Sunt cel puțin zece reguli pe care ar fi bine să le știți inainte de a pleca într-o croazieră. Să te cazezi pe un oraș plutitor pentru câteva zile sau săptămâni, este cu siguranță o experiență de călătorie unică și inedită.
Fie că alegi să te îmbarci spre raiul din Caraibe, să mergi la extrem până în Alaska, să ramai uimit de frumusețea insulelor din Oceanul Indian sau chiar să experimentezi zona Mediteranei, ai de ales între conexiuni aproape nelimitate de a explora Pământul, pe apă.
Dar și în croaziere, la fel că în orice alt loc de vacanță, există un set de reguli pe care trebuie să le respectați pentru o vacanță de vis, fară evenimente neprevăzute.
Zece reguli de bază pentru o croazieră reușită:
- Nu uita pașaportul
Deși pare că aceasta regulă este una de la sine înțeleasă, ai fi surprins câți turiști uită sau rătăcesc pașaportul.
În cazul în care nu ai pașaportul la tine riști să nu fi îmbarcat și vasul, evident, părăsește portul spre următoarea destinație, iar vacanța ta va fi cel mai probabil ruinată.
- Exerciții de simulare în caz de urgență
Ai început mult așteptata vacanță pe un vas de croazieră, dar înainte de a te putea relaxa deplin trebuie să participi la exercițiile de simulare în caz de urgență.
Aceste exerciții de simulare se fac pe orice vas de croaziera și e obligatoriu să iei parte, și ideal să fii și atent, în caz că vă fi nevoie să știi unde sunt ieșirile de siguranță sau bărcile de salvare.
- Nu te rătăci
În cazul în care optezi pentru explorarea orașelor port pe cont propriu este foarte important să iți notezi ora de plecare și să nu te rătăcești sau să întârzii la îmbarcare. Unele linii de croazieră au și aplicații care odată instalate te ajută să rămâi la curent cu programul.
- Fără drone în aer
Suntem în secolul tehnologiei și majoritatea dintre noi știm ce filmări senzaționale putem face cu o dronă, mai ales de pe un vas de croazieră. Totuși, acest lucru este strict interzis. Dronele pot fi lansate în aer doar la debarcare și doar în locurile permise.
- Hoverboard off
Comodul mijloc de deplasare este cu siguranță interzis pe orice vas de croazieră, din cauza accidentelor periculoase care pot avea loc, cum ar fi rănirea altor pasageri sau chiar căderea peste bord. La fel ca și în cazul dronelor, folosirea hoverboard-ului este permisă doar la debarcare.
- Regula părintelui singur
La fel că în orice altă călătorie pe care o faci cu copilul tău peste granițele țării, trebuie să ai la tine pașaportul copilului și consimțământul celuilalt părinte de a părăsi tara cu copilul.
- Interzisă urcarea sau cățărarea pe balustradă
Această regulă suntem siguri că nu necesită explicații suplimentare.
- Fără băuturi alcoolice în bagaj
Majoritatea vaselor de croazieră interzic urcarea la bord cu băuturi alcoolice cumpărate din afara navei, unele dintre ele chiar și băuturile non-alcoolice.
- Codul vestimentar
Penultima, dar printre cele mai importante reguli, este respectarea codului vestimentar.
Multe linii de croazieră au reguli foarte stricte în ceea ce privește ținuta vestimentară permisă la bord. Pe lângă interzicerea ținutelor cu mesaje ofensatoare, rasiste sau indecente, pasagerii care doresc să participe la evenimentele care au loc pe vas trebuie să respecte un cod vestimentar foarte strict. Pe unele vase de croazieră bărbații trebuie să poarte tuxedo, pe altele e obligatoriu măcar un sacou, iar femeile trebuie să își pună în bagaj o rochie de cocktail sau de seară.
- Trăiește din plin fiecare moment și îmbogățește-te cultural în fiecare port în care pășești.