Că Asia este un continent cu o cultură fundamental diferită de cultura europeană, este un lucru cunoscut. Dar care sunt cele mai fabuloase locuri pe care le puteți vizita în Asia, știu sigur că nu le cunoașteți în totalitate și mereu mai e loc să aflăm lucruri noi.
Templul Cuibul tigrului, Bhutan
Regatul Bhutan este situat în sudul Asiei, la poalele munților Himalaya. Ascuns undeva între Nepal, India şi China, Bhutan-ul reprezintă o destinaţie exotică pe care agenţiile de turism o includ cu greu în programul lor. Acest lucru se întâmplă fiindcă numărul de turişti este reglementat de casa regală bhutaneză.
Pe lângă numeroasele palate şi temple budiste pe care turistul sosit în această ţară le poate vizita în cadrul excursiilor organizate, un obiectiv care nu trebuie ratat este „Cuibul tigrului” (Taktsang Dzong). Acesta este o mânăstire budistă construită în anul 1692 lângă peştera unde se zice că ar fi meditat, timp de trei luni, în secolul al VIII-lea, Guru Padmasambhava (cunoscut şi sub numele de Guru Rinpoche). Legenda spune că Guru Rinpoche, considerat și un al doilea Buddha, ar fi zburat pe spatele unei tigroaice spre aceastã stâncă unde apoi a stat şi a meditat.
Siem Reap, Cambogia
Orașul Siem Reap este capitala provinciei cu același nume din Cambodgia. Numele orașului înseamnă înfrângerea Siamului (Tailanda de azi) și se referă la un masacru de acum un secol care este celebrat prin basoreliefuri ale monumentelor din ziua de azi. Siem Reap era doar un sătuc atunci când au venit francezii în regiunea Angkor în secolul 19.
După preluarea Angkor-ului de către Francezi in 1907, orașul a început să se dezvolte, primind deja primele valuri de turiști. Hotelul Grand d`Angkor si-a deschis porțile în 1929, iar templele din Angkor au rămas o atracție turistică majoră până spre sfârșitul anilor 1960. In 1975 populația din Siem Reap a fost evacuată și trimisă la sate de regimul Khemerilor Roșii.
Astăzi, orașul este fără dubiu în plină dezvoltare și servește si ca poartă de intrare pentru cei care vin să viziteze Templele din Angkor. Mulțumită acestor atracții orașul s-a transformat într-o adevărata destinație turistică și în ciuda tuturor influențelor internaționale, Siem Reap și locuitorii lui și-au păstrat tradițiile și cultura.
Ha Long Bay, Vietnam
Halong Bay este o regiune cu relief carstic, golf şi mici insuliţe ce oferă un peisaj deosebit. Ha Long Bay are o suprafaţă estimată la 1553 de kilometri pătraţi şi include aproape 2000 de insuliţe mici, care mai de care mai frumoase.
Legendele locale spun că în momentul în care Vietnamul a început să se dezvolte ca ţară, mulţi invadatori au dorit să stopeze ascensiunea sa ca regiune autonomă. Pentru a-şi apăra ţara, zeii au trimis o familie de dragoni care să protejeze ţinuturile. În acel moment, zona s-a transformat în golf cu insule care au format un zid mare împotriva invadatorilor. Dragonii au reușit să câştige lupta, graţie frumosului golf şi au hotărât să-şi petreacă restul vieţii aici.
Satul curcubeu, Taiwan
Cu ceva vreme în urmă, un bătrân a început să picteze pereții caselor. Numele acestui bătrân era Huang Yung-Fu, cunoscut și sub numele de bunicul curcubeu. Locuiește într-un sat al dependenților militari și într-o zi a decis să facă acest loc mai colorat. Este un loc frumos, cu o poveste unică. Îți va plăcea să vezi toate culorile și îți va rămâne în minte pentru toate zilele. Cu siguranță este o atracție spectaculoasă, pe care merită s-o vizitezi dacă ajungi în Taiwan.
Kuala Lumpur, Malaezia
Kuala Lumpur este capitala Malaeziei. Este un loc uimitor de vizitat din cauza varietății lucrurilor de făcut și de văzut. Arhitectura variază de la cultural la modern. Cele mai turistice site-uri sunt China Town, Turnurile gemene Petronas, Peșterile Buta și Piața Centrală. Acest oraș are o varietate atât de mare de locuri speciale, încât toată lumea ar trebui să-l vadă măcar o dată.
Taj Mahal, India
Taj Mahalul este cea mai cunoscută operă de arhitectură din India și a fost construită între 1631 și 1653. Mausoleul din statul Agra este una dintre cele mai faimoase clădiri din lume și a fost inclus pe lista celor noi 7 minuni ale lumii. Arhitectura sa împrumută elemente din arta hindusă, indiană și persană, iar pentru construcția sa s-au adus materiale din locuri îndepărtate precum China sau peninsula Arabă, transportate cu ajutorul elefanților. Taj Mahalul a fost ridicat în 22 de ani prin munca a circa 20.000 de muncitori.
Decizia de a ridica Taj Mahalul a fost luată în 1631 de împăratul Imperiului Mogul, Shah Jahan. Distrus de dispariția soției sale, Mumtaz Mahal, care a murit la nașterea celui de-al 14 copil, Împăratul a hotărât să ridice în amintirea ei cel mai grandios mausoleu din lume.
Bali, Indonezia
Bali este cu siguranță o insula paradisiaca. Denumită “Dimineața lumii”, Bali, această insulă plină de mister și povestiri magice este una dintre cele mai populare destinații turistice. Insula Bali este o insulă tropicală recunoscută pentru vulcanii săi maiestuoți, înalți de peste 3.000 m, pentru culturile de orez spectaculos terasate, dar mai ales pentru cultura sa complexă și tradițiile păstrate de milenii. Insula Bali găzduiește numeroase ceremonii și festivaluri tradiționale.
Marele zid chinezesc, China
Construcție gigantică a lumii antice, Marele Zid Chinezesc măsoară 21.196,18 de kilometri lungime, fiind și astăzi “cel mai lung zid de pe Terra”. Nu se știe cu exactitate care din formațiunile statale chineze a hotărât înconjurarea teritoriului său cu valuri de pământ și piatră. Pentru a-și proteja statul pe care îl unificase, primul împărat al Chinei, Qin (221-210 î.Hr.) poruncește să fie legate între ele fortificații clădite de predecesorii săi. Astfel va înainta atât spre est cât și spre vest, pe o lungime totală de circa 5.000 kilometri, realizând cel mai lung zid ce va deveni, ulterior, celebru. În timpul următoarei dinastii, Han (206-220 î.Hr.), zidul a fost din nou prelungit spre est și spre vest până la o lungime de 21.196,18 kilometri lungime. Suferind stricăciuni mari de-a lungul unui mileniu, Marele Zid Chinezesc a fost refăcut pe circa 6.400 kilometri în timpul dinastiei Ming (1368-1644), dinastie ce a fixat și capitala statului la Beijing (forma în care s-a păstrat până astăzi).
Shinjuku Gyoen, Japonia
Situat la numai zece minute de mers pe jos de statia Shinjuku, Shinjuku Gyoen este o gradină mare de 58.3 hectare cu peluze largi, copaci și iazuri. A fost inițial o reședință a familiei Naito a domnilor feudali, asociați cu domeniul Takato în provincia Shinano în timpul perioadei Edo (1603-1868). În prezent, este o grădină națională aflată sub jurisdicția Ministerului Mediului. Parcul are trei stiluri distincte: un peisaj francez formal și unul englezesc spre nord, cel de-al treilea fiind un peisaj tradițional japonez situat la sud. Vizita de la marți până duminică între orele 9:00 – 16:00 pentru o mică taxă de admitere.
Daehan Dawon, Coreea de Sud
Una dintre cele mai emblematice obiective din Coreea, plantația de ceai Boneong Daehan Dawon este amplasată în mod spectaculos pe o colină acoperită cu rânduri curbate de tufe de ceai verde. Este un cadru popular pentru dramele și filmele TV din Coreea de Sud. Primăvara, când frunzele sunt de un verde crud intens, este momentul perfect de vizitat.