonă.

6. Bologna

Ești partizan al pastelor? Dependent de antipasti? Atunci fixează Bologna – unul dintre cele mai bune orașe italiene de vizitat pentru mâncare – în fruntea listei tale de dorințe pentru Italia.

O mare parte din călătoria dvs. în Bologna se va învârti în jurul mâncării. Este recomandat să citești totul despre scena culinară și să înveți unde să mănânci în Bologna pentru a nu rata nimic.

După ce ați lustruit un munte de mâncare italiană, ce altceva mai bun de făcut decât să vă plimbați cu o plimbare în jurul obiectivelor istorice?

Lucrurile tipice de făcut în Bologna includ să te plimbi pe străzile pietruite și să intri în orice biserici, muzee și galerii îți plac.

Marcată de o fântână colosală care îl înfățișează pe Neptun și sirene, Piazza Maggiore este centrul orașului Bologna. Este un loc minunat pentru a vă așeza și a digera ultima masă înainte de a explora Quadrilatero, cea mai veche parte a orașului.

Aici veți găsi Le Due Torri – un duo de turnuri care se înclină ușor în lateral. Construite în secolul al XII-lea, puteți aborda cele 500 de trepte până în vârf pentru o priveliște superbă de 360 de grade asupra acoperișurilor roșii din Bologna.

7. Como

Poartă de acces către Dolomiți și lacurile din nordul Italiei, Como este unul dintre cele mai frumoase orașe italiene.

Situat în regiunea Lombardia, la poalele Alpilor, orașul ocupă malul sud-vestic al lacului cu același nume – al treilea ca mărime din Italia. Este un oraș mic, cu biserici istorice, piețe și restaurante care să vă țină în priză. Reședința de pe malul lacului, Villa Olmo, merită o vizită și se află în spatele unui club de plajă cu un lido.

Este permisă înotul în lac, dar va trebui să vă pregătiți pentru temperaturi scăzute. De asemenea, puteți face plimbări cu barca pe apă. Cel mai bun dintre toate sunt punctele de vedere panoramice care se ridică la sud de oraș. Un funicular leagă malul cu Brunate, în timp ce drumeții au la dispoziție diverse trasee.

În timpul șederii în Como, puteți vizita orașele mai mici răspândite în jurul lacului, precum și să vizitați alte lacuri din regiune.

8. Milano

Milano este unul dintre cele mai bune orașe din Italia pentru călătorii pasionați de modă. Capitala Lombardiei și al doilea oraș ca mărime din țară, Milano este una dintre cele mai pline de farmec destinații europene.

CITEȘTE ȘI:
Orașul Napoli și atracțiile sale

În mod firesc, cumpărăturile se află în fruntea agendei atunci când vizitați Milano. Plin de buticuri de designer, Galleria Vittorio Emanuele II revendică titlul de cel mai vechi centru comercial din Italia. Această somptuoasă clădire din secolul al XIX-lea este o plăcere de vizitat chiar dacă nu căutați să vă epuizați cardul de credit.

Pe lângă mall-uri și magazinele de lux, Milano are o scenă vintage înfloritoare, unde puteți pune mâna pe haine de designer legale la un preț rezonabil.

Dar Milano este mult mai mult decât cumpărături și puteți umple cu ușurință două zile în Milano cu cultură, istorie și mâncare. Nu ratați cele mai bune restaurante din Milano cât timp sunteți acolo.

Nicio excursie într-un oraș european nu este completă fără să bifezi câteva biserici. Duomo di Milano, în stil gotic, este un testament al arhitecturii și a avut nevoie de 600 de ani pentru a fi finalizată. Una dintre cele mai emblematice picturi din lume, Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci, este adăpostită aici, în Santa Maria delle Grazie din Milano.

Fanii fotbalului pot, de asemenea, să facă tururi la Stadionul San Siro, terenul de joc al AC Milan. Chiar mai bine, obțineți bilete la un meci.

De asemenea, profitați de ocazia de a vă plimba prin piețele și grădinile din Milano cu o cafea aburindă și de a privi cum oamenii bine îmbrăcați își văd de treabă.

9. Napoli

Situat în Golful Napoli, pe coasta sudică, Napoli este unul dintre cele mai bune orașe italiene de vizitat pentru istoria antică. Al treilea oraș ca mărime din Italia are totuși reputația de a fi oarecum gălăgios. Cu toate acestea, potențialul de vizitare a obiectivelor turistice face să merite mai mult decât să îmbrățișeze agitația.

Muntele Vezuviu, vulcanul activ care a distrus mai multe orașe romane în anul 7 d.Hr., se profilează deasupra orașului. Puteți lua un autobuz pentru a urca pe munte și apoi să faceți o drumeție pe jos pe ultimele 45 de minute până la craterul mereu zdruncinat.

Apoi, vizitați Pompei și Herculaneum – două dintre orașele îngropate în urma erupției care prezintă capsule temporale. Pompei este cel mai mare dintre cele două situri arheologice și include vechiul amfiteatru. Veți vizita, de asemenea, case frumos conservate, cum ar fi Casa Vettii și Vila Misterelor.

De fapt, Herculaneum (Ercolano) este mai bine conservat în general. Deoarece situl este mai aproape de baza vulcanului, de fapt, s-a descurcat mai bine decât Pompei în ceea ce privește conservarea. Deși este mult mai mic, reședințele cu două etaje au rămas intacte și se pot vedea chiar acoperișurile originale.

Dacă timpul vă permite, planificați să vizitați ambele orașe. Le puteți vizita individual sau ca parte a unui tur din Napoli sau din apropiere, din Sorrento (un alt unul dintre cele mai bune orașe din Italia!).

Napoli merită, de asemenea, o mențiune specială pentru bucătăria sa. Știați că pizza (așa cum o cunoaștem astăzi) a luat naștere în Napoli? Pizza napolitană cu cuptor de cărămidă este lucrată cu o crustă subțire ca hârtia, care se umflă în jurul părților laterale pentru a oferi un amestec unic de mestecat și crocant.

Sfogliatelle este un alt produs din Napoli – perfect pentru oricine are o poftă de dulce.