„Capitala” turismului internațional mediteranean și a Rivierei Turcești, Antalya atrage anual milioane de turiști datorită frumuseții naturale și a bogăției istorice. Combinația de soare, mare albastră și munți îmbrăcați cu păduri nu este un peisaj foarte des întâlnit într-o singură destinație.

Antalya este una dintre cele mai frumoase stațiuni turistice din Turcia, este acel tărâm unde putem avea cu toții vacanța mult dorită imposibilă la prima vedere. Putem avea parte de plaje aurii, de munți împăduriți, de soare, distracție, istorie și servicii de o calitate ireproșabilă fără prețuri exorbitante. DA în Antalya este posibil așa ceva, să nu mai vorbim de încărcătura istorică a orașului care datează încă din din anul 150 înainte de Hristos și de-a lungul timpului a făcut parte din două mari imperii, cel Roman și cel Otoman. Acest lucru este bine de știut, deoarece pasionații de istorie pot găsi aici ruine și situri istorice impresionante.

Să vedem acum de ce MERITĂ să alegeți Antalya ca destinație de vacanță.

Unde este Antalya și ce ar trebui să știm despre climat

Orașul Antalya, capitala regiunii omonime este situat pe o stâncă, în partea de sud a peninsulei Anatolia, la poalele munților Taurus.

Antalya beneficiază de o climă mediteraneană temperată. Acest gen de climă dă stațiunii posibilitatea de a fi frecventată de turiști pe tot parcursul anului. Antalya este încălzită de soare 300 de zile pe an, oferind posibilitatea de a vă petrece un concediu ideal fie că optați pentru o vacanță de familie sau o evadare romantică cu persoana iubită.

Perioada ideală de vacanță este cuprinsă între mai și septembrie, când temperatura medie este cuprinsă între 27°C – 35 °C. Datele statistice arată că temperaturile de vară se pot ridica până la cel puțin 30°C în vreme ce temperatura apei mării tinde să se ridice și să se stabilizeze în jur de 28°C. Trebuie menționat că umiditatea este și ea una ridicată ce accentuează aspectul torid al climei iar vânturile din partea de vest sunt blocate de bariera muntiilor Taurus.

Generalități

Limba oficială este turca, dar în resorturi, restaurante și chiar și în bazare angajații și localnicii sunt cunoscători de limba engleză.

Moneda oficială este lira turcească (TL) a cărei valoare este echivalată la 1 euro = 17,50 lire turcești. Lira a scăzut foarte mult după începerea războiului din Ucraina.

!!!TIPS!!! Evitați să schimbați banii la schimburile valutare de la recepția hotelului sau la diverși ghizi. Căutați schimburile valutare din stațiune și încercați pe cât posibil să achitați cumpărăturile în TL.

Transport. Cum puteți ajunge în Antalya?

Cel mai rapid mod de a ajunge este cu avionul, stațiunea având și un aeroport. Agențiile de turism oferă pachete turistice atractive ce includ: avion, cazare și masă, de obicei all inclusive.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune restaurante din Viena

Dacă optați pentru o călătorie cu autocarul sau cu mașina proprie, cea mai bună ruta ar fi Giurgiu – Russe – Edirne – Istanbul – Inegol – Antalya.

Pentru a vă deplasa pe plan local va recomandăm să o faceți pietonal dar puteți închiria o mașină pentru a vedea și împrejurimile. De asemenea puteți opta și pentru transportul public.

Pentru a intra mai bine în spiritul vacanței, mulți localnici vă vor recomanda să optați pentru dolmus, microbuzele tradiționale turcești. Șoferii vorbesc limba engleză și oferă indicații prețioase turiștilor care s-au rătăcit. Avantajul microbuzelor dolmus este că pot fi oprite în stradă și puteți coborî oricând doriți.

!!!TIPS!!! Dacă optați pentru taxiuri, întrebați și insistați asupra tarifului înainte de a porni la drum.

Ce ar trebui să știm despre gastronomie și unde să mâncăm?

Datorită poziției sale geografice și politice, bucătăria turcească este o „punte” între Orient și Occident și este considerată una dintre cele mai bogate bucătării ale lumii. Preparatele tradiționale sunt Kebab, Kefte, Lahmacun, Turkish Delights ( rahat cu diverse arome), Baklava, Înghețată Turcească.

Ca băuturi, tradiționale sunt ceaiul turcesc și cafeaua turcească ( servită de obicei la nisip, însoțită de un pahar de apă), sucul natural de rodie – pentru cele non-alcoolice, iar pentru alcoolice este Raki (obținută din struguri și stafide, aromată cu anason iute). În această bucătărie nu veți găși carne de porc.

Turiștii care merg în vacanță în Antalya optează, în cele mai multe cazuri, pentru pachetele all inclusive. Însă, dacă doriți să gustați preparate tradiționale, vă recomandăm câteva dintre cele mai renumite restaurante din Antalya:

Vanilla Lounge se află în Orașul Vechi, Kaleici, la 5 minute de Poarta lui Hadrian. Meniul este stufos și se axează pe preparate tradiționale turceșți, din bucătăria internațională și italiană.

Otanik Butik este o locație ce nu trebuie ratată. Restaurantul se află în Kaleici.

Tot în Kaleici se află și restaurantul Seraser Fine Dining. Meniul este internațional, iar prețurile pot fi ușor piperate.

Pio Gastro Bar & Bistro

Unde ne cazăm?

În Antalya vom găsi hoteluri și resorturi pentru toate buzunarele. Întreaga regiune este renumită pentru serviciile de tip all inclusive pe care le oferă.

Ramada Plaza 5* – este situat la 11 km de aeroportul din Antalya, în centrul orașului, pe malul mării. Ramada Plaza 5* este un hotel nou și modern cu camere spațioase și luminoase. Posibilitatea cazării grupurilor corporate.

CITEȘTE ȘI:
Ce să faci 3 zile în Mykonos

Botanik Exclusive Resort 5* Lara – este situat pe malul mării, la 5 km de centrul orașului Antalya și la 8 km de aeroport.

Delphin Diva Premiere 5* Lara – este situat pe malul mării, la 15 km de centrul orașului Antalya și la 10 km de aeroport.

Delphin Palace 5* Lara – este situat pe malul mării, la 15 km de centrul orașului Antalya și la 10 km de aeroport.

Delphin Imperial 5* Lara – este localizat pe plajă din Lara, la 15 km de centrul oraşului Antalya şi 11 km de aeroport.

Lara Family Club 4* – a fost deschis în mai 2013, se află în Lara la 330 m de plajă, la 13 km de aeroport și la 9 km de centrul orașului Antalya.

Miracle Resort 5* Lara – este situat la 11 km de aeroportul orașului Antalya, la 15 km de centrul orașului, pe malul mării. Construit în anul 2005, are o suprafață totală de 135000 mp. Hotelul are un corp principal de 9 etaje (70% din camere cu vedere către mare și piscină).

Royal Wings 5* Lara – este situat pe malul mării, la 17 km de centrul orașului Antalya și la 15 km de aeroport. Construit în anul 2005, are o suprafață totală de 72000 mp. Hotelul are un corp principal de 10 etaje (60% cu vedere către mare). Unul dintre cele mai populare hoteluri pentru vacanțele familiilor cu copii din zona Lara.

Royal Holiday Palace 5* Lara – este situat pe malul mării, la 17 km de centrul orașului Antalya și la 15 km de aeroport.

Obiective și atracții turistice. Ce se poate face în Antalya?

Datorită poziției sale geografice, a climatului și a bogatei sale încărcături istorice, Antalya este o stațiune în care nu vă veți plictisi nici ziua și nici noaptea. Aici puteți practica sporturi nautice cum ar fi : rafting sau diving, puteți juca golf, vizita obiective, echitație și, nu în ultimul rând, și va recomand cu căldură să nu ratați, puteți face Jeep Saffari.

Iată mai jos o listă cu câteva obiective și atracții turistice:

 • Portul și orașul vechi Kaleici – Portul din orașul vechi al stațiunii Antalya este unul dintre locurile preferate de promenadă al turiștilor. Aici ancorează yachturi luxoase și vase perfecte pentru o călătorie în golf dar va puteți bucura și de o multitudine de cafenele și restaurante perfecte pentru o cină în aer liber. De asemena nu ar trebui să ratați o plimbare pe străduțele vechiului oraș unde puteți admira arhitectura deosebită a vechilor locuințe otomane care au fost transformate în cafenele, restaurante și chiar mici hoteluri.
CITEȘTE ȘI:
10 cele mai bune locuri pentru schi în Franța
 • Cascada Duden – este un complex de mai multe cascade înconjurate de parcuri naturale formate pe râul Duden, care oferă o priveliște minunată ce poate fi surprinsă cu ușurință din bărcile ce se pot închiria din port.
 • Teatrul Aspendos – este un obiectiv ce nu trebuie ratat deoarece este cel mai bine conservat teatru antic roman din peninsula Asia Mică și este gazdă anuală a Festivalului Internațional de Opera și Balet.
 • Orașul antic Myra – este un oraș antic grecesc, situat în regiunea Antalya. Cele mai interesante locuri din Myra sunt, fără îndoială, mormintele săpate în piatră având doar intrarea vizibilă.
 • Orașul antic Perge – un areal cu ruine antice, a fost unul din cele mai dezvoltate orașe din antichitate și este faimos pentru Templul lui Artemis.
 • Rafting pe canionul Koprulu
 • Croazieră pe Katamaran Aquapark Antalya Aquarium Antalya
 • Spectacolul Fire of Anatolya

Shopping

Știm cu toții că Turcia este renumită pentru nenumăratele sale bazare. Așadar nici Antalya nu face excepție. Aici vă puteți bucura atât de magazine mici, bazare dar și de mall-uri.

Bazarul Antalya este deschis de la primele ore ale zilei și își închide obloanele abia după miezul nopții, când turiștii se retrag la hotel. Cu peste 700 de magazine, aici veți găsi tot ce vă trece prin cap: fructe și legume, condimente, dulciuri tradiționale turceșți (halva, baclava, rahat turcesc), încălțăminte, pantofi lucrați manual, îmbrăcăminte etc. 

Nu uitați că turcilor le place să negocieze, așadar să nu speriați dacă vă vor lua de mână pentru a vă convinge să intrați în magazin.

Lucruri pe care agentul de turism nu ți le spune:

 • Căutați bazarele locale
 • Nu uitați să negociați
 • Acceptați ceaiul turcesc și micile suveniruri purtătoare de noroc
 • În restaurante și cafenele este recomandat să lăsăți un bacșiș de 10%. Taximetriștilor nu li se dă, de obicei, bacșiș.
 • Se recomandă să beți apă îmbuteliată, deoarece cea de la robinet este plină de clor.
 • Fumatul este permis în cafenele și restaurante, mai ales că 80% din populația turcă fumează. Tutunul turcesc este bun, iar prețurile sunt rezonabile.
 • Dacă cumpărați un covor sau alte obiecte cu vechime, este necesar să aveți un certificat sau o chitanță, deoarece este posibil să fiți controlați la vamă.

Caută bilete de avion către Antalya

Caută cazare în Antalya