Chefchaouen – orașul albastru al Marocului! Este faimos pentru toate casele și magazinele pictate de diferite nuanțe de albastru. Un loc magic în care să  te pierde!

De ce este Chefchaouen albastru?

Unii vă vor spune că este un simbol al solidarității evreiești. În anii 1930, o populație importantă de refugiați evrei a ajuns la Chefchaouen, fugind de persecuția nazistă și amenințarea tot mai mare a războiului.

Albastrul este menit să reprezinte pacea, siguranța și puterea cerului. În această versiune a poveștii, zidurile albastre s-au răspândit rapid spre exterior în cartierul evreiesc al orașului.

Kalam farigh! ar spune alții ( „prostii” în arabă).

Vor spune unii că tradiția pictării zidurilor albastre este evreiască, cu siguranță, dar dacă ne întoarcem la momentul punerii bazelor orașului, în secolul al XV-lea, când a fost construită prima fortăreață albastră folosită pentru a apăra locuitorii împotriva invadatorilor portughezi.

În acest moment, marocanii au trăit alături de evrei și morisc (foști musulmani care s-au convertit la creștinism) timp de un secol sau mai mult.

Explorarea orașului albastru

Străzile înguste din Chefchaouen (sau Chaouen, cum îi spun localnicii) te fac să simți din plin greutatea urcușului datorită dealului pe care este construit orașul. În unele cazuri, strazile șerpuiesc în pantă, dându-ți ocazia unui antrenament bun.

Dar când străzile se deschid în piețe publice, încercați să surprindeți priveliștea de deasupra orașului, spre munții Riff din apropiere.

Chefchaouen

Munții de deasupra orașului prezintă aspectul a două coarne – și se crede că de aici provine numele Chefchaouen (care înseamnă literalmente „a privi coarnele” într-un dialect local).

Dar restul timpului, continuă să privești în jurul tău. Acesta este un oraș care te transpune într-o poveste! Ca și cum ai călători într-o altă lume.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai frumoase locuri în care să călătorești în Filipine

Ce să faci în Chefchaouen

Pierdeți-vă pe străzile înguste!

Acesta este motivul pentru care majoritatea călătorilor caută Chefchaouen, pentru a rătăci fără rost pe străzile și aleile înguste, pictate într-o gamă nesfârșită de albastru – turcoaz, albastru pudră, celeste, roșu, indigo, cyan.

Duceți-vă la cumpărături pentru pături colorate sau lămpi în souk-urile ascunse în toată Medina. Uitați-vă de varietatea ușilor frumoase și decorațiunilor din gresie care decorează fiecare reședință.

Chefchaouen

Așezați-vă la o cafenea de pe stradă, comandați un pahar aburit de ceai de mentă și urmăriți localnicii îmbrăcați în haine de djellaba și care merg pe străzi în viața lor de zi cu zi. Și nu uitați să simțiți pe deantregul experiență marocană.

Dacă sunteți o persoană iubitoare de pisici, veți iubi Chefchaouen. Este cu siguranță un oraș plin de pisici – cam ca Istanbul. Localnicii le hrănesc, cu toate acestea, în general, locuiesc afară, în stradă.

Veți găsi pisici pe alei, pisici pe scări și pisici pe garduri, pisici peste tot. Pisicile sunt inclusiv prin restaurante și pe terase. Se ascund în copaci și tufișuri și se întind pe trotuare.

Chefchaouen

Dacă vrei să atragi atenția unei pisici în Maroc, încearcă să o pis-pis… Este o modalitate excelentă de a le face să pozeze în fotografii!

Vizitați Muzeul Cetății Kasbah

Asigurați-vă că vizitați marea fortăreață și temnița Kasbah din secolul al XV-lea situată în piața principală a Chefchaouen – Place Outa el Hammam. Este destul de ușor să găsiți această structură cu pereți roșii printre toate clădirile albastre.

Construită în 1471 de Mulay Ali Ben Mussa Ben Rached, Kasbah are o grădină frumoasă și un mic muzeu etnografic. Urcați turnurile în interior pentru câteva priveliști grozave ale orașului și ale Marii Moschei.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai sigure țări din Africa!
Chefchaouen

Kasbahul a fost construit în stil andaluz-magrebian pentru a apăra Chefchaouenul de atacurile portughezilor și ale spaniolilor. Intrarea costă doar 1 Euro! Merită în totalitate o vizită rapidă.

Petreceți noaptea într-un Riad

„Riad” înseamnă „grădină” în arabă și se referă la spațiul din centrul acestor pensiuni tradiționale marocane, deschis spre cer, de obicei cu o fântână cu apă.

Chefchaouen

Majoritatea camerelor dintr-un riad sunt îndreptate spre interior, inima simbolică a căminului – iar când deschideți ușa în primul rând, dimineața, vă va întâmpina lumina soarelui care încălzește clădirea.

Zgomotele îndepărtate ale Marocului se vor filtra prin orificiul din tavan. Veți auzi mișcări, pregătirea ceaiului de dimineață, chemarea arabă la rugăciune și ritmurile vieții de afară. Este extrem de relaxant.

Faceți o drumeție până la Moscheea spaniolă

Există o veche moschee spaniolă cocoțată pe un vârf de deal cu vedere spre orașul albastru, construită de spanioli în anii 1920.

Deoarece moscheea este într-un fel abandonată, non-musulmanii au voie să intre în interior și să arunce o privire. Asigurați-vă însă că aveți apă la voi, deoarece într-o zi însorită se încălzește foarte tare acolo.

Poteca spre moschee traversează râul Ras el’Ma, unde veți vedea femei locale care spală în mod tradițional în apă rece de munte. Drumeția durează aproximativ 45 de minute.

Cascada d’Akchour

Cascada d’Akchour este o potecă care duce la o pereche de cascade în Munții Rif. Veți avea nevoie de un taxi pentru a ajunge în capătul traseului și de pantofi de drumeție pentru această drumeție de 2-3 ore.

Poteca este plină de vegetație verde luxuriantă cu un pod interesant din piatră naturală numit „Podul lui Dumnezeu” și o frumoasă oază de înot cu o cascadă drept recompensă la final.

CITEȘTE ȘI:
Castelele și fortărețele României

Pe drum veți găsi „cafenele” improvizate, care servesc mâncare și ceai marocan în timpul acestei drumeții lungi și oarecum abrupte. Este drăguț, dar destul de puțin turistic.

Mănâncă marocane savuroase

Unul dintre motivele principale pentru care oricine ar trebui să călătorească în Maroc este mâncarea uimitoare și puteți găsi toate felurile de mâncare în Orașul Albastru. Încercați kefta (chiftele de miel), tajine (tocanele gătite lent în ghivece de lut) și munții de cuscus.

Chefchaouen

Portocalele și sucul de portocale reprezintă o afacere mare în Maroc – și super delicioase. O sticlă de fresh de portocale vă va costa doar 0.35 euro.

Ceaiul fierbinte de mentă din Maroc este un semn de ospitalitate, prietenie și tradiție.

Prețuri bilete de avion către Tangier

Prețuri cazări în Chefchaouen

Booking.com