Cu toate că știam că vom avea destule lucruri care să ne țină ocupați între mese, motivul principal pentru care mi-am dorit să petrec câteva zile în Bologna a fost să mănânc. Am vrut să încerc toate cele mai bune restaurante din Bologna, am vrut să mănânc Parmigiano-Reggiano local, să încerc aproape de sursă oțetul balsamic. Am vrut să încerc paste proaspete cu sosul Bolognese original (ei îl numesc ragu și este ATÂT de diferit de ceea ce știi că este sosul Bolognese).

Inutil să mai spun că Bologna a livrat pe toate fronturile. Există atât de multe lucruri interesante de făcut în Bologna, atât de multe portice pentru a vă ține la umbră de soarele fierbinte italian și o mulțime de locuri de mâncat în Bologna.

Am separat postul în trei secțiuni principale – trattorias, osterias și restaurantele mele preferate din Bologna, locurile mele preferate de paste în stil fast-food din Bologna și locurile mele preferate pentru aperitivo din Bologna. Să mâncăm.

Cele mai bune restaurante în Bologna

Conform cercetărilor mele și după ce am vorbit cu câțiva experți italieni în timpul călătoriilor mele, în zilele noastre nu există o diferență prea mare între osterias, trattorias și ristorantes. Din punct de vedere istoric, osterias erau baruri de vinuri care serveau câteva feluri de mâncare clasice, de obicei locale din zonă. Trattorias erau restaurante de familie care serveau, de obicei, porții mari și nu erau prea scumpe. Ristorantes erau, de obicei, restaurante cu servicii complete, care aveau chelneri și somelieri. Erau puțin mai pretențioase.

În cea mai mare parte, am constatat că aceste definiții sunt încă destul de valabile în Bologna (mai mult decât în Veneția sau Florența). De obicei, am ajuns la o Osteria sau la o Trattoria și am constatat că mâncarea era absolut spectaculoasă, iar listele de vinuri erau mai mult decât bune pentru palatele noastre neexperimentate.

Osteria al 15 – Via Mirasole 13, Bologna

Acesta a fost unul dintre restaurantele mele preferate la care am fost în Bologna. Era pe o străduță laterală pe care nu aș fi mers niciodată, niciodată, dacă nu aș fi auzit de acest restaurant în prealabil. Am fost atrasă de el pentru că citisem că face porții mari de mâncare în stil bolognez la un preț rezonabil. Toate acestea erau corecte.

Am venit aici și am mâncat fiecare câte un fel de paste. Eu am mâncat lasagna verde (lasagna verde) și a fost atât de cremoasă și aromată. Luca a mâncat spaghete cu obraz de porc. Pastele erau atât de perfect al dente. Aveau o grosime pe care nu am mai văzut-o la spaghete până acum și cu sosul ușor, cu unt, a fost o perfecțiune absolută.

Osteria Broccaindosso – Via Broccaindosso 7/A, Bologna

Acesta este un alt loc grozav pentru porții mari, mâncare și vinuri la prețuri rezonabile și un personal foarte amabil. Mi-a plăcut foarte mult întreaga noastră experiență la Osteria Broccaindosso. Acesta este un alt loc pe lângă care probabil că ați trece direct dacă nu ați ști că este acolo. Trebuie să fiți chemat la intrare în restaurant și, odată intrat în această mică osteria confortabilă, veți primi servicii excelente (în limba engleză) și mâncare foarte gustoasă.

Aici am mers de fapt în prima noastră seară în oraș, așa că am încercat unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din oraș – tortellini în bulion. Bulionul a fost plăcut și sărat – o pereche perfectă cu pastele al dente și umplutura cremoasă. Am comandat, de asemenea, tortelloni, care sunt mai mari decât tortellini, iar aceștia au fost umpluți cu ricotta cremoasă și acoperiți cu un sos de salvie și unt (un alt clasic din Bologna).

Mi-aș fi dorit să împărțim unul dintre cele două feluri de mâncare, deoarece mesele din jurul nostru aveau feluri de mâncare din carne cu miros și aspect minunat. Eram atât de plini de la toate aperitivele!

Trattoria del Rosso – Via Augusto Righi 30, Bologna

DACĂ aveți o singură zi la Bologna și mâncați la un singur restaurant din Bologna, acesta ar trebui să fie Trattoria del Rosso. Dan și cu mine suntem amândoi de acord că aceasta a fost cea mai bună masă pe care am luat-o în cele 10 zile petrecute în Italia. Cu siguranță a fost cea mai bună masă pe care am avut-o în Bologna. Am mers la prânz și ne-am răsfățat cu fiecare fel de mâncare.

CITEȘTE ȘI:
Mâncăruri ieftine în Copenhaga pentru Backpackers

Am început cu tortellini în bulion și Gramigna alla salsiccia (niște paste asemănătoare macaroanelor cu ragu de cârnați, o altă specialitate din Bologna). Ambele au fost impecabile. Bulionul avea o calitate umami. Umplutura de carne din tortellini era savuroasă, ușor condimentată și fragedă. Ambele farfurii de paste au fost gătite perfect al dente, iar sosul ragu era bine condimentat și acoperea foarte ușor tăițeii.

Am împărțit al doilea fel de mâncare, un șnițel de porc. Acesta se desprindea de pe os. Micul jus din partea de jos a farfuriei era sărat, iar pielea de la exterior era ca un caramel. Am răzuit oasele curate.

Am terminat cu câte un tiramisu și, bineînțeles, am împărțit o sticlă de vin roșu al casei cu care să udăm totul. Mi-aș dori să mă întorc în Bologna chiar acum doar pentru a lua din nou această masă.

Zapap Pratello – Via del Pratello 31, Bologna

Dacă doriți o pizza bună în Bologna, mergeți în partea de vest a orașului la Zapap Pratello. Este un bar de bere artizanală care servește câteva dintre berile proprii (recomand Zapap Pils, perfectă într-o seară fierbinte de vară), precum și alte câteva beri artizanale italiene, toate la draft.

Evenimentul principal este însă meniul lor de pizza. Pizza este în stil napolitan, cu o crustă groasă și crocantă, foarte puțin sos și toppinguri de o calitate rafinată. Luați-vă neapărat margarita buffalo dacă vă place brânza cu arome unice. Majoritatea pizzelor sunt sub 10 euro, iar berile au fost la un preț rezonabil, de asemenea, în comparație cu alte beri artizanale pe care le-am găsit în Italia (dar mult mai scumpe decât vinul).

Paste fast-food

Acesta pare a fi un fenomen care a pus stăpânire pe Italia. Când am vizitat țara pentru prima dată în urmă cu 10 ani, nu am văzut niciodată unul dintre aceste localuri de paste fast-food, dar peste tot unde am mers în Italia le-am găsit.

Ideea de bază este că îți alegi pastele, apoi îți alegi sosul, iar un bol mic costă în jur de 5 euro. Locurile bune folosesc paste proaspete, așa că durează doar două sau trei minute până când comanda ta este gata. Are un gust uimitor și poți sta în picioare să mănânci sau unele locuri au câteva mese și scaune. Este opțiunea perfectă pentru prânz

Bottega Portici – Piazza di Porta Ravegnana 2, Bologna

Bottega Portici este copilul mai ieftin și la fel de delicios al singurului restaurant cu stele Michelin din oraș, I Portici. Gândiți-vă la paste și sosuri de calitate Michelin, doar că sunt servite în boluri de carton reciclabile cu furculițe de lemn. Există o mulțime de locuri în interior și chiar și o terasă în aer liber la etaj, unde vă puteți savura masa și admira priveliștea turnurilor învecinate.

Eu am comandat tagliatelli în ragu (o altă mâncare de bază din Bologna pe care o veți vedea în fiecare meniu), iar Dan a comandat Tortelloni în sos de salvie și unt. Ambele au fost absolut remarcabile, dar tortelloni s-au remarcat ca fiind unele dintre cele mai bune paste pe care le-am mâncat în Bologna. Erau moi pe margini, dar aveau totuși o ușoară mușcătură în jurul pliului. Umplutura de ricotta era atât de cremoasă și sărată. Sosul de unt și salvie a fost perfect condimentat, iar aroma de salvie a fost cea mai pronunțată dintre toate cele pe care le-am mâncat în Bologna.

Mâncărurile de paste au variat de la 8-10 euro, ceea ce este puțin mai mult decât plătești în alte locuri de acest gen, dar calitatea depășește cu mult pe oricare dintre ele. Merită euro în plus.

CITEȘTE ȘI:
Vă servim cu un cocktail

Mercato di Mezzo – Via Clavature 12, Bologna

Aceasta este o mică piață foarte bună, cu tone de tarabe în interior, dar la capătul cel mai apropiat de intrarea pe Via Clavature se află un stand de paste fast-food și un mic bar care vinde pahare ieftine de vin. Aceasta este o opțiune excelentă pentru prânz dacă vă plimbați prin zona catedralei, deoarece se află chiar în mijlocul întregii acțiuni. De asemenea, este super rapid și foarte gustos. În plus, ești în vacanță în Italia, meriți un pahar de vin la prânz.

Eu am mâncat tagliatelle cu sos ragu. A fost ultima noastră zi de paste fast-food în Bologna și chiar am vrut să ne bucurăm de mai mult sos bolognese. Al lor era plin de carne și era bine aromat. Eu am preferat tortellini care erau umplute cu brânză ricotta și mergeau foarte bine cu sosul ragu cu carne.

Tot în interiorul Mercato di Mezzo care merită încercat este și barul de bere artizanală, Birra Baladin. Este o fabrică de bere locală din Bologna și au patru sau cinci robinete în funcțiune în același timp, toate cu propriile beri. Este un pic cam scump, dar berile au fost foarte gustoase și le puteți lua cu masa de paste dacă preferați asta.

La etaj, în acest loc este și o pizzerie. Nu am încercat pizza, dar arăta și mirosea fantastic și părea să facă un comerț zgomotos cu familiile.

Baruri Aperitivo (carne și brânză)

Înainte de a ajunge în Bologna, am citit mult despre toate lucrurile pe care ar trebui să le mănânc și despre cele mai bune locuri unde să le mănânc. Unul dintre lucrurile care revenea mereu, din nou și din nou, erau bufetele aperitivo. Toate site-urile web susțineau că o mulțime de baruri organizează un bufet de carne, brânzeturi și pâine și că totul este gratuit atâta timp cât continui să cumperi băuturi.

Nu am văzut așa ceva NICIUNDE în Bologna, și am căutat din greu. Ceea ce am văzut au fost câteva baruri care organizau un bufet și care percepeau între 5 și 10 euro pentru a avea acces nelimitat la bufet. Acest lucru nu includea o băutură.

Ceea ce am observat că majoritatea italienilor făceau era să nu aibă bufet. În schimb, comandau platouri de carne și brânză și câteva pahare de vin. A ajuns să coste cam același lucru ca și bufetul și, deși primeai mai puțină mâncare, calitatea a ceea ce mergea pe platourile de carne și brânză era mult mai bună.

Acestea au fost locurile mele preferate în mod absolut, dar chiar cred că nu poți da greș în Bologna. Dacă vedeți un loc aglomerat în care oamenii beau vin, iar mesele sunt acoperite cu scânduri îngrămădite cu mortadella, prosciutto, salam și brânzeturi, ar trebui să intrați.

Rețineți doar că majoritatea localurilor nu se deschid până la ora 18:00, italienii mănâncă destul de târziu și aceasta este o gustare înainte de cină.

Salumeria Simoni – Via Pescherie Vecchie 3/b, Bologna

Există câteva magazine prin oraș, dar aceasta este adresa barului unde nu numai că puteți cumpăra lucruri în interior, dar puteți sta la o masă afară cu un pahar de vin și tone de carne proaspăt tranșată. Îmi place acest loc pentru că se află într-o zonă aglomerată, cu o mulțime de alte baruri, așa că seara este întotdeauna o mare agitație.

Tamburini – Via Caprarie 1, Bologna

Dacă aș fi mers la Tamburini în prima mea noapte în Bologna, aș fi mers aici în fiecare noapte în care am fost în oraș. Mâncarea a fost de o calitate absolut spectaculoasă, personalul a fost de mare ajutor în alegerea cărnurilor și brânzeturilor locale, iar meniul de vinuri a fost enorm. Noi am ales platoul local Bologna, care a venit cu mortadella (o șuncă făcută local, carnea originală din Bologna, și încă nu sunt pe deplin sigură ce părere am despre ea), culatello, salam, Parmigiano-Reggiano sărat și picant și o brânză puțin mai moale făcută local.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune 10 restaurante din Praga cu priveliște spectaculoasă 👀

La Baita Vecchia Malga – Via Pescherie Vecchie 3/A, Bologna

Al doilea meu bar de aperitiv preferat după Tamburini, La Baita Vecchia Malga se află pe aceeași stradă cu Simoni (de fapt, chiar alături), așa că este frumos și aglomerat noaptea. Calitatea platoului lor de carne și brânză a fost probabil cea mai bună. Au fost ceva mai puține opțiuni de vinuri și mâncarea în general a fost mai scumpă decât celelalte două opțiuni, dar cu siguranță merită să vă faceți timp dacă vă place brânza.

O notă drăguță pe care nu am primit-o nicăieri altundeva a fost faptul că servesc fiecare dintre platourile lor cu pâine tradițională bolognese numită tigelle. Este o pâine plată, ușor crocantă, pe care o desfaci ca pe un sandviș și o umpli cu carnea și brânza ta. A fost un acompaniament perfect pentru platou.

Câteva locuri pe care le-am păstrat pentru data viitoare

Singura problemă cu vizitarea Italiei în august, în afară de faptul că este absurd de cald, este că mulți italieni pleacă în vacanță. Acest lucru a fost valabil mai ales pentru săptămâna din jurul datei de 15 august, o sărbătoare catolică în Italia. Au fost câteva restaurante pe care am vrut neapărat să le încercăm, dar nu am putut pentru că erau închise pentru săptămâna (sau chiar luna) de sărbătoare.

Așa că țineți cont de acest lucru atunci când vă planificați călătoria la Bologna, sau în Italia în general (am avut aceeași problemă în Florența). O mulțime de restaurante tind să se închidă cel puțin câteva zile în jurul datei de 15, unele se închid pentru ultimele două săptămâni din august, iar altele rămân închise pentru întreaga lună.

Otre – Via Augusto Majani b/1, Bologna

Acest restaurant primește recenzii absolut entuziaste. Este o abordare modernă a rețetelor tradiționale bolognese, ceea ce m-a intrigat foarte mult. Este un pic mai elegant decât unele dintre osteriile și trattoriile pe care le-am frecventat în timpul șederii noastre în Bologna, așa că, dacă doriți să mergeți la Oltre, schimbați-vă cu siguranță tenișii și pantalonii scurți înainte de a intra înăuntru.

De asemenea, vă recomand să faceți o rezervare, mai ales dacă doriți să luați masa acolo într-un weekend. Puteți rezerva o masă prin intermediul site-ului lor aici.

Restaurant Casa Monica – Via S. Rocco 16, Bologna

Acest restaurant ne-a fost recomandat de o femeie pe care am întâlnit-o când eram în Berlin. Ne-a spus că a fost în Bologna de câteva ori și că prietena ei care locuiește în oraș o duce acolo de fiecare dată când vine. Este restaurantul ei preferat și, deși este puțin mai scump decât o masă medie în Bologna, merită fiecare bănuț.

Am fost atât de entuziasmați să îl încercăm. Verificasem meniul și părea uimitor. Este condus de un duo soț și soție și au un meniu special zilnic pe care îl scriu pe tablă în jurul restaurantului. Din păcate, în noaptea în care am mers să verificăm, era un semn pe ușă care spunea că sunt închiși pentru o săptămână.

Dacă te duci, să-mi spui cum este!

Pasta Fresca Naldi – Via del Pratello 69, Bologna

Un alt loc închis de sărbători, Pasta Fresca Naldi are reputația de a fi unul dintre cele mai bune locuri cu paste proaspete din oraș. Este un local de tip fast-food de tip take away și este practic o operațiune a unei singure femei. Are prețuri foarte rezonabile, iar meniul este plin de preparate clasice, precum tagliatelle cu ragu și tortelloni cu sos de salvie și unt.

Caută zboruri către Bologna

Caută cazare în Bologna

Activități în Bologna

Powered by GetYourGuide