Dubai, un loc care acum cativa ani nu era decat un desert arid cu iesire la mare, s-a transformat cu o viteza fulger intr-un „paradis in mijlocul desertului”. Daca acum cativa zeci de ani, nu era altceva decat un sat pescaresc, dupa descoperirea petrolului si valorificarea acestuia, zona s-a transformat in ceea ce vedem in ziua de azi, un oras al superlativelor unde putem vedea „cel mai mare”, „cel mai inalt”, „cel mai rapid”, „cel mai luxos” etc., mereu acel „cel mai” defineste statiunea .

Dubaiul este cel mai modern din cele 7 emirate care alcatuiesc Emiratele Arabe Unite, fascinant prin cladirile inalte, unice in lume, hoteluri de lux si magazine opulente, Dubai este ca un magnet pentru turistii din lumea intreaga care vor sa descopere mirajul Emiratelor Arabe. Acest oras mai este si supranumit orasul contrastelor unde traditionalul se imbina armonios cu modernul.

Asezare geografica si climat

Situat in Orientul Mijlociu, Dubai este cel mai mare oras din Emirate, si este situat pe coasta de sud-est a Gofului Persic. Este alcatuit din doua orase, despartite de un golf: pe partea de nord se afla Deira, pe partea de sud orasul modern Bur Dubai. Cele doua orase sunt legate cu un pod si un tunel.

Clima este tropicală și deșertică, cu precipitații puține și temperaturi cuprinse între 10 °C și 48 °C.

Atunci când trebuie să ne confruntăm cu temperaturi extreme, așa cum întâlnim în Orientul Mijlociu, cea mai bună perioadă este și cea mai răcoroasă. Clima Dubai prezintă două sezoane: cel cald și cel fierbinte.

Cand sa mergem in Dubai?

Cea mai buna perioada pentru a merge in Dubai este octombrie-aprilie, fiind si perioada de varf a sezonului turistic din Dubai. In acest interval de timp, va puteti bucura de soare, de plajele cu nisip fin si de dunele din desert. Tot atunci au loc si cateva evenimente impresionante: Dubai Shopping Festival si Dubai Summer Surprise.

Dubai se golește efectiv în timpul lunilor de vară. În această perioadă, temperaturile coboară rar sub 37 de grade Celsius și chiar dacă precipitațiile sunt fenomene rare, nivelul de umiditate depășește 90%, făcând căldura și mai greu de suportat. Clima în Dubai din perioada verii face orice activitate în aer liber aproape imposibilă. Totusi daca alegeti sa mergeti in Dubai in aceasta perioada, trebuie sa stiti ca preturile sunt mult mai scazute, de aglomeratie nu poate fi vorba dar nici de plaja si alte activitati inafara de a va petrece timpul in mall-uri, resorturi si in diferite spatii dotate cu aer conditionat.

Generalitati

  • Limba oficiala este araba dar peste tot se vorbeste limba engleza.
  • Majoritatea populatiei este de religie mohamedana, dar traisec si catolici si hindusi.
  • Moneda, schimb valutar: moneda oficiala este dirhamul, moneda poate fi convertita in valuta. Cartile de credit sunt acceptate peste tot. in orase sunt case de schimba valutare, nu merita sa schimbatj banii la receptia hotelurilor!
  • Sanatate: vaccinarea nu este obligatorie. Va recomandam sa aveji la dumneavoastra o trusa medicala contjnand medicamente pentru febra si raceala. Apa de la robinet este potabila dar are un gust neplacut.
  • Curent electric: 220 V, dupa modelul englezesc. Adaptoare se pot gasi la receptjile hotelurilor.
  • Timpul: GMT + 4
  • VIZA: Cetăţenii români, titulari de paşapoarte simple, care călătoresc în Emiratele Arabe Unite (EAU) nu au nevoie de viză pentru o perioada maximă de 90 de zile într-un interval de 180 de zile..
  • Recomandăm cetăţenilor români care doresc să călătorească în EAU să evite utilizarea paşaportului temporar, întrucât poliţia de frontieră locală nu permite intrarea pe teritoriul acestei ţări a titularilor de paşapoarte temporare, chiar şi în condiţiile deţinerii unor vize de intrare valabile, aplicate în prealabil în documentele respective.
  • De asemenea, este obligatorie încheierea unei asigurări medicale, fie printr-o societate de asigurări emirateză, fie printr-o societate din străinătate.
  • Toate tipurile de documente de călătorie folosite de cetăţenii români pentru deplasarea în EAU trebuie să fie valabile încă cel puţin 6 luni de la data intrării pe teritoriul EAU. (sursa http://www.mae.ro/travel-conditions/3693)

Transport

Pentru a ajunge in Dubai, avionul este singura modalitate de a calatori. Zborul dureaza aproximativ 5 ore.

In ceea ce priveste transportul public puteti opta pentru autobuze, metrou, sau chiar taxiuri. Taxiurile pot fi de asemenea rezervate pentru o jumatate de zi.

Puteti opta si pentru barcutele de lemn numite la nivel local abras, care traverseaza paraul din Bur Dubai la statia Al- Sabkha.

Nu este recomandat sa inchiriati o masina, desi reteaua rutiera este una foarte bine pusa la punct, deoarece riscul de accidente este unul ridicat dar si formalitatile de inchiriere si conditiile sunt destul de complicate si costisitoare.

Unde si ce am putea manca

Mancarea araba este principalul tip de mancare din Dubai. Totusi, datorita numarului mare de nationalitati care lucreaza aici, restaurantele s-au specializat pe bucatarii internationale, indiene, thailandeze sau mexicane.

Populara si in Romania, shawarma este cea mai cautata delicatesa din Dubai. Preparata din carne de pui sau miel, muraturi, sos de usturoi si cartofi prajiti, shawarma este asezata intr-un fel de lipie, roti. Asemenator la gust cu shawarma este falafel-ul, servit alaturi de cartofi prajiti si pregatit cu multe condimente.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune locuri de vizitat în Europa în timpul iernii

Roti este painea araba, asemanatoare cu lipia care se gaseste in Romania. Roti este foarte delicioasa si se imbina perfect cu mancarea indiana. Sucul proaspat stors este foarte racoritor si are un gust unic, pe care nu il veti mai intalni nicaieri in lume.

In Dubai, mancarea este foarte ieftina, pretul unui meniu intr-un restaurant modest fiind de 5$. Aici veti gasi multe restaurante indiene, mancarea indiana fiind cea mai ieftina dintre toate, cu multe specialitati pentru vegetarieni.

Cateva restaurante din Dubai pe care le puteti experimenta in functie de bugetul vostru:

  • At.mosphere – Numele acestui restaurant spune totul. At.mosphere se afla la etajul 122 al celei mai inalte cladiri din lume, Burj Khalifa (peste 828 de metri), mai mult decat dublu fata de Burj Al Arab (321 de metri). Acest loc de luat masa este de fapt un atrium de sticla pe doua niveluri, iar un meniu de toamna costa aici 178 de dolari de persoana sau 292 de dolari cu sampanie si vin recomandate de somelieri.
  • Ossiano – Fructele de mare de la acest restaurant aflat in hotelul Atlantis the Palm sunt cu adevarat o experienta ce nu trebuie ratata. Ossiano are acvarii imense in loc de pereti si te vei putea bucura de o masa minunata in timp ce specii exotice de pesti se plimba pe deasupra ta. Meniul zilnic cu cinci feluri de mancare costa 205 dolari de persoana.
  • Tribes – Tribes este un restaurant cu specific african. Aici, carnea este preparata pe gratar intr-o bucatarie deschisa, in timp ce personalul, majoritatea de origini keniene, te serveste imbracat in vestimentatii tribale. In plus, in timp ce clientii servesc masa, dansatori africani ofera reprezentatii traditionale. Meniul zilei este de 49 de dolari de persoana.
  • Pierchic – Amplasat pe o structura de lemn chiar pe faleza Golfului Arab, Pierchic arata mai degraba ca o misterioasa casa de vacanta in stil arab. In realitate insa, este cel mai renumit restaurant cu specific pescaresc din Dubai. Aici se servesc adevarate specialitati din fructe de mare si peste, incepand cu stridii si terminand cu ton galben, iar felurile principale incep de la 27 de dolari.
  • Al Hadheerah – In ciuda diversitatii culinare, unul dintre cele mai grele lucruri de gasit in Dubai il reprezinta restaurantele cu bucatarie emirata. Nu si Al Hadheerah. Aici, turistii se afla in interiorul unui fort traditional, iar distractia este evenimentul principal: soimii antrenati fac demonstratii aterizand pe mana instructorului, exista si parade de cai arabi, cantareti locali etc. Cina de tip bufet incepe de la 115 dolari de persoana.

Sa vedem si unde ne cazam

  • Time Oak Hotel 4* – Acest hotel de 4 stele din Dubai se află la 5 minute cu maşina de centrul comercial Mall of Emirates.
  • Doubletree by Hilton Al Barsha 4* – Contemporanul hotel Doubletree by Hilton Al Barsha din Dubai este situat in vibranta regiune Al Barsha, vizavi de Mallul de clasa mondiala pentru cumparaturi, divertisment si servit masa Emirates-Dubai. Hotelul se afla la 30 minute mers cu masina de Aeroportul Dubai, 15 minute de cele mai importante zone de afaceri si aproape de doua terenuri de golf de renume international.
  • Asiana 5* – Hotelul Asiana de 5 stele este situat în inima cartierului Deira, în apropierea centrului comercial Reef Mall. Hotelul Asiana Dubai se află la numai 10 minute de mers cu maşina de Aeroportul Internaţional Dubai. Cartierul de afaceri Sheikh Zayed Road este situat la 5 km.
  • Grand Excelsior Bur Dubai 4* – Hotelul este situat in zona Bur Dubai, la 10 minute de mers pe jos de Mall-ul Burjuman si 3 km de centrul expozitional World Trade Center.
  • Best Western Premier 4* – Hotelul Best Western Premier de 4 stele se află la doar 15 minute de mers cu maşina de Aeroportul Internaţional din Dubai şi oferă camere spaţioase, cu acces gratuit la internet WiFi. Staţia de metrou Abu Baker Al Siddique se află la 2 minute de mers pe jos. Dubai World Trade Centre, centrul comercial Dubai Mall şi Burj Khalifa pot fi accesate rapid cu maşina. De asemenea, există un birou de turism care poate organiza tururi prin Dubai şi excursii safari prin deşert. Biroul de concierge oferă servicii de închiriere auto.
  • Sofitel Dubai Jumeirah Beach 5* – Hotelul este situat zona noua Dubai Marina, la 15 minute de mers cu masina de mall-urile Ibn Battuta si Mall of Emirates, 7 minute de mers cu masina de Dubai Media City si Internet City, in vecinatatea portului de agrement. Distanta pana la plaja publica Jumeirah este de 100 de metri, camerele oferind vedere panoramica spre Golful Arabiei.
  • Movenpick Jumeirah 5* – Movenpick Jumeirah Beach este un hotel de 5 stele, situat in Dubai, aproape de plaja, la o distanta de 20 km de Dubai Mall si Burj Khalifa si la 35 km fata de aeroportul Dubai International. Cu un stil modern si elegant si numeroase servicii de calitate, Movenpick Jumeirah Beach este alegerea perfecta atat pentru familii, cat si pentru oamenii de afaceri.
  • Media Rotana 5* – Hotelul este situat in zona Tecom-Al Barsha, la jumatatea distantei dintre Mall-ul Emiratelor si zona noua Dubai Marina, in apropierea statiei de metrou Dubai Internet City si la 15km de Aeroportul International Dubai.
  • Towers Rotana 4* – Hotelul Tower Rotana este localizat in Dubai langa Burj Khalifa – cea mai inalta cladire din lume, la 20 de minute de Aeroportul International din Dubai si doar 5 minute de plaja Jumeirah.
  • Auris Plaza 5* – Auris Plaza Hotel Al Barsha este situat in zona Al Barsha, la 600 m de Mall of the Emirates si 27 km fata de Aeroportul International Dubai. Hotelul dispune de 337 camere si suite, restaurante, baruri si cafenea, ccentru business, piscina, sala de fitness, club pentru copii, centru spa si salon de infrumusetare.
  • Marina Byblos Hotel 4* – Situat in Dubai Marina la doar 5 minute de plaja Jumeirah, la 30 de km de aeroportul international din Dubai, acesta este punctul ideal de plecare pentru vizitarea atractiilor din zona: Jumeirah Walk, Dubai Marina, Marina Walk si IBN Battuta Mall. Hotelul Marina Byblos are locatia perfecta care se potriveste necesitatilor calatoriilor de afaceri si relaxare. Explorarea orasului este simpla avand statia de metrou JLT la 5 minute distanta de mers pe jos.
  • In cele din urma nu putem uita de singurul hotel clasificat la 7*, de emblema Dubaiului, Burj Al Arab – . Inaugurat in 1999, hotelul Burj Al Arab a stabilit standarde foarte inalte in ceea ce priveste ospitalitatea arabeasca. Cu o arhitectura futuristica, hotelul impresioneaza prin camere luxoase, restaurante cu vederi panoramice si plaja proprie
CITEȘTE ȘI:
Destinații de shopping în Europa

Obiective si atractii turistice. Ce merita sa facem in Dubai?

  • Dubai Creek este un canal cu apa de 14 km ce imparte parte centrala a orasului in 2 parti: Deira si Bur Dubai.
  • World Island este un arhipelag de 300 insule artificiale si este un punct de reper pentru viitoarele proiecte de eco-turism la nivel mondial. Insula poate fi vazuta din spatiu, iar pretul unei insulite se situeaza intre 25 – 30 milioane $.
  • Burj Khalifa, cunoscut ca Burj Dubai inaintea inaugurarii, este cea mai inalta cladire din lume, masurand 829 m ! Deschis oficial la inceputul anului 2010, este constructia cu cele mai multe etaje din lume -163 , cu o platforma panoramica situata la 452 m inaltime, cu restaurantul aflat la cea mai mare inaltime – 442m. In interiorul cladirii se afla si primul hotel Armani din lume, cu peste 300 de camere decorate de catre renumitul designer Italian. La asemenea cladire nu puteau sa lipseasca cele mai spectaculoase fantani arteziene din lume, acestea avand o lungime de 275 m si un jet de apa proiectat la o inaltime de 150m, cu peste 6600 de lumini si 50 de proiectoare color, dar si un cost de constructie de doar 217 milioane de $ !
  • Atlantis the Palm – Complexul Atlantis este un resort magnific situat pe Palm Jumeirah, contine 2 turnuri simetrice – Royal Towers, legate intre ele cu un maiestuos pod – Royal Bridge Suite, cu un total de 1539 camere, toate cu balcoane private si privelisti asupra “The Palm” si a golfului Persic. Dispune de parc acvatic de distractii cu 7 tobogane, unul dintre ele supranumit Saltul de Credinta, ( veti aluneca prin tunelul construit in laguna cu rechini), un acvariu “ The Lost Chambers“ care reproduce legendele orasului pierdut Atlantida, un centru de educare si conservare al delfinilor Dolpfins Bay – locul unde puteti interactiona cu ei, mega facilitati pentru conferinte si evenimente, un centru de scufundari, o plaja privata, peste 20 de restaurante, etc.
  • Dubai Marina – district portuar artificial – Dubai Marina este una din cele mai noi si populare zone din Dubaiul modern, un “district portuar artificial” construit pe malurile noului canal obtinut prin „aducerea” apei din golfului Persic. Intregul bazin portuar construit integral de oameni, are o lungime de peste 3 km, este locul unde veti intalni cele mai inalte blocuri din lume, cu inaltimi medii intre 250 si 300 metri, inclusiv cel mai inalt zgarie-nori locuibil din lume, Princess Tower, cu o inaltime de 413 metri si 101 de etaje. Toate cladirile din zona ofera o priveliste minunata, exista o plaja fascinanta, un golf pentru cele mai elegante si moderne ambarcatiuni, 1 mall si 2 zone pietonale, Walk si Marina Walk, unde veti descoperi o multime de cafenele, restaurante si magazine.
  • Wafi City – Complexul Piramida – „The City”, stilizat dupa Egiptul antic, este un complex piramidal, construit din pietre de culoare maroniu-deschis, ( nuanta nisipului, specifica antichitatii ) care include un mall cu peste 300 de magazine, 30 de restaurante, hotelul Raffles Dubai 5* cu cele mai spatioase camere standard din Dubai – 70mp, un complex rezidential, Cleopatra’s Spa si Pharaoh’s Club. Totodata, este locul in care in fiecare seara, puteti urmari cel mai spectaculos show de lumini si sunete din Dubai.
  • Emirates Tower – Turnurile Emirates sunt unul din simbolurile Dubaiului. Cu inaltimi de 355m respetiv 309m sunt in primele 50 cele mai inalte cladiri din lume. Cel mai inalt dintre ele este o cladire de birouri, iar cel mai mic este un hotel de 5 stele, Jumeirah Emirates Towers Hotel. Cele 2 turnuri, sunt conectate la baza cu ajutorul unei cladiri de 2 etaje, cunoscuta ca “The Boulevard” unul din cele mai exclusiviste mall-uri din Dubai.
  • Jumeirah Mosque – Jumeirah este o moschee construita in stil islamic si care poate fi vizitata in grupuri organizate si de cei nemusulmani. Reda o idee generala despre Islam, despre traditiile si religia din Emirate, poate gazdui simultan 1300 de persoane, este totodata cea mai fotografiata moschee din tot Dubaiul.
  • Dubai Museum – ste principalul muzeu din Dubai, situat in fortul Al Fahidi, cea mai veche cladire existenta, construita in 1787. Construit in forma patrata, cu turnuri de aparare in 3 din colturile patratului, muzeul va prezinta traditionalul mod de viata al beduinilor, cu colectii vechi de arme si munitii, vechi locuinte de vara numite arish, corabii traditionale – dhow, replici ale magazinelor mestesugaresti, ale celor de comert, etc.
  • Dubai Marina este cea mai mare structura plutitoare locuita de oameni si se afla in centrul zonei numita “noul Dubai”. Dubai Marina este dominata de cativa zgarie-nori si peste 200 cladiri foarte inalte.
  • Insulele Palmier – Întinse la 5,5 kilometri în largul Golfului Arabiei se găsesc cel mai complexe proiecte urbane pe care le-a cunoscut omenirea – Palm Jumeirah și Jebel Ali – Insulele Palmier. Sunt atât de mari încât pot fi văzute din spațiu. Insule construite doar din nisip și piatră, în mijlocul valurilor, expuse la vânt și sensibile la cutremure, se remarcă prin faptul că pur și simplu există! Și nu sunt puține. Cele peste 300 de insule, fiecare cu formă proprie, au fost puse la vânzare, ca atare, fiind locuite încă din anul 2006.
  • Ski in Dubai – Sporturile de iarna si desertul sunt diametral opuse, insa in Dubai ele pot fi gasite in acelasi loc. In cadrul mall-ului Emirates se afla un resort de ski, cu o suprafata de 22.500 metri patrati, acoperit cu zapada tot anul. Aici se pot practica numeroase sporturi de iarna, iar copiii beneficiaza de un loc special de joaca.
CITEȘTE ȘI:
Află cât costă să închiriezi o barcă în Zakynthos pentru o experiență de neuitat pe apele grecești.

Festivaluri

Dubai World Cup este un eveniment anual foarte asteptat. In fiecare an, in luna martie, aici se intrec cei mai frumosi cai din lume, valoarea lor depasind 1 milion de dolari. Premiul cel mare este de 6 milioane $.

In lunile ianuarie – februarie, in Dubai are loc Festivalul de Shopping. Anual, peste 2 milioane de vizitatori vin special pentru acest eveniment.

Shopping

Dubai este considerat capitala shopping-ului din Orientul Mijlociu. Cu atat de multe centre comerciale si magazine elegante, Dubai este locul perfect pentru a gasi tot ce va trece prin cap, la preturi foarte mici. Negociatul face parte din distractia shopping-ului. Daca in buticuri, magazine cu electronice si supermarket-uri, preturile sunt fixe, in outlet-uri, negotul este un mod de viata.

Cele mai populare cadouri sunt: ceainicurile de cafea arabice, sabii si cutite din argint sau alama, matanii, figurine din fildes, casete pentru bijuterii, cufere decorate cu lapis lazuli si alte pietre semi-pretioase, cupe din marmura, bijuterii din argint si aur, miniaturi din lemn si argint, covoare persane, mobila din lemn de trandafir si nuc, articole vestimentare si accesorii.

Principalele centre comerciale sunt:

  • City Centre Shopping Mall (cel mai mare si bine aprovizionat mall din Dubai)
  • Lamcy Plaza
  • Wafi Shopping Mall
  • Burjuman Center
  • Al-Ain Shopping Centre
  • Al – Ghurair City
  • Burjamen Centre etc.

Ce nu va spune agentul de turism despre Dubai – Sfaturi utile

  • Turistii care viziteaza orasul Dubai trebuie sa se poarte respectuos si sa nu aiba porniri obscene sau scandaloase in public.
  • Cele mai populare cluburi si baruri se afla in zonele turistice, nu in cele rezidentiale unde traiesc localnicii care respecta traditiile si nu inteleg stilul de viata al occidentalilor.
  • Alcoolul nu este interzis in Dubai, atata timp cat este consumat la hotel, in bar sau intr-un club de noapte. Localnicii au voie sa bea acasa, doar daca au o licenta eliberata de municipalitatea orasului. In locuri publice sau pe strada consumul de alcool este ilegal. Carnea de porc poate fi consumata doar de turisti si expati.
  • Evitati perioada Ramadanului. In aceasta perioada, intre orele 05.00 – 17.00, nimeni, nici macar turistii, nu pot bea, manca sau fuma in locurile publice.
  • Dubai este unul dintre cele mai sigure locuri din lume, datorita legilor aspre.
  • Evitati sa va exprimati afectiunea in public.

Caută zboruri către Dubai

Caută cazare în Dubai