Există atât de multe locuri uimitoare unde să mănânci în Milano. Adică, este Italia. Și, deși poate că nu are reputația culinară a Bolognei, Romei sau Florenței, Milano are câteva restaurante incredibil de bune.
Această listă include unele dintre cele mai bune paste din Milano, cea mai bună pizza din Milano (ok, este în stil Napoli, dar este totuși cea mai bună din Milano), precum și unde să obțineți mâncăruri locale de top, cum ar fi risotto alla Milanese.
Dacă aveți de gând să petreceți câteva zile în Milano, nu uitați să consultați itinerariul meu pentru oraș, astfel încât să nu ratați și cele mai bune lucruri de făcut în Milano.
Ce mâncare să mănânci în Milano
Dacă nu sunteți familiarizați cu Milano și cu cultura sa culinară, Milano este situat în regiunea Lombardia din Italia.
Unul dintre lucrurile pe care le iubesc la Italia este cât de unică este fiecare regiune și bucătăria și cultura sa, cu adevărat. Dacă vă aflați în Napoli, puteți experimenta cultura cafelei. În Bologne, puteți mânca mortadella și pâine plată crescentină cu un pahar de vin.
În Milano, totul se rezumă la risotto.
Risotto alla Milanese este un fel de mâncare cremoasă din orez care se prepară cu șofran, așa că este ușor de reperat într-un restaurant după culoarea sa galbenă strălucitoare. Pe lângă șofran, se prepară și cu bulion de vită, mult unt și o porție bună de parmezan. Este delicioasă și o puteți găsi de obicei în meniu asociată cu o altă delicatesă locală, ossobuco.
Ossobuco este un rasol de vițel care a fost tăiat astfel încât măduva osului să se gătească frumos și să poată fi consumată împreună cu carnea. Veți găsi acest fel de mâncare peste tot în regiunea Lombardia.
Un alt fel de mâncare pe care îl veți vedea în meniurile din tot Milano este Costoletta alla Milanese. Acest fel de mâncare simplu este unul dintre cele mai vechi din Milano. Există documente care menționează acest fel de mâncare care au fost scrise în secolul al XII-lea!
Costoletta alla Milanese este un cotlet de vițel care a fost bătut până când este subțire și fraged. Este apoi acoperit cu pesmet și prăjit până când devine crocant și încă suculent.
Ce trebuie să știi despre mâncatul la restaurantele din Milano Italia
Menționez acest lucru în toate articolele despre restaurantele din Italia, în cazul în care nu ați mai vizitat țara până acum, dar există o taxă de intrare pe care aproape toate restaurantele din Milano (și din toată Italia) o percep pentru simplul fapt de a te așeza la o masă.
Acest lucru este valabil pentru toate restaurantele în care vă așezați la cină. De asemenea, este posibil să vedeți această taxă dacă vă așezați la o masă într-un bar, în loc să stați în picioare la bar sau dacă vă așezați la o masă într-o cafenea, în loc să vă beți cafeaua în picioare de-a lungul tejghelei.
Această taxă de intrare poate varia între 2 și 4 euro, în funcție de restaurant. Întotdeauna va include pâine și, uneori, o sticlă de apă plată (mai ales pentru că este vorba doar de apă de la robinet). Nu include apa minerală, care vă va costa probabil mai mult decât paharul de vin.
Nu puteți „renunța” la acest lucru spunând că nu doriți pâine. Trebuie să plătiți această taxă. Gândiți-vă la ea ca la o parte din bacșișul pe care îl plătiți la un restaurant din Milano.
De asemenea, s-ar putea să observați că majoritatea restaurantelor au ore de prânz și ore de cină. Este destul de greu să găsiți o masă la masă între orele 15:00 și 19:00, așa că planificați-vă în consecință.
Cele mai bune locuri pentru a mânca în Milano Italia
Sub descrierea fiecăruia dintre aceste restaurante grozave din Milano, veți găsi un harta Google. Acest lucru vă va permite să vedeți exact unde se află restaurantul și vă va permite să adăugați la favorite locația, astfel încât să o puteți accesa în timp ce călătoriți și dumneavoastră prin Milano.
1. Il Solferino
Il Solferino a fost unul dintre primele restaurante din Milano la care am mâncat vreodată și la care m-am întors din nou într-o călătorie mai recentă. La acest restaurant trebuie să vii pentru mâncăruri locale, cum ar fi toate specialitățile lombarde pe care le-am menționat mai sus. Îmi place în mod deosebit risotto Milanese de aici.
Au, de asemenea, o selecție uriașă de vinuri din această regiune, precum și multe alte vinuri din întreaga Italie. Personalul nu ar putea fi mai prietenos, iar calitatea mâncării este excepțională.
De asemenea, ei fac unul dintre cele mai bune negronis pe care le-am avut vreodată (cu excepția Bar Basso, despre care voi vorbi mai jos). Dacă vă plac cocktailurile, nu uitați să întrebați chelnerul. Nu au un meniu de cocktailuri, dar fac un spriț și cocktailuri fantastice.
Program: Zilnic de la prânz la 14:30 și de la 19:00 la 22:30
2. Berberè
Pentru una dintre cele mai bune pizzerii din Milano, mergeți la una dintre locațiile Berberè.
Au mai multe filiale prin oraș, dar mie îmi place atmosfera casual a celei de lângă gara centrală din Milano. Pizzele sunt toate făcute cu aluat proaspăt și ingrediente organice de proveniență locală.
Un alt lucru care face ca acest loc să fie grozav, pe lângă faptul că servesc pizza incredibilă, este că au și o selecție extinsă de bere.
Fiind un iubitor avid de bere, este unul dintre lucrurile cu care mă lupt cel mai mult atunci când călătoresc în Italia. Aș prefera să beau o bere la masă în loc de un pahar de vin.
Program: Zilnic între orele 12:30-14:00 și 19:00-23:30
3. Panini De Santis
Pentru un panini simplu, fără complicații, De Santis este locul tău. Acest loc mic și confortabil are aproximativ 5 mese și ceva spațiu pe tejghea pentru a vă sprijini în timp ce vă mâncați sandvișul.
Totul este servit pe felii de pâine care au fost prăjite cu orice umplutură pe care o alegeți. Restaurantul are o selecție de ceea ce pare a fi 100 de sandvișuri diferite. Pare imposibil de ales, dar oricare dintre ele veți alege va fi probabil absolut delicios.
Unul dintre preferatele mele este Ronny, care este făcut cu Proscuitto di Parma, mozzarella, brie, cremă de trufe albe, suc de lămâie și piper negru. Îmi lasă gura apă doar gândindu-mă la crema de trufe care se scurge pe farfurie și la faptul că o voi acoperi cu ultima bucată de pâine.
Puteți vedea întregul meniu înainte de a merge la restaurant și de a comanda în panică pe site-ul lor aici.
Program: Zilnic, de la prânz până la miezul nopții
4. All'Antico Vinaio
Dacă ați fost vreodată la Florența, atunci probabil că ați auzit de acest faimos magazin de sandvișuri. În Florența, poți aștepta peste o oră pentru a obține un sandviș la All-Antico Vinaio.
Nu este cu mult diferit aici, în Milano. Este posibil să aștepți mai degrabă 30-45 de minute pentru un sandviș, ceea ce cred că este un progres, dar tot este mult timp de așteptat pentru un sandviș.
Dacă nu aveți nicio intenție de a merge la Florența și vreți să știți despre ce este vorba, merită să așteptați (doar să vă puneți la coadă înainte de a vi se face foame efectiv).
Sandvișurile sunt făcute cu o pâine care este ușor mai pufoasă decât cea pe care o primiți la De Santis și chiar pun multă carne. Nici măcar nu am putut să-mi termin sandvișul când am luat unul aici (ceea ce îl face, de asemenea, un raport calitate-preț foarte bun pentru un călător cu buget redus). Nu există mese, trebuie să îl iei la pachet, dar umpluturile sunt de o calitate atât de bună, iar sandvișul este cu adevărat unul dintre cele mai bune pe care îl veți mânca vreodată.
Program: Zilnic, între orele 10.00 și 22.00
5. Panzerotti Luini
Un panzerotto este practic ca un mic calzone. De obicei sunt prăjite și umplute cu ingrediente pe care le puteți găsi pe o pizza, cum ar fi sos de roșii, brânză și carne.
La Panzerotti Luini, puteți încerca o mulțime de varietăți diferite, atât prăjite, cât și coapte, pentru aproximativ 2,50 euro fiecare.
Dacă plănuiți să le luați la prânz, atunci veți dori să luați cel puțin două de persoană. Cu toate acestea, au și o selecție frumoasă de alte alimente, cum ar fi arancini (bile de orez cu brânză), focaccia și produse de patiserie dulce.
De asemenea, au câteva opțiuni vegetariene, vegane și fără gluten în meniu, așa că este potrivit pentru călătorii cu buget redus și pentru grupuri cu multe cerințe alimentare diferite.
Având în vedere că sunt atât de mici și se află la doar două străzi distanță de Domul din Milano, cred că este un loc bun pentru o gustare la mijlocul după-amiezii, după o zi de explorare a muzeelor și a obiectivelor turistice din jurul centrului orașului.
Program: Zilnic între orele 10.00-20.00, închis duminica.
6. Marchesi 1824
Cred că unele dintre cele mai bune locuri pentru a mânca în Milano sunt brutăriile și patiseriile. Marchesi 1824, după cum probabil ați ghicit din nume, există de aproximativ 200 de ani și servește prăjituri și produse de patiserie delicioase.
Există câteva locații, dar cea mai distractivă este cea situată în interiorul Galleria Vittorio Emanuele II. Este cam singurul lucru din interiorul acestui centru comercial pe care vreau să-mi cheltuiesc banii (ok, și la barul Campari).
Pe lângă prăjituri și produse de patiserie, își fac și propria ciocolată și bomboane din ciocolată. Dacă vreți să cumpărați suveniruri pentru cineva, de aici le-aș cumpăra eu pe ale mele.
Program: Zilnic între orele 8.00 și 20.00
7. Panettoni Giovanni Cova & C.
Unul dintre cele mai bune locuri pentru a lua micul dejun în Milano. Panettoni Giovanni Cova & C servește o cafea excepțională și unul dintre cele mai bune croissante umplute pe care le veți găsi în Milano.
Au o selecție bună de produse de patiserie care sunt o opțiune de mic dejun aici în Italia, așa că veniți devreme dacă doriți să aveți ceva de ciugulit pentru mai târziu în cursul zilei. Croissantul umplut cu fistic este favoritul meu personal, deși am o slăbiciune pentru tot ceea ce are aromă de fistic în Italia (gelato, prăjituri, fursecuri etc.). Aroma este atât de intensă și niciodată prea dulce.
Aceasta este una dintre cafenelele în care plătești puțin mai mult dacă vrei să stai jos, în loc să îți bei cafeaua la bar. Plătești comanda și apoi aduci chitanța la barista de la capătul tejghelei pentru ca aceasta să-ți facă băutura.
Program: Zilnic între orele 7:00 și 20:00, închis duminica.
8. Salsamenteria di Parma
Pentru o experiență culinară italiană cu adevărat minunată, vă recomand să luați masa la Salsamenteria di Parma.
Salsamenteria este un fel de cuvânt italian pentru delicatese, deși este mult mai mult decât atât. Dar puteți fi siguri că un restaurant care se numește salsamenteria va face niște platouri de mezeluri fantastice.
Au panini delicioase cu carne de proveniență locală și proscuitto di Parma de cea mai bună calitate. De asemenea, au preparate din polenta, un alt clasic local din această regiune a Italiei. Polenta este formată într-un fel de frigărui și prăjită pentru a fi consumată alături de carne și brânzeturi.
Unul dintre lucrurile minunate la acest meniu este că au o imagine a unui porc și apoi o listă a diferitelor tipuri de carne pe care le oferă, astfel încât să știți exact ce mâncați și din ce parte a animalului provine. Mâncarea de aici este cu adevărat de calitate superioară și este un loc minunat pentru a vă întâlni cu prietenii pentru o masă lungă cu diferite feluri de mâncare și băuturi.
În plus față de carnea incredibilă, brânza și polenta prăjită pe care o puteți mânca aici cu băuturi, au și un meniu complet de paste, risotto și preparate din carne precum ossobuco.
Program: Zilnic între orele 12:00-15:00 și 18:30-23:00
9. Bar Basso
Restaurantele și barurile din Milano sunt renumite pentru aperitivele lor. Acesta este un ritual care are loc înainte de cină și este respectat de majoritatea barurilor și restaurantelor din oraș.
Te prezinți și comanzi o băutură la un preț puțin mai mare decât în mod normal. Prima băutură costă de obicei între 10 și 15 euro, în funcție de restaurant, iar în prețul băuturii este inclus accesul la un bufet mare sau la o mulțime de farfurii cu diferite mâncăruri care sunt aduse la masa dumneavoastră.
Bar Basso este unul dintre cele mai faimoase locuri din oraș pentru aperitivo, dar nu datorită mâncării lor. Vii la Bar Basso pentru negronis (și pentru alte cocktailuri). De fapt, acum au peste 50 de cocktailuri în meniu la Bar Basso.
Cu toate acestea, semnătura este cu siguranță Negroni-ul lor, făcut cu Campari (care provine din regiunea Lombardia), vermut roșu dulce și gin.
Program: Zilnic, între orele 9:00 și 13:15, închis marțea.
10. Gino Sorbillo
Acesta este, fără îndoială, unul dintre cele mai bune locuri pentru a mânca pizza în Milano, dacă vă place pizza în stil Napoli.
Gino Sorbillo este un bucătar din Napoli și a vrut să aducă iubita sa pizza și în alte părți ale Italiei. El a deschis această locație în Milano și de atunci localnicii și vizitatorii se înghesuie aici. Nu se poate face o rezervare, așa că s-ar putea să trebuiască să așteptați dacă veniți aici într-o seară de vineri sau sâmbătă în special, dar sunt dornici să primească oameni și probabil că vor aranja o altă masă pentru dumneavoastră undeva în restaurant.
Este o pizzerie foarte casual, care este în mod constant plină de oameni și de chelneri și de mirosul de aluat ușor și pufos gătit la perfecție într-unul dintre cuptoarele lor de pizza. Au o selecție imensă de pizza, iar meniul este doar în italiană, așa că asigurați-vă că descărcați dicționarul italian pentru Google Translate dacă nu vorbiți italiana.
Cu toate acestea, există ospătari care vorbesc un pic de engleză, așa că nu ar trebui să aveți probleme în a obține pizza și băuturile pe care le doriți. Mie personal mi-a plăcut pizza lor Calabrese, care este ușor picantă și este făcută cu cârnați ‘Nduja. Au în meniu mai multe pizza vegetariene, altele cu cârnați locali și chiar și câteva pizza cu fructe de mare.
Pizza pare destul de mare, dar ar trebui totuși să comandați una de persoană, deoarece nu sunt chiar atât de sățioase pe cât par. Crusta este groasă, dar partea de jos a pizzei este foarte ușoară și subțire.
Program: Zilnic de la prânz la 23:00, până la 23:30 vinerea și sâmbăta.
11. Gelsomina
Un alt loc fantastic în care să mănânci în Milano micul dejun, Gelsomina este o cafenea foarte populară care se află la o scurtă plimbare de gara din Milano.
Specialitatea pentru care sunt cel mai bine cunoscuți este Maritozzo. Acesta este un produs de patiserie foarte pufos, asemănător unei pâini, care este umplut cu cea mai ușoară cremă pe care o veți gusta vreodată. Când te uiți la patiserie, pare a fi atât de multă cremă, dar când începi să o mănânci, nu este prea dulce, este atât de plină de aer și bucurie. Este într-adevăr una dintre cele mai surprinzătoare produse de patiserie pe care le-am mâncat în Milano și cu siguranță mă voi întoarce să o mănânc din nou în curând.
Pe lângă produsele de patiserie delicioase, au și un meniu de brunch cu salate, quiche și ouă pe pâine de casă și prosciutto, precum și un meniu complet de prânz cu diferite lucruri sănătoase și mai puțin sănătoase, cum ar fi panini, paste, scoici și cartofi prăjiți cu rozmarin.
Cafeaua este, de asemenea, excepțională.
Program: Zilnic, de la 8:00 la 18:30