Andaluzia este unul dintre decorurile alese de industria cinematografică pentru a fi principala locație din lume pentru filme și emisiuni TV. Cele opt provincii andaluze oferă paradisuri de toate felurile, fie că este vorba de coastă, de munte sau chiar de arene. Multe dintre filmele filmate în Andaluzia au avut un real succes de public.

Această comunitate are, de asemenea, colțuri foarte caracteristice, care pot fi regăsite în filme și emisiuni TV celebre și care au fost surse de inspirație pentru a filma pelicule a căror acțiune se petrece în Andaluzia. Dacă ți-a fost stârnită curiozitatea de a afla ce filme au avut loc în Andaluzia și ce zone sau decoruri din Andaluzia au fost martorele multor scene, aruncă o privire la această întreagă selecție, pentru că ești pe cale să descoperi că acesta este tărâmul cinematografiei.

Huelva

Provincia Huelva are în spate o listă lungă de scurtmetraje, lungmetraje și documentare. Calitatea și varietatea peisajelor au convins tot felul de regizori și producători. Astfel, în Peștera Minunilor (Gruta de las Maravillas) a fost filmată Călătorie spre centrul Pământului, bazată pe romanul lui Jules Verne, iar superproducătorul indian Bollywood a găsit în satele lor locația perfectă pentru filmul lor. Aici evidențiem alte câteva:

NEVERENDING STORY

Ce copil sau adult nu a văzut acest film? Huelva a devenit unul dintre locurile prin care Atreyu sau Bastian au pășit pentru a salva o lume misterioasă prin paginile unei cărți.

THE SLEEPING VOICE

Un film din 2011, care a fost preselectat pentru a merge la Oscar la categoria cel mai bun film într-o limbă străină. Acesta se învârte în jurul vieții și rudelor unui grup de republicani care sunt încarcerați în perioada de după Războiul Civil. Pentru aceasta a fost filmat în vechea închisoare provincială din Huelva și în locuri precum Muntele Muntelui, un loc unic pentru acest gen de filme, deoarece „păstrează esența acelei epoci în trotuarele, casele și fațadele lor”.

Cadiz

Plajele din Cadiz continuă să atragă regizori și producători care își pun ochii și celuloidul pe înregistrare pentru a imortaliza peisajele din Cadiz în filmele lor de la Hollywood:

HIS DARK MATERIALS

Acest serial HBO a ales ca locație cel mai mic oraș din Cadiz: Villaluenga del Rosario. Intriga acestui serial de televiziune se concentrează pe viața Lyrei, o tânără orfană care trăiește într-o lume alternativă ale cărei suflete ale locuitorilor iau forma unor tovarăși animale de-o viață. Acest oraș de munte a pus la dispoziția echipei de producție Llanos del Republicano pentru a filma câteva scene din această emisiune TV.

KILLING EVE

Platourile de filmare ale serialului Killing Eve au ajuns în orașul Cadiz pentru o parte din ultimul sezon al serialului. Piața Argüelles cu Casa de las Cuatro Torres, alături de Alameda și Piața España au fost locațiile alese de acest serial de televiziune britanico-american bazat pe saga literară a lui Luke Jennings.

THE RHYTHM SECTION

Putem identifica clar câteva străzi din Cadiz în acest film regizat de Reed Morano, cu Blake Lively și Jude Law în rolurile principale, alături de Tacita de Plata în fundal.

Distribuția acestui film se plimbă pe multe dintre străzile orașului, printre care Sopranis, Suárez de Salazar, Plaza de las Canastas, Sargento Daponte, Pasquín, Regimiento de Infantería, Campo del Sur, Arquitecto Acero și Avenida Campo del Sur, permițând acestor enclave din Cadiz să își joace rolul în industria cinematografică.

007 DIE ANOTHER DAY

Cine nu-și amintește de Halle Berry ieșind din apă? Această scenă mitică a filmului care simulează Havana a fost filmată pe plaja din Caleta, împreună cu James Bond, care era nimeni altul decât Pierce Brosnan. Castelul din Santa Catalina a avut și el momentul său de vedetă în acest film.

Sevilla

Sevilla este una dintre provinciile andaluze în care au fost filmate cele mai multe scene. Având în vedere moștenirea sa istorică și culturală, multifațetată, Sevilla a fost dată atât pentru producții naționale, cât și pentru filme de la Hollywood și pentru celebrul HBO. Aici aveți câteva dintre ele:

Filme naționale

Multe dintre producțiile spaniole recente au avut Sevilla în centrul atenției; este cazul popularului Opt nume basce care a filmat primele și ultimele scene ale peliculei în capitală, dând protagonism cartierului Triana, Turnului de Aur, Giralda și muzicii grupului Los del Río.

Marshland (La Isla Mínima) a ales-o, de asemenea, pentru a filma. Mai exact a făcut-o în orașele Isla Mayor, Las Cabezas de San Juan și Coria del Río. Mlaștinile Guadalquivir creează un mediu pitoresc care te introduce din plin în film.

CITEȘTE ȘI:
Espeto de Sardinas Malaga: O Tradiție Culinară Iconică

Plaza de España

Acest loc monumental a fost dat să se „îmbrace” în numeroase ocazii. Astfel, a servit drept palatul lui Aladeen, în filmul Dictatorul, dar și orașul Theed, de pe planeta Naboo, când a fost înregistrată a doua parte a filmului Războiul Stelelor. Bineînțeles, a avut parte de câteva retușuri digitale.

Tom Cruise

Acest actor, care merită o secțiune numai pentru el, a trecut deja de câteva ori prin Sevilla cu ocazia a două dintre filmele sale. Misiune Imposibilă II a fost primul dintre ele, iar apoi a venit Noapte și zi, pe care l-a jucat alături de Cameron Diaz. În acest film îi putem vedea traversând străzile Sevillei în plină viteză pe bicicletă sau, oricât de incredibil ar părea, alergând pe San Fermines, cu arena de tauri din La Maestranza în spate.

GAME OF THRONES

Acesta este cel mai faimos serial de televiziune care a fost filmat în acest oraș. Este acum unul dintre cele mai vizionate show-uri la nivel global, iar pentru sezonul cinci, au decis să stabilească Regatul Dorne în Alcázarul din Sevilla. În timpul filmărilor, au fost alese ca locații și alte colțuri ale acestui loc, cum ar fi Galería del Grutesco, Salón de Embajadores și Băile Doña María de Padilla.

De asemenea, multe scene au fost filmate în Osuna, arena de tauri fiind locul unde s-a filmat ambuscada lui Daenerys Stormborn.

THE CROWN

Această emisiune de televiziune de renume mondial, care spune povestea și meandrele Coroanei britanice, a ales Sevilla pentru unele dintre sezoanele sale. Hotelul Alfonso al XIII-lea din oraș a fost ales pentru a înlocui o vilă californiană. San Juan de Aznalfarache a fost, de asemenea, martor la unele dintre scenele emisiunii, când a fost transformat într-un oraș grecesc în anii 1950.

Malaga

Malaga se poate lăuda, de asemenea, că este un oraș cinematografic. Atât producțiile naționale, cât și cele internaționale au dorit să-și lase amprenta asupra provinciei, iar acest lucru a ieșit reflectat prin intermediul ecranului, fie că a fost vorba de filme de lungmetraj sau de seriale de televiziune:

BLACK MIRROR

Acest serial de televiziune științifico-fantastic a ales Malaga pentru a filma unul dintre episoadele sale.

Serialul Black Mirror, care se referă la modul în care tehnologia afectează oamenii și la repercusiunile utilizării excesive a acesteia asupra oamenilor, a decis să se mute în capitala Costa del Sol pentru a filma în ceea ce a fost închisoarea din provincie. Aici au fost filmate scenele din episodul Black Museum, care fac parte din scenele referitoare la muzeul de istorii.

THE CROWN

The Crown este una dintre cele mai populare emisiuni TV care spune povestea familiei regale britanice. Pe lângă Sevilla, în acest serial putem recunoaște câteva locuri emblematice din Malaga. Hotelul AC Málaga Palacio a fost ales pentru a filma câteva scene cu prinții în călătoria lor în Australia. Pe lângă acest hotel, orașul a fost martor la mai multe scene care au fost filmate la Palacio Monte Miramar, El Auditorium și legendara Calle Larios.

Coroana a pus ochii și pe Palatul de Târguri și Conferințe Torremolinos pentru a ține loc de aeroport.

BRIGADA COSTA DEL SOL

Inspirația pentru acest show TV se bazează pe traficul de droguri. Acesta spune povestea unui grup de inspectori de poliție repartizați la Torremolinos pentru a forma o brigadă specială și a lupta împotriva traficului de droguri în anii 1970. Distribuția s-a mutat la Torremolinos și în mai multe părți ale provinciei Malaga, cum ar fi Torre del Mar, Almayate și Maro.

MILLENNIUM: MEN WHO DIDN’T LOVE WOMEN

Millennium este una dintre cele mai cunoscute saga din lumea ficțiunii noir. Această faimoasă saga de crime și investigații a văzut în Malaga locația perfectă pentru a filma unele dintre scenele sale. Promenada Pablo Ruíz a ținut loc de celebrele insule Cayman în acest film suedez.

MEN WHO HATE WOMEN (THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO)

Malaga a fost locul pe care regizorul l-a ales pentru a filma secvența finală a acestei adaptări cinematografice suedeze a primei cărți a lui Stieg Larsson. Mai exact, a făcut acest lucru în Promenada Mării Pablo Ruiz Picasso, deoarece cineastul a văzut în Capitală, adaptarea perfectă a Insulelor Cayman.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai frumoase grădini botanice din lume

SUMMER RAIN

Filmat în 2006 și regizat și produs de Antonio Banderas, a fost filmat în întregime în Malaga. De-a lungul filmului, putem vedea scenarii din capitală și locuri atât de cunoscute precum strada Granada, cu barul El Pimpi ca figurant, strada Marmoles sau Plaza de la Merced.

THE BRIDGE OF SAN LUIS REY

Zona naturală El Chorro sau arena de tauri Antequera din Malaga, au fost câteva dintre scenariile filmărilor pentru Podul lui San Luis Rey. Sute de localnici au jucat ca figuranți în film, alături de 2 vedete de renume, precum Robert De Niro și Geraldine Chaplin. Filmul a fost lansat în 2004 și este plasat în secolul al XVIII-lea din Peru colonial.

RAGE

Este un serial al Mediaset Spania în colaborare cu Audiovisual Island care a început filmările în septembrie și ale cărui locuri principale sunt orașele Coin și Marbella. Exteriorul adăpostului în care protagoniștii vor rămâne ascunși a fost înregistrat în Coin, precum și diferite scene de acțiune care vor implica evadări, persecuții, căutări și lupte între protagoniști. Aceste scene îi vor duce pe protagoniști în Marbella, unde vor fi filmate diferite secvențe în hotelul Fuerte Marbella. Se anunță a fi un serial de ficțiune, care combină thrillerul, acțiunea și suspansul, în care patru protagoniști, bolnavi de un virus, decid să se ascundă pentru a supraviețui autorităților și lor înșiși, întrucât în orice moment pot dezvolta efectele rabiei.

Cordoba

Farmecul orașului și atracția incontestabilă a arabilor sunt două atracții pentru a filma filme de epocă în această provincie. De asemenea, a servit drept sursă de inspirație pentru regizori spanioli de renume, precum Almodovar.

THE KINGDOM OF HEAVEN

Acest film la începuturile sale s-a crezut că va fi filmat în Moscheea-Catedrală din Cordoba, dar o confruntare cu Consiliul i-a îndepărtat și au părăsit capitala pentru a se muta în Palma del Río, pentru a filma scenele în Palacio de Portocarrero.

TALK TO HER

Cordoba și Lucena Vorbește cu ea este un film spaniol din 2002, scris și regizat de Pedro Almodóvar. Regizorul s-a mutat la Cordoba și la Lucena pentru a filma unele dintre aceste scene care, câteva luni mai târziu, aveau să-i aducă un Oscar pentru cel mai bun scenariu original.

JAEN

Să te gândești la Jaen ca la un tărâm al filmului înseamnă să te gândești și la filmul Alatriste. Orașele Ubeda și Baeza sunt locul perfect pentru a găzdui acest film pentru starea perfectă de conservare a centrului său istoric, asemănător cu cele din secolele XV și XVI. Deși este protagonistă și în lansări mai recente, cum ar fi în filmul The Mule (La Mula), a cărui acțiune se petrece în timpul Războiului Civil și care a fost prezentat în 2013 la Festivalul de Film Spaniol de la Malaga. Despre aceste două filme mai avem ceva de spus:

ALATRISTE

Deși au existat mai multe scene care au fost filmate în alte provincii andaluze, filmul s-a concentrat asupra orașelor Jaen, Ubeda și Baeza. Aventurile acestui personaj creat de Arturo Perez-Reverte și avându-l ca protagonist pe Viggo Mortensen au fost văzute în claustrul gotic al Bisericii Colegiale Sfânta Maria din Alcazarul Regal sau în Piața Santo Domingo de Ubeda. Filmările au avut loc în Baeza, pe treptele Palatului Jabalquinto, la Catedrală, unde s-au făcut filmări în scările de la scări sau la Universitatea Veche, printre altele.

THE MULE

Tot în 2009 a apărut și The Mule, adaptarea pentru film a romanului lui Juan Eslava Galán. A fost filmat în Lopera, Andújar și în dealurile și plantațiile sale de măslini. Au fost recreate scene din Războiul Civil Spaniol.

Granada

Granada a fost întotdeauna implicată în multe filme. Mai exact, în capitala sa, au fost turnate 212 filme. Provincia este prezentată ca un loc idilic pentru regizorii care caută o notă boemă boemă și distinctivă pentru filmele lor. Acesta a fost cazul a două superproducții străine și, mai recent, a unui serial spaniol Știți care sunt acestea?

INDIANA JONES AND THE LAST CRUSADE

Deși scenele din acest film au fost filmate tot în Almeria, evidențiem gara din orașul Guadix, în care a fost filmată una dintre cele mai importante scene cu Harrison Ford. Au adăugat și o moschee lângă gară pentru a recrea o atmosferă mai bună. Asta a fost fabricat, într-adevăr, fără retușuri digitale.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune cetăți și castele din Andaluzia, sudul Spaniei

DOCTOR ZHIVAGO

Acest film din 1965, cu actori precum Omar Sharif și Geraldine Chaplin, a fost un alt film care a fost filmat în Granada. Regiunea Granada și marchizul au simulat Munții Ural din acest film câștigător a cinci premii Oscar.

ISABEL

Unul dintre sezoanele serialului de succes Isabel a fost filmat în oraș, când, episod după episod, a fost recreată cucerirea Granadei de către monarhii catolici. Alhambra a fost cel mai bun decor posibil, iar străzi precum Carrera del Darro au fost surprinse în poveste.

Almeria

Almeria este prin excelență țara filmelor western, numite și westernuri spaghetti. Deși filmele și serialele mai recente au fost filmate în provincia Almeria, acestea nu prea au legătură cu șerifii și haiducii, peisajele deșertice și tavernele dezolante rămân foarte apreciate de regizorii atât naționali, cât și străini.

THE TRILOGY OF THE DOLLAR

Numită și Trilogia omului fără nume. Sunt trei filme filmate în anii '60. Sunt regizate de Sergio Leone și interpretate de Clint Eastwood. Primul a fost A Fistful of Dollars, urmat de A Few Dollars și, în final, The Good, the Bad and the Ugly.

NEVER SAY NEVER

Aventurile agentului 007 au trecut și prin Almeria. Un tânăr Sean Connery se plimba prin peisajele din Almeria în timp ce îl interpreta pe celebrul James Bond pe marele ecran.

LAWRENCE OF ARABIA

A fost prima filmare, de mari dimensiuni, care a avut loc în provincie. Deși, la început, s-a crezut că va fi filmat în Iordania, în cele din urmă, înregistrarea filmului, din martie până în iulie, a fost făcută în provincia Almeria. Cel mai spectaculos moment al filmului a fost filmat în Cabo de Gata, aruncând în aer un tren. Pentru a face acest lucru, a fost construit un traseu de 2,5 km și au fost folosite două trenuri complete care au fost achiziționate de la Renfe de către producător pentru filmări. Dar a fost filmat și în zonele Coalmining și în Promenada „El Cautivo de Tabernas”, în care a fost construită o oază.

CLEOPATRA

Acest film din 1963 o are ca protagonistă pe tânăra Liz Taylor și a fost filmat în provincia Almeria. Chiar și astăzi, fiind unul dintre cele mai scumpe filme din întreaga istorie a cinematografiei, cu peste 40 de milioane de euro investiți. Echipa a stat în Almeria 16 zile, înregistrând în Cabo de Gata și Tabernas.

EXODUS, GODS AND KINGS

Este cel mai recent blockbuster filmat pe terenul din Almeria. Regizorul Ridley Scott a ales tavernele și Sierra Alhamilla pentru a întoarce spectatorul înapoi, cu peste 3.000 de ani, și a-l muta în Egiptul Antic, reînviind orașele Memphis și Pi-Ramses.

DOCTOR WHO

Această emisiune britanică de televiziune științifico-fantastică este considerată cea mai longevivă din lume. Scenariștii săi au ales acest oraș andaluz ca locație cheie pentru unele dintre scenele sale, deoarece în provincie se află deșertul Tabernas, care a fost ales pentru multe emisiuni TV și filme și a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri din Almería. Locațiile din Deșertul Tabernas alese pentru Doctor Who au fost Oasys Minihollywood și Fort Bravo.

GAME OF THRONES

Pe lângă filmarea unor scene în Sevilla, acest serial de televiziune, care a devenit un fenomen global, a ales și Almería ca una dintre locațiile principale, mai exact Carboneras, o comună din estul provinciei, pe coasta mediteraneană, unde a fost realizat un montaj 3D cu apariția impresionantă a dragonului lui Daenerys Targaryen.

BLADE RUNNER 2049

Așa-numita mare de plastic din Almería, care poate fi văzută de la înălțime și este formată din serele orașului, a fost locul ales de producătorii acestui film, care a primit cinci nominalizări la Oscar, câștigând pentru cele mai bune efecte vizuale și cea mai bună fotografie. Serele El Ejido și Campohermoso sunt cele două care pot fi văzute în mod special în Blade Runner.

MONEY HEIST

Acest serial de televiziune are o multitudine de locații în întreaga țară.

Unul dintre cele mai idilice decoruri alese de Money Heist a fost Cabo de Gata din Almería. Această enclavă sublimă are un peisaj spectaculos, unde a fost filmată scena în care Profesorul și Lisbon încep să-și coordoneze operațiunile dintr-o rulotă pe o plajă (Salinas Beach).