Există atât de multe lucruri uimitoare de făcut în Genova Italia pe care nu veți dori să le ratați în timpul unei călătorii în acest oraș liguric de lângă port.

Cei mai mulți oameni zboară la Genova și se îndreaptă imediat spre sud, spre locuri precum Camogli, Portofino și Cinque Terre.

Vom ajunge și în aceste locuri în această călătorie, dar după ce am petrecut câteva zile în acest oraș italian subestimat, pot spune cu încredere că ar trebui să petreceți cel puțin 24 de ore în acest oraș iubitor de mâncare.

Unde se află Genova, Italia?

Genova se află în regiunea Liguria din nord-vestul Italiei. Se află de-a lungul Mării Mediterane și este un oraș portuar mare, nu prea departe de granița cu Franța.

Este unul dintre cele mai mari orașe de pe Riviera Italiană și unul dintre noile mele orașe preferate din toată Italia (deși aș putea spune asta despre majoritatea orașelor în care am fost în Italia, ca să fiu sincer!).

Cum să ajungeți la Genova

Există două modalități principale de a ajunge la Genova, cu avionul sau cu trenul. Desigur, dacă ați închiriat o mașină sau ajungeți în Genova din altă regiune, aceasta este o a treia opțiune.

Dacă ajungeți la Genova pe calea aerului, veți ateriza la Aeroportul Cristofor Columb, denumit în mod obișnuit în Italia și Aeroporto di Genova – Sestri Ponente. Codul aeroportului este GOA.

Cea mai ieftină modalitate de a ajunge în oraș de la aeroport este trenul. Va trebui să luați autobuzul Flybus până la gară, care pleacă la fiecare 15 minute. Puteți lua un bilet de autobuz în interiorul aeroportului pentru 1,50 €.

Dacă intenționați să explorați Genova timp de 24 de ore, ar trebui să luați în considerare abonamentul de o zi pentru Genova, care include utilizarea nelimitată a tuturor mijloacelor de transport în comun din oraș timp de 24 de ore și costă doar 4,50 €.

Dacă ajungeți în Genova cu trenul din altă parte a Italiei, veți ajunge la Genova Piazza Principe. Aceasta este situată în partea de vest a orașului și puteți face o plimbare pitorească pe Via Balbi pentru a ajunge în centru sau puteți urca în unul dintre metrourile sau autobuzele orașului.

Cum să vă deplasați în Genova, Italia

Genova este un oraș extrem de ușor de parcurs pe jos. În timpul pe care l-am petrecut acolo, am luat doar câteva autobuze și câteva dintre lifturile lor (care te duc la diferite niveluri ale orașului și care necesită, într-adevăr, un bilet).

Majoritatea celor mai bune lucruri de făcut în Genova sunt situate destul de aproape unele de altele. Cu toate acestea, o zi de mers pe jos pe străzile pietruite poate fi destul de obositoare, iar dacă doriți să explorați un pic mai departe, în locuri precum Boccadasse, va trebui să luați autobuzul.

Dacă vă aflați în oraș doar pentru o perioadă scurtă de timp și nu doriți să mergeți prea mult pe jos, abonamentul de 24 de ore este un chilipir absolut, la doar 4,50 euro. Acesta permite utilizarea nelimitată a autobuzelor, metrourilor, funicularelor și lifturilor din oraș.

Am folosit aplicația AMT, care este aplicația rețelei de transport public din oraș, pentru a mă ajuta să mă orientez în transportul public din Genova.

Unde vă puteți caza în Genova

Există atât de multe hoteluri grozave în Genova. Dacă doriți să fiți în centrul celor mai bune lucruri de făcut în Genova, veți dori să stați în jurul Centro Storico.

Hoteluri în Genova

Hotel Bristol Palace: Situat chiar pe XX Settembre, una dintre străzile principale din Genova, sunteți aproape de cele mai bune magazine, la un minut de Piazza de Ferrari și la aproximativ cinci minute de străzile sinuoase ale Centro Storico. Acest hotel are o senzație de lux a unui Palazzi sau Palazzi din lumea veche, oferindu-vă un gust pentru ceea ce Genova a fost ca în epoca sa de glorie. Camerele încep de la 160 de dolari pe noapte.

Hotel Palazzo Grillo: La doar câteva străzi de portul vechi, Hotelul Palazzo Grillo este amplasat într-o clădire istorică care a fost atât de frumos renovată. Interiorul este elegant și modern, dar în același timp arată arhitectura care face acest oraș atât de fantastic. Camerele încep de la 120 de dolari pe noapte.

Hotel Astoria: Aceasta este cea mai bună opțiune pentru cei care au închiriat o mașină și vor explora coasta pe cont propriu. Acesta se află chiar la marginea orașului, deci încă foarte accesibil atât pe jos, cât și cu transportul public, dar are și o parcare amplă, o sală de gimnastică în incintă, un restaurant și un mic dejun continental inclus în sejurul dumneavoastră. Camerele încep de la doar 90 de dolari pe noapte.

Lucruri de făcut în Genova

Există atât de multe lucruri grozave de făcut în Genova. Fie că vă place arhitectura, istoria, mâncarea bună, cumpărăturile bune sau pur și simplu să vă plimbați pe străzile pietruite la soare, Genova are câte ceva pentru toată lumea.

1. Arcada din Sottoripa

Sottoripa este o arcadă sau un portic care se află între port și străzile principale ale orașului vechi. Este cel mai vechi portic public din toată Italia și a fost construit în 1133.

Arcada a fost construită pentru negustorii și oamenii de afaceri care doreau să își poată depozita și vinde rapid obiectele imediat ce acestea coborau de pe nave. Bunurile care ajungeau în vechiul port puteau fi descărcate și imediat pregătite pentru a fi vândute în piețele de aici celorlalți marinari și vizitatori care veneau pe diferite nave.

CITEȘTE ȘI:
11 lucruri pe care să le faci în Londra iarna

Au avut mare grijă la construirea porticului, deoarece acesta ar fi fost primul lucru pe care oamenii îl vedeau când intrau în port.

A devenit rapid una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului și, deși digul de protecție construit în secolul al XVII-lea blochează acum vederea Sottoripa atunci când treceți prin port, puteți încă să vă plimbați pe sub arcade și să vă bucurați de o parte din istoria portului din Genova.

Vedeți locația pe Google aici.

2. Porto Antico

Porto Antico sau Portul Vechi, a fost portul original al orașului Genova și unde, timp de sute de ani, produse din întreaga lume au fost transportate pe coastele Italiei.

Acum, Portico Antico găzduiește unele dintre cele mai populare lucruri de făcut în Genova.

Aici veți găsi Acvariul din Genova, care este cel mai mare acvariu din Europa. Aici se află 15.000 de animale din peste 600 de specii diferite. Au rechini, pinguini, broaște țestoase de mare și atât de multe tipuri diferite de pești. Puteți citi mai multe despre el și vă puteți rezerva în avans biletele pe site-ul lor.

Porto Antico are, de asemenea, un lift panoramic care arată ca un fel de macara și care vă duce deasupra portului pentru a vă oferi o vedere de 360 de grade asupra întregului oraș. Costă 5 euro, iar biletele pot fi cumpărate de la standul din fața clădirii Eataly.

Există, de asemenea, o mică grădină botanică în formă de glob și plină de plante tropicale și păsări, precum și restaurantele și cafenelele care se află de-a lungul promenadei. Urcați în partea de sus a restaurantului Eataly pentru un aperitivo după-amiaza și una dintre cele mai bune priveliști din oraș (în afară de liftul panoramic, desigur, dar care nu vine cu un spritz).

În general, este pur și simplu un loc frumos pentru a vă plimba, pentru a admira priveliștea într-o zi însorită și pentru a arunca o privire la toate super-iahturile care sunt ancorate aici.

Vedeți locația vechiului port pe Google aici.

3. Via Garibaldi

Una dintre cele mai faimoase străzi din toată Genova, Via Guiseppe Garibaldi este listată ca fiind una dintre Strada Nuova, sau străzile noi ale orașului. De fapt, nu sunt chiar atât de noi, totuși.

Aceste Strada Nuova au fost construite în timpul Renașterii de către aristocrația din Genova și este locul unde veți găsi cele mai grandioase dintre toate palatele sau palatele.

Strada Nuova este, de asemenea, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar cele 12 palazzi care se află de-a lungul acestei străzi sunt, de asemenea, incluse în această listă.

Dacă vreți să intrați cu adevărat înăuntru și să vedeți aceste palate incredibile, vă recomand cu căldură să luați un bilet la Musei di Strada Nuova. Acesta include Palazzo Rosso, Palazzo Bianco și Palazzo Doria-Tursi.

Palazzo Rosso este o casă muzeu care vă arată cum ar fi fost să trăiți în interiorul unuia dintre aceste palate în timpul Renașterii. Palazzo Blanco este un muzeu de artă care găzduiește artă flamandă, spaniolă și italiană, precum și artă creată la Școala de Artă Liguriană în secolul al XVI-lea.

Palazzo Doria-Tursi este acum clădirea primăriei, dar este posibil să se exploreze multe dintre camerele din interior și să se vadă ceea ce a fost una dintre cele mai grandioase case din toată Genova.

Citiți mai multe despre cele trei muzee, orele de deschidere și cum puteți achiziționa bilete pe site-ul web aici.

4. Via Balbi

Via Balbi este o altă Strada Nuova, la fel ca Via Garibaldi. Această stradă are o istorie ușor diferită, deoarece a fost construită și aproape în întregime deținută de o singură familie, familia Balbi.

Bogata familie Balbi a dorit să îmbunătățească traseul de la port la centrul orașului și, cu ajutorul guvernului, a construit această stradă între 1602 și 1620.

Pe această stradă, veți găsi mai multe palate vechi, toate aparținând la un moment dat familiei Balbi. Acum, aici veți găsi sediul principal al Universității din Genova și câteva biserici uimitoare, precum Santissima Annunziata del Vastato și Santi Vittore e Carlo.

Tot aici, pe Via Balbi, puteți găsi și Muzeul Palatului Regal. Acesta este unul dintre cele mai interesante lucruri de făcut în Genova, dacă vă place să verificați diferitele palate, precum și să vedeți câteva opere de artă uimitoare din zonă.

Vedeți locația Via Balbi pe Google aici.

5. Piazza de Ferrari

Piața principală sau piața principală din Genova este Piazza de Ferrari. Acesta este punctul central al orașului, unde se întâlnesc orașul vechi și orașul nou.

Aici veți găsi unele dintre cele mai grandioase clădiri (știu, sunt MULTE clădiri grandioase în Genova). Piazza nu este doar un punct de întâlnire și inima orașului, ci și centrul financiar al orașului, unde veți găsi clădirea bursei de valori.

În Piazza de Ferrari se află, de asemenea, Palatul Dogilor, Teatro Carlo Felice și Accademia Ligustica di Belle Arti.

6. XX Settembre

Din Piazza de Ferrari, puteți vira pe XX Settembre. Aceasta este principala stradă comercială din Genova și găzduiește arcade sau porticuri uimitoare sub care vă puteți plimba într-o zi însorită și caldă sau una ploioasă și răcoroasă.

XX Settembre este un nume de stradă foarte popular în Italia. În Bergamo, acesta este, de asemenea, numele principalei străzi comerciale. Există un XX Settembre și în Milano și în Bologna.

20 septembrie 1870 este ziua în care trupele italiene au luat cu asalt Vaticanul și au pus capăt puterii temporale a Papei. Acesta a fost actul final al Risorgimento, care a dus în cele din urmă la unificarea Italiei.

CITEȘTE ȘI:
3 zile în Berlin? Află ce poți vizita

Aici, în Genova, o plimbare pe această stradă merită timpul dumneavoastră, chiar dacă nu aveți chef să faceți cumpărături. O nouă piață care s-a deschis în urmă cu câțiva ani și în care vă recomand să vă opriți este MOG Mercato Orientale.

MOG este o piață acoperită cu produse artizanale realizate cu produse locale. Are un amestec de mâncare locală excelentă, mâncare din întreaga Italie și mâncare din întreaga lume. Există standuri de restaurante, precum și tarabe de piață pentru a cumpăra produse, carne și produse precum pesto proaspăt sau mezeluri.

Vedeți locația pentru MOG pe Google aici.

7. Catedrala din San Lorenzo

Principala catedrală a orașului, San Lorenzo sau Saint Lawrence în limba engleză, este situată în mijlocul străzilor sinuoase din Centro Storico.

Biserica a fost consacrată inițial tocmai în 1118. A fost finalizată abia în secolul al XIV-lea, la aproape 200 de ani după ce a fost începută. În timp ce o mare parte din interiorul bisericii datează încă din secolul al XIII-lea, clopotnița a fost construită abia în secolul al XVI-lea.

În timpul vizitei mele din 2022, exteriorul catedralei era aproape în întregime acoperit de schele, dar interiorul bisericii era deschis și liber pentru a fi explorat. Întotdeauna mi se pare atât de fascinant în Italia faptul că exterioarele gotice, în mare parte simple, ascund atâta extravaganță în interior.

Vedeți locația San Lorenzo pe Google aici.

8. Bucătăria locală

Venirea la Genova este ca un pelerinaj alimentar pentru mulți, inclusiv pentru mine.

Genova este casa focaccia, pesto, salam, farinata, supă minestrone și ravioli, pentru numele lui Dumnezeu! Încercarea bucătăriei locale este o necesitate absolută și acestea sunt unele dintre locurile mele preferate pentru a le savura.

Il Genovese: Poate cel mai faimos loc pentru a mânca mâncare genoveză în Genova, trebuie neapărat să faceți o rezervare pentru a mânca la acest restaurant. Pur și simplu sunați la numărul care este listat pe site-ul lor (vorbesc limba engleză) și faceți o rezervare cu cel puțin 3-4 zile înainte. Dacă nu reușiți să faceți o rezervare, există o locație pe plajă în Boccadasse care face take-out și puteți mânca paste cu fructe de mare proaspete în timp ce stați pe plajă cu o bere rece sau un aperol spritz în mână.

Sà Pesta: Un alt restaurant local grozav, acesta este mult mai casual decât Il Genovese și nu este nevoie de rezervare. Au toate cele mai bune preparate aici, inclusiv pesto proaspăt, farinata și diferite tortas.

Focaccia e Dintorni: Am mâncat o mulțime de pâine grozavă în scurta mea viață de adult, dar niciuna nu s-a apropiat de focaccia gătită în această mică brutărie. Există ÎNTOTDEAUNA o coadă în fața acestui loc și pe bună dreptate. Pentru aproximativ 2 euro puteți avea o grămadă de pâine încă caldă, pufoasă pe o parte, ușor crocantă pe cealaltă, foarte ușor sărată și plină de dragoste. Au simplu, ceapă, ceapă, măsline, anșoa, brânză, roșii și o mulțime de alte garnituri din care puteți alege. Dintre toate locurile de pe această listă, acesta este cel pe care nu trebuie neapărat să-l ratați.

* De asemenea, merită menționat faptul că acestea pot fi găsite în toată regiunea Liguria, așa că veți găsi pesto excelent și de-a lungul coastei, în locuri precum Camogli, Santa Margherita Ligure, Sestri etc.

9. Galleria Giuseppe Mazzini

Această mică galerie acoperită este un loc frumos prin care te poți plimba. Există mici cafenele unde puteți lua un espresso sau un cappuccino și puteți sta să priviți oamenii.

Înăuntru se află mici magazine de îmbrăcăminte și încălțăminte, unele buticuri destul de luxoase, unde puteți găsi piese frumoase care nu există pe strada principală XX Settembre.

Este, de asemenea, un excelent punct de trecere pentru a ajunge la următorul loc de pe această listă de lucruri minunate de făcut în Genova.

10. Villetta Di Negro

Acest mic parc s-a simțit ca o grădină secretă pe care am descoperit-o. Pur și simplu căutam un loc de explorat în timp ce mă aflam în apropiere de Galleria Guiseppe Mazzini și am văzut acest loc pe Google Maps aici. Spunea că are o cascadă, ceea ce părea un lucru întâmplător să ai într-un parc din centrul orașului, așa că m-am îndreptat spre el.

Într-adevăr, este ceva de genul unui simplu parc de cartier, dar cascada era destul de specială și, cel mai bine, priveliștea era absolut incredibilă.

Din vârful dealului din parc, puteai vedea întregul port, precum și munții care se află vizavi de mare.

A fost ultima mea zi în Genova și mi s-a părut a fi modul perfect de a-mi încheia călătoria în acest oraș. Este o priveliște atât de incredibilă și este complet gratuită. Am avut parcul complet pentru mine în jurul orei 10 dimineața (într-o marți aleatorie din aprilie).

11. Spianata Castelletto

Acest castelletto este un minunat punct de belvedere în apropierea gării principale din Genova. Făcându-l o opțiune excelentă atunci când ajungeți pentru prima dată în oraș sau când sunteți pe punctul de a pleca pentru a merge în altă parte.

Puteți merge pe jos până în vârf sau puteți urca cu unul dintre lifturile din oraș. Dacă aveți biletul de 24 de ore, liftul este inclus în acel bilet.

Când ieșiți din lift, dați într-un fel de balcon cu ferestre care vă oferă o vedere de aproape 360 de grade asupra orașului de jos.

Spre deosebire de parcul enumerat la numărul 10, acesta este unul dintre cele mai cunoscute lucruri de făcut în Genova dacă vrei să admiri priveliștea. Așadar, poate fi foarte aglomerat aici sus. Vino devreme dacă vrei să te bucuri de priveliști fără prea multă lume.

CITEȘTE ȘI:
Cine nu a văzut filmul Mănâncă, roagă-te, iubește? Și cine nu și-a dorit să viziteze Ubud după ce a văzut filmul?

Vezi aici locația Spianata Castelletto.

12. Casa lui Cristofor Columb

Cristofor Columb s-a născut în orașul Genova, iar o replică a casei sale este acum un muzeu. Cea mai tare parte a acestui muzeu este că este de fapt reconstruit în interiorul zidurilor orașului din secolul al XIV-lea.

Muzeul este mic și arată cum ar fi arătat interiorul casei sale din copilărie, precum și câteva informații despre viața sa în Genova în secolul al XV-lea. Intrarea costă doar 5 euro.

Alte lucruri din jurul acestei case pe care veți dori să le vizitați sunt ruinele mănăstirii St Andrew’s Cloister, care se află chiar în stânga casei lui Columb, precum și Porta Soprana.

Porta Soprana a fost una dintre porțile turn care aparțineau zidurilor orașului în secolul al XII-lea. A fost restaurată în secolele al XIX-lea și al XX-lea până la ceea ce vedeți astăzi acolo.

13. Biserici incredibile din jurul orașului Genova

Există ceea ce pare a fi mii de biserici în jurul orașului Genova. În fiecare zi în care am fost acolo, mă pierdeam pe străzi (unul dintre lucrurile mele preferate de făcut în orice oraș) și dădeam peste biserică după biserică.

Deși nu sunt deosebit de evlavios, consider că bisericile și orice loc de cult reprezintă un răgaz din haosul unui oraș și, adesea, un loc destul de plăcut pentru a scăpa de căldura soarelui de la amiază și a reflecta pentru câteva momente.

De asemenea, bisericile din Italia se dublează adesea ca galerii de artă cu picturi, sculpturi și arhitectură ale unora dintre cei mai faimoși artiști din lume (și alții mai puțin faimoși, dar la fel de talentați, de asemenea).

A le enumera pe toate ca fiind cele mai bune lucruri de făcut în Genova ar fi un pic cam exagerat, așa că m-am gândit să le enumăr pur și simplu pe cele care mi s-au părut cu adevărat minunate, iar dacă doriți să le fixați pe hărțile Google și să vă opriți în ele în timp ce explorați celelalte lucruri de făcut în jurul orașului Genova, atunci veți ști unde sunt.

Basilica della Santissima Annunziata del Vastato: Această bazilică i-a angajat pe unii dintre cei mai talentați artiști baroci din secolul al XVII-lea pentru a decora interiorul acestei biserici și este cu siguranță una dintre cele mai ornamentate în care am intrat.

Chiesa di Santo Stefano: Situată pe un lift pe XX Settembre (sau pe un set de scări chiar în spatele acestuia), această biserică a fost construită cu mult timp în urmă, în secolul al X-lea, fiind unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din întregul oraș. Urcarea în acest mic cartier și peste XX Settembre merită doar ea, dar biserica este, de asemenea, una destul de frumoasă.

Chiesa di San Donato: Această mică biserică a fost construită în secolul al XII-lea și are unele dintre cele mai colorate picturi renascentiste. La apusul soarelui, se aprinde crucifixul și acesta poate fi văzut prin fereastra din afara bisericii.

Chiesa del Gesù e dei Santi Ambrogio e Andrea: Situată chiar lângă Piazza de Ferrari, aceasta este, fără îndoială, una dintre cele mai ornamentate biserici de pe listă. Nu este de fapt atât de mare în interior, dar se simte atât de grandioasă datorită tavanului și lățimii întregului loc.

Santa Maria di Castello: Această biserică este foarte simplă la exterior, dar interiorul este plin de fresce care datează din secolul al XVI-lea. De asemenea, este amplasată pe unele dintre cele mai vânjoase străzi printre care te poți pierde (străzi foarte frumoase).

14. Boccadasse

O excursie în acest cartier de la malul mării a fost unul dintre lucrurile mele preferate în mod absolut de făcut în Genova. Dacă m-aș întoarce în oraș, cred că aș plănui de fapt să rămân în această zonă, deoarece este la doar 10 minute cu autobuzul până în centrul orașului și totuși se simte ca un mic oraș pescăresc.

Se simte așa, bineînțeles, pentru că a fost cândva doar un mic sat de pescari.

Datorită clădirilor sale colorate, acoperite de verde, care se înghesuie pe plajă, este unul dintre cele mai fotografiate locuri din oraș și, de asemenea, una dintre cele mai populare excursii de o zi de weekend pentru familiile din zonă.

Îți recomand să ajungi acolo devreme într-o zi însorită, astfel încât să poți prinde un loc pe plajă sau o masă la una dintre cafenelele de pe malul apei.

Toate restaurantele din jurul plajei fac take-out, astfel încât să puteți sta pe plajă cu peștele prăjit sau cu pastele pesto. De asemenea, fac și cocktailuri la pachet!

Pentru a ajunge la Boccadasse din centrul orașului, urcați-vă în autobuzul 42 spre Via Isonzo de la această stație de autobuz de lângă Piazza de Ferrari.

15. Faceți o plimbare cu barca

Există atât de multe excursii cu barca pe care le puteți face în timp ce vizitați Genova.

Acest lucru s-ar putea să nu fie pe placul celor care ajung la Genova cu un vas de croazieră, dar dacă doriți să explorați mai mult din Coasta Ligurică în timpul vizitei, aceasta este cea mai bună modalitate de a face acest lucru. De aici puteți face chiar o excursie de o zi la Cinque Terre.

Caută zboruri către Genova

Caută cazare în Genova

Activitati in Genova