Europa este un continent fascinant de vizitat. Este alcătuit din 44 de țări distincte din punct de vedere cultural și geografic, iar pe continent se vorbesc aproximativ 200 de limbi. Pregătiți-vă să vă abateți de la drumurile bătătorite și descoperiți 17 dintre cele mai exotice insule din Europa.

Insulele europene cuprinse în acest ghid nu sunt poate exotice în sensul tradițional, ci mai degrabă în sensul cultural. De la plimbarea cu sania trasă de câini alături de inuiți în Lofoten, la sidecare conduse de femei în ținute tradiționale în arhipelagul estonian și înapoi la strălucirea și farmecul insulelor italiene Eoliene.

Europa nu încetează niciodată să uimească, mai ales atunci când sapi adânc și descoperi adevăratele rădăcini ale continentului. Haideți să săpăm un pic mai adânc și să ne adâncim în câteva bijuterii ascunse pe care Europa le are de oferit.

Insule exotice din nordul Europei

Arhipelagul estonian (Estonia)

În extremitatea nordică a Europei se află un arhipelag de peste 2000 de insule pline până la refuz de cultură, patrimoniu și tradiție. Acestea sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai exotice insule din Europa și aparțin țării Estonia. Marea majoritate a insulelor nu sunt locuite, iar cele care sunt oferă fundalul perfect pentru o drumeție pitorească sau o excursie cu cortul.

Lista de insule este extinsă, așa că, pentru a fi scurți, trei dintre ele au fost selectate manual pentru a evidenția diversitatea regiunii.

Saaremaa este cea mai mare insulă din arhipelagul estonian și se mândrește cu nu mai puțin de 8 centre spa, iar cel mai bun lucru este că pe insulă își produc propriile beri delicioase, fabricate în casă.

Următoarea insulă este Hiiumaa, cu farurile sale frumoase și natura sa nealterată. Această insulă a fost creată după ce o explozie mare de meteorit a lovit în urmă cu aproximativ 455 de milioane de ani (aceasta ar putea fi cea mai veche insulă de pe planetă).

Și, nu în ultimul rând, insula Kihnu, clasificată de UNESCO. Pentru a clarifica, nu insula în sine a fost clasificată, ci mai degrabă femeile care poartă costume tradiționale Kihnu care se plimbă pe motociclete de epocă pentru a face comisioane. Pur și simplu, un fenomen cultural absolut obligatoriu de văzut pentru oricine vizitează regiunea. Nu uitați să consultați lista completă de insule pentru a planifica o escapadă perfectă pe o insulă de vară.

Cum să ajungeți acolo: Insulele sunt deservite de feriboturi. Pentru a ajunge la Saarema, luați feribotul din porturile Virtsu sau Sõru (Hiiumaa); pentru a ajunge la Hiiumaa, luați feribotul din porturile Rohuküla sau Triigi (Saaremaa); ajungeți la Kihnu cu feribotul din porturile Pärnu sau Munalaiu.

Lofoten (Norvegia)

Amplasate în Cercul Polar Arctic, puține locuri evocă un sentiment de fericire și frumusețe naturală fără egal ca Insulele Lofoten. Cu munți dramatici, ape turcoaz cristaline, drumeții incredibile și sate de pescari remarcabil de pitorești și colorate și fermecătoare, presărate în tot arhipelagul, există aici ceva frumos și interesant de explorat pentru toată lumea. Lofoten este, probabil, una dintre cele mai exotice insule din Europa!

Vara este cea mai populară perioadă pentru a vizita Lofoten datorită soarelui de la miezul nopții, a drumețiilor impresionante și a priveliștilor uimitoare pe care le oferă regiunea. În timp ce vremea aici poate fi imprevizibilă și sălbatică, datorită curentului cald al Golfului care traversează această regiune, Lofoten este de fapt relativ temperată în comparație cu alte locuri din lume aflate la aceeași latitudine (în timpul iernii, vă puteți aștepta la un interval de -4-6 °C). Acest lucru face, de asemenea, din Lofoten (și din faimosul său vecin, Tromsø) un loc ideal pentru a urmări luminile nordice în timpul iernii.

Cel mai bun moment pentru a merge: Vara este ideală pentru excursioniști și pasionații de drumeții, în timp ce iarna este ideală pentru activități de iarnă și pentru urmărirea luminilor nordice.

Cum să ajungi acolo: Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Leknes sau Aeroportul Svolvær. Ambele sunt aeroporturi regionale, așa că va trebui să zburați mai întâi printr-un oraș norvegian important. Pentru opțiuni fără zbor, puteți lua și un feribot de la Bodø, pe continent, care va dura câteva ore.

Cum să vă deplasați: Închirierea unei mașini vă va costa 40 – 110 euro/zi sau folosiți transportul public local (autobuzele circulă doar de câteva ori pe zi).

Insulele Feroe (Danemarca)

Una dintre cele mai puțin explorate, neatinse și subestimate insule europene sunt miticele insule Feroe. Un arhipelag autonom, Insulele Feroe este format din 18 insule stâncoase și vulcanice din Oceanul Atlantic de Nord. Acestea sunt situate între Scoția, Islanda și Norvegia și găzduiesc unele dintre cele mai idilice sate de la malul mării.

Cel mai bun mod de a explora și de a experimenta frumusețea Insulelor Feroe este printr-o călătorie cu mașina. Insulele individuale sunt foarte bine conectate atât prin drumuri, cât și cu feribotul. Drumurile pitorești sunt indicate cu mici panouri verzi purtând o floare galbenă (drumuri Buttercup). Fie că vă urcați cu propria mașină pe feribotul din Danemarca, fie că închiriați o mașină (prețurile variază între 400 și 700 de euro pe săptămână). Asigurați-vă că aveți întotdeauna luminile aprinse când conduceți (obligatoriu pe insulă) și conduceți pe partea dreaptă.

În Insulele Feroe sunt multe de făcut. Câteva puncte de atracție pe care nu veți dori să le ratați sunt: Insulele Vagar, Streymoy și Eysturoy; satele de basm Saksun, Bøur și Gjogv; pufinii de pe insula Mykines, drumețiile până la farul Kallur din Kalsoy și explorarea Tinganes, orașul vechi din Tórshavn.

Insulele Feroe sunt cu adevărat una dintre cele mai exotice insule din Europa. Până în ziua de azi sunt încă relativ necunoscute și neexplorate, așteptând să fie descoperite de cei care iubesc natura și aventurile autentice.

Cel mai bun moment pentru a merge: Iunie-septembrie – Zilele sunt lungi (până la 19 ore), iar vremea este blândă și mai uscată.

Bine de știut: Cele mai multe hoteluri și unități de cazare sunt situate în Torshavn (aproximativ 1,5h de mers cu mașina de la toate obiectivele turistice principale)

Ce trebuie să împachetați: Asigurați-vă că vă faceți bagajele pentru toate anotimpurile. Aduceți o pereche de cizme bune de mers pe jos și o jachetă de ploaie.

Cum să ajungeți acolo: Cu feribotul (feribotul Smyrilline între Danemarca și Islanda cu o oprire în Insulele Feroe sau cu avionul (Atlantic Airways sau Scandinavian Airlines).

Groenlanda (Danemarca)

Groenlanda este cam cea mai exotică insulă din Europa la care se poate gândi cineva. Contrar numelui, insula este mai puțin luxuriantă și mai articulată decât s-ar putea imagina la prima vedere. Verile au o briză de -10 C, iar iarna temperaturile coboară până la mult sub -30 C. Nu va fi o surpriză, așadar, că cea mai mare parte a insulei este de fapt acoperită de un ghețar uriaș.

Datorită distanței relative a Groenlandei, istoria și cultura insulei au rămas neatinse timp de mii de ani. Rămășițe ale populației nordice (care a dispărut de pe insulă în jurul anului 1500 d.Hr.) pot fi găsite prin numeroasele ruine din sudul Groenlandei și din Nuuk.

Mâncarea națională din Groenlanda este „Susaat”, o tocană cu carne de focă. Balena, renul și boul de mosc sunt considerate o delicatesă în bucătăria groenlandeză și se găsesc relativ des în meniu. Întrucât Groenlanda este o insulă, peștele, scoicile și crustaceele vor apărea, de asemenea, destul de des în meniul mediu. Vegetarienii ar putea avea o perioadă ceva mai dificilă pentru a găsi alternative pe insulă.

Insula oferă o multitudine de activități culturale și în aer liber: Caiac-canoe, drumeții, ciclism, escaladă, săniuș cu câini, schi fond și multe altele.

Cum să vă deplasați: În apropiere de insula de pe insula de la Bistrița: Peisajul este accidentat și neatins, fără drumuri între orașe și comunități. Va trebui să vă bazați pe bărci de pasageri (feriboturi), elicoptere și avioane pentru a vă deplasa din punctul A în punctul B.

Cel mai bun moment pentru a merge: În perioada iunie-august se înregistrează cele mai blânde temperaturi (-10 C), soarele de la miezul nopții și vă permite să observați balene. Primăvara și toamna sunt cele mai puțin aglomerate și sunt ideale pentru a vedea aurorele boreale sau pentru a face scufundări pe gheață.

Cum să ajungeți acolo: Puteți lua un zbor direct (Air Greenland via Copenhaga și Air Iceland de la Reykjavik) sau cu o navă de croazieră.

CITEȘTE ȘI:
Ce să faci în Malaga 3 zile

Insula Berneray (Scoția)

Scoția are aproximativ 800 de insule, dintre care cele mai multe sunt nelocuite. Majoritatea insulelor pot fi grupate în patru grupe: Shetland, Orkney, Hebridele interioare și Hebridele exterioare.

Insula Berneray este una dintre cele 15 insule locuite care alcătuiesc Hebridele Exterioare, arhipelagul de insule aflat chiar în largul coastei de vest a Scoției. Acest grup de insule europene este încă relativ necunoscut și constituie un prilej excelent pentru câteva zile de explorare, dacă vă aflați în zonă. Insula Berneray este bogată în natură și faună sălbatică și săracă în locuitori (doar 130).

Cu o suprafață de numai 10 kilometri pătrați, Berneray este atât de mică încât este posibil să o înconjori în câteva ore. Insula este renumită mai ales pentru plaja sa, care se întinde de-a lungul întregii părți vestice a insulei. Plaja Berneray nu este doar una dintre cele mai bune plaje din Outer Hebrides, ci a fost votată recent de Lonely Planet ca fiind a treia cea mai frumoasă plajă din Europa.

În afară de o plajă frumoasă, cealaltă mare atracție este infama ospitalitate hebrideană. Localnicii sunt prietenoși și le place să împărtășească din cunoștințele lor despre insulă. După ce ați văzut plaja și ați stat de vorbă cu localnicii, este timpul să mergeți la observarea focilor. Satul Backhill este locul unde trebuie să fiți pentru a vedea o focă locală, asigurați-vă că mergeți în timpul mareei joase.

Și, în cele din urmă, poate doriți să mergeți până în cel mai înalt punct al insulei pentru a explora piatra uriașă de 2,5 metri înălțime, verticală, care datează din Evul Mediu. Potrivit istoricilor, se crede că acest loc exact ar fi fost un loc pentru ceremonii religioase.

Cum să vă deplasați: Mergeți pe jos sau închiriați o mașină (asigurați-vă că treceți pe insula North Uist prin pod dacă aveți timp).

Ce trebuie să împachetați: 4 anotimpuri într-o oră nu este neobișnuit, așa că asigurați-vă că vă îmbrăcați în straturi și aduceți o pelerină de ploaie.

Cum se ajunge acolo: Zbor intern din Glasgow, feribot din Insula Skye.

Shetland (Scoția)

Al doilea grup de insule scoțiene pe care le vom aprofunda este cel al insulelor Shetland. Insulele sunt situate între Marea Britanie, Insulele Feroe și Norvegia. Doar aproximativ 15 dintre insule sunt locuite, restul sunt fericite și nelocuite, în afară de fauna și flora locală.

Până în secolul al XIV-lea, aceste insule europene au aparținut Norvegiei, datorită poziției lor strategice (la 300 km de coasta Norvegiei), acest lucru ar putea să nu fie un șoc. Influența scandinavă poate fi încă auzită în accentul local – distinctiv scoțian, cu un pic de twang.

Insulele sunt fantastice de vizitat, în ciuda faptului că sunt izolate și îndepărtate, ele au cultivat o atmosferă foarte primitoare și familiară. Una dintre cele mai bune activități de făcut este observarea faunei sălbatice: Balene, foci, vidre, pufuleți și petrele de furtună sunt doar câțiva dintre vizitatorii frecvenți ai insulelor. Dacă viața sălbatică nu este pe placul dumneavoastră, de ce să nu vă mulțumiți cu o bună și veche istorie vikingă. Shetland a fost cândva o fortăreață a vikingilor, iar acest lucru poate fi încă văzut și simțit în toate insulele.

Asigurați-vă că adăugați la itinerariul dumneavoastră rămășițele de la Jarlshof, Old Scatness, Catpund sau programați-vă vizita cu festivalul focului Up Helly AA pentru a avea o adevărată senzație vikingă.

Dacă vizitați în cadrul vacanțelor de familie în Scoția, atunci nu ratați șansa de a călări poneii Shetland, care sunt cele mai dulci creaturi din zonă. Petreceți ceva timp în capitala Lerwick, care întreprinde o adevărată revoluție gastronomică și este pur și simplu minunată de explorat.

Cum să ajungeți acolo: Zbor direct (din Scoția sau, în timpul verii, din Bergen, Norvegia) sau feribot (16 ore).

De Wadden Islands (Olanda)

Insulele Wadden sau Insulele Frisone sunt un grup de 37 de insule, împărțite între Olanda, Germania și Danemarca. Acest grup de insule exotice din Europa se află în largul coastei nordice a Olandei și Germaniei și a coastei vestice a Danemarcei, în Marea Wadden.

Ceea ce face ca aceste insule să fie unele dintre cele mai cool insule din Europa este faptul că apropierea lor de continent îți oferă posibilitatea de a ajunge la ele pe jos, prin mare. Da, ați citit bine, atunci când mareea este joasă, este posibil să mergeți pe jos de pe partea continentală a Olandei până la un număr select de insule (Mudflat walking). Aceasta este o activitate populară atât printre localnici, cât și printre turiști.

Cea mai mare dintre insule este Texel, care face parte din teritoriile olandeze, se pare că 13.000 de persoane trăiesc pe această mică insulă, fiind un adevărat paradis pentru pasionații de sporturi în aer liber.

Dacă vă place să priviți stelele, nu uitați să treceți pe la Terschellingen, această insulă este unul dintre cele mai întunecate locuri din Europa și are un set de activități distractive pregătite pentru cei care vor să privească noaptea.

Dacă sunteți în căutarea unor plimbări pitorești cu bicicleta și a unui far cool, atunci Ameland este insula pe care trebuie să o alegeți. Așa cum se întâmplă adesea în cazul insulelor, există un respect profund pentru natură, care s-a tradus printr-o gamă largă de inițiative eco-conștiente, într-un efort de a fi cât mai neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon (biciclete electrice, iluminat ecologic, …).

Cel mai bun moment pentru a merge: Orientați-vă spre lunile de vară, când vremea este caldă și șansele de a vedea soarele sunt cele mai mari.

Cum să ajungeți acolo: Mai multe feriboturi circulă în fiecare zi spre insulele principale. Pentru Ameland verificați orarul aici, pentru Texel puteți verifica orarul aici. Asigurați-vă că verificați pe ce insule sunt permise mașinile înainte de a vă rezerva biletul de feribot.

Insule exotice în sudul Europei

Insulele Hyères, Riviera Franceză (Franța)

Insulele Hyères, în sudul Franței, este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat de pe Riviera Franceză. Acest set exotic de insule din Europa este situat în Marea Mediterană și este format din trei insule principale: Porquerolles, Port-Cross și Le Levant. Porquerolles și Port-Cross sunt insule proprietate privată (dar deschise publicului) și au fost transformate în parcuri naționale care asigură protecția mediului lor natural minunat.

Porquerolles este principala insulă din arhipelag, având o lungime de 9 km și o lățime de 2 km. Este insula pe care vizitatorii vor găsi cea mai mare varietate de opțiuni de cazare, divertisment și locuri de luat masa. Porquerolles este insula perfectă pentru a petrece câteva zile de relaxare, pentru a face snorkeling în apele cristaline, pentru a face drumeții, pentru a merge cu bicicleta sau pentru a face plajă pe una dintre frumoasele sale plaje din partea de nord a insulei.

Port-Cros este o insulă frumoasă, ocupată în principal de Parcul Național Port-Cros, fiind locul perfect pentru drumeții. De fapt, există peste 30 de kilometri de poteci de explorat. Cazările și restaurantele din Port-Cros sunt concentrate în micul port. Puțini vizitatori se cazează în Port-Cros; majoritatea vizitatorilor vin pe această insulă într-o excursie de o zi de la Porquerolles sau Le Levant.

Le Levant este cel mai cunoscut pentru satul său naturist, Heliopolis. Oamenilor le place să viziteze Le Levant pentru a se afla într-un mediu natural.

Cum se ajunge acolo: Vizitatorii au la dispoziție diferite servicii de transfer din diferite locuri din Franța continentală către Porquerolles, Port-Cros și Le Levant. De obicei, durează aproximativ 30 de minute de la partea continentală a Franței până la Hyères.

La Maddalena, Sardinia (Italia)

Sardinia, în Italia, este a doua insulă ca mărime din Marea Mediterană și este înconjurată de o serie de grupuri de insule mai mici. Unul dintre aceste grupuri este Arhipelagul La Maddalena, situat în largul coastei nordice a Sardiniei.

Arhipelagul este format din 7 insule principale: La Maddalena, Caprera, Caprera, Budelli, Santo Stefano, Santa Maria, Spargi, Razzoli. Ceea ce face ca acest set de insule europene să merite o vizită este oportunitatea pe care v-o oferă de a surprinde adevărata frumusețe a Sardiniei: Încântătoare, idilice și întinderi izolate de plajă. Arhipelagul a devenit parc național în 1994 și este acum una dintre cele mai exotice insule din Europa, datorită naturii sale neatinse și nealterate.

Aceste insule de vis oferă o multitudine de activități interesante, asigurați-vă că explorați piețele și centrul istoric din La Maddalena și că vă bucurați de atmosfera plină de viață a acestei mici insule.

CITEȘTE ȘI:
Ciudățenii despre Thailanda

Urmează să traversați podul rutier spre insula Caprera. Cunoscută pe scară largă pentru plajele sale excepționale, cum ar fi Cala Napoletana, Cala Cotticio, care sunt cel mai bine explorate printr-o drumeție de 30-40 de minute sau cu barca pe marea strălucitoare. Și, în cele din urmă, nu uitați să vizitați epava de pe Spiaggia Del Relitto sau să faceți un tur al Muzeului Garibaldi, care a fost locul unde Garibaldi și-a petrecut ultimii 25 de ani din viață.

Dacă aveți puțin mai mult timp la dispoziție, veți dori să vizitați plaja roz de pe insula Budelli. O frumoasă porțiune de plajă plină de nisip roz deschis.

Cum se ajunge acolo: Luați feribotul rapid de la Palau la insula La Maddalena, care circulă de mai multe ori pe zi (30 de minute // 42 euro dus-întors pentru un vehicul și două persoane).

Isola di San Pietro, Sardinia (Italia)

O a doua insulă din jurul Sardiniei pe care veți dori să o vizitați este mica insulă San Pietro, situată în largul coastei de sud-vest a Sardiniei. În mare parte necunoscută turismului internațional de masă, această insulă exotică din Europa este o adevărată bijuterie de loc.

Binecuvântată cu un orășel minunat și colorat, numit Carloforte; o mulțime de plaje frumoase și diverse trasee de drumeție și locuri de apus de soare, insula are multe de oferit. În plus, San Pietro este, de asemenea, o destinație excelentă pentru scufundări, deși curenții sunt de așa natură încât este doar pentru scafandri experți.

Cea mai bună plajă din San Pietro este, de departe, La Caletta, la aproximativ 15 minute de mers cu mașina de Carloforte. Este una dintre cele mai mari plaje de pe insulă, cu ape limpezi și puțin adânci și nisip alb și fin; și un chioșc drăguț de unde puteți lua mâncare și băuturi și închiria tot felul de echipamente de plajă.

Satul este pitoresc și absolut minunat de vizitat. A fost fondat de către Tabarkine, o comunitate de origine genoveză care s-a stabilit în San Pietro după ce a trăit în Tabarka, o insulă din largul coastei Tunisiei. De fapt, limba vorbită în Carloforte și astăzi este tot Tabarkine, care seamănă mai mult decât orice altceva cu limba genoveză!

Este bine de știut: Dacă luați feribotul din Calesetta, nu uitați să explorați fermecătorul orășel situat pe insula Sant’Antioco (legată de Sardinia continentală printr-un pod)

Cum să ajungeți acolo: Feriboturile zilnice pleacă zilnic din Porto Scuso sau Calesetta direct la San Pietro (30 min – în funcție de condițiile de pe mare)

Cum să vă deplasați: Cu bicicleta, pe jos sau cu mașina în jurul insulei

Insulele Eoliene, Sicilia (Italia)

Insulele Eoliene sunt, probabil, cele mai exotice insule din Europa. De fapt, mulți europeni nu vor fi auzit de acest mic grup de insule clasificate de UNESCO, care se află în largul coastei Siciliei. Turiștii care vizitează Sicilia rămân adesea în Palermo sau Catania și renunță la excursiile pe insule.

Insulele Eoliene ( cunoscute și sub numele de insulele Lipari) sunt alcătuite din până la șapte insule vulcanice: Lipari, Panarea, Vulcano, Vulcano, Stromboli, Salina, Alicudi și Filicudi.

Lipari este cea mai mare dintre insule și cea mai apropiată de Sicilia, ceea ce o face o excursie ușoară de o zi sau o escapadă de weekend pentru localnicii sicilieni. Insula are un castel, o acropolă grecească și o catedrală normală de vizitat.

Panarea este cea mai mică și cea mai exclusivistă dintre cele șapte. Portul deține câteva gelaterii, supermarketuri și brutării, precum și un celebru club de noapte care atrage tineri din toate insulele și din Sicilia. O mulțime de călători tineri vin în zonă special pentru a merge la clubul de noapte, pentru că este atât de infamant.

Vulcano are un vulcan activ pe insulă, iar mirosul sulfuros rămâne în jurul zonei portuare a insulei. Închiriați un scuter pentru o zi și vizitați Capo Grillo, portul Gelso sau plaja neagră (Spiaggia Sabbie Nere).

Stromboli este cel mai activ vulcan din Europa, puteți asista la erupțiile sale de pe insula Stromboli sau de pe insula aflată în fața vulcanului (Panarea). Insula găzduiește, de asemenea, un sat pitoresc de pescari (Ginostra) și un far frumos.

Salina este a doua ca mărime dintre insulele Eoliene și găzduiește unele dintre cele mai frumoase zone naturale (la Fossa delle Felci) și plaje (plaja Pollaro) din arhipelag. Și, nu în ultimul rând, Alicudi și Filicudi, care sunt cele mai virgine din regiune, o viață marină bogată face ca snorkelingul și scufundările să fie excelente. În Alicudi, mașinile sunt interzise pe întreaga insulă.

Cel mai bun moment pentru a merge: Sezonul de umăr are temperaturi minunate (25 C) și mai puțini turiști. Încercați să mergeți în perioada martie-iunie sau la sfârșitul lui septembrie și octombrie.

Cum să ajungi acolo: Cu Hydrofoil (ambarcațiuni de mare viteză) care pleacă din Milazzo sau Messina.

Cum să vă deplasați: Cel mai simplu este să închiriați un scuter sau un ATV. Alternativ, puteți căuta să închiriați o mașină (deși prețurile tind să explodeze vara)

Malta

Arhipelagul Malta a crescut în popularitate în ultimii ani, apărând ca unul dintre noile puncte fierbinți ale turismului. Acest grup de insule europene este format din nu mai puțin de 7 insule, dintre care 3 sunt locuite: Malta, Gozo și Comino. Insulele sunt pline de biserici drăguțe (365 mai exact), ape limpezi și imaculate, localnici vorbăreți și o natură hipnotizantă. Adăugați la asta vremea veșnic caldă, zilele însorite și mâncarea delicioasă et voila: Locația de vis pentru mulți călători.

Arhipelagul are o mulțime de bijuterii ascunse care îi vor satisface chiar și pe cei mai înfocați călători. Încercați să faceți drumeții în Wied Il-Ghasri (Gozo), cu stâncile sale accidentate și peșterile subacvatice adânci care merită explorate. Luați o bere și asistați la cel mai frumos apus de soare din arhipelagul maltez în vârful stâncilor Dingli (Malta). Puneți-vă ochelarii de protecție și faceți snorkeling în maiestuoasa lagună albastră (Malta) sau pur și simplu bucurați-vă de multitudinea de podgorii locale răspândite pe toate insulele.

Cel mai bun moment pentru a merge: Temperatura medie este de 23 C, ceea ce o face locația perfectă atât pentru a scăpa de tristețea iernii, cât și pentru a savura un spritz rece ca gheața în timpul verii.

Este bine de știut: Malta este cea mai mare insulă și centrul comercial, cultural și administrativ. Comino este în mare parte nelocuită și este complet lipsită de mașini.

Cum se ajunge acolo: Luați un zbor cu Air Malta (aterizează pe insula Malta).

Cum să vă deplasați: Pentru a sări de pe o insulă pe alta puteți lua un feribot care circulă zilnic. Asigurați-vă că verificați orarul înainte de a pleca.

Syros (Grecia)

Grecia are aproximativ 6000 de insule, care sunt împărțite în mod tradițional în următoarele grupuri: Insulele Argo-Santonice, Cicladele, insulele din nordul Mării Egee, Dodecanezul, Sporadele și Insulele Ionice.

Syros este una dintre insulele Ciclade, situată în Marea Egee, în largul coastelor Greciei. La doar 45 de minute de mers cu feribotul de mult vizitata Mykonos, Syros a rămas surprinzător de neatinsă de turismul de masă de-a lungul anilor, ceea ce o face un candidat perfect pentru una dintre cele mai exotice insule din Europa. Fermecător de locală și plină de cultură, gata să fie explorată!

Mica insulă europeană Syros datează încă din anul 4000 î.Hr. Capitala insulei, Ermoupoli, este considerată una dintre cele mai frumoase capitale ale insulelor Ciclade. A fost construită inițial de către ionieni și colonizată ulterior de turci, francezi și romani. Fiecare val de colonizare și-a lăsat amprenta asupra insulei și până în ziua de azi cultura locală este un amestec interesant și autentic de influențe diferite. Influențele turcești pot fi puternic resimțite atunci când se degustă cea mai populară mâncare locală: Loukoumia, cunoscută și sub numele de „deliciu turcesc grecesc”, adesea cu aromă de portocale.

Insula Syros este foarte relaxată, un loc perfect pentru a lua o pauză. Există câteva puncte de atracție pe care ați putea dori să le vizitați, între băile de soare: plaja Galissas, faceți o drumeție până la biserica Agia Pakou pentru apusul soarelui; plimbați-vă pe îndelete prin fermecătoarea capitală Ermpoupoli pentru puțină cultură (vizitați cartierul Vaporia, biserica Învierii); luați parte la cumpărături sau serviți o minunată masă tradițională grecească.

CITEȘTE ȘI:
Bora Bora – insula paradis

Cum să ajungeți acolo: Feribot din portul Piraeus din Atena (3 ore) sau zburați direct din Atena.

Cum să vă deplasați: În apropiere de Atena, la ora 10:00: Pe jos sau cu bicicleta. Există un autobuz local care vă va transporta de la o parte la alta a insulei pentru 2 euro (2,2 dolari).

Milos (Grecia)

Milos este, de asemenea, una dintre insulele mai mici din Ciclade, situată în apropierea punctelor turistice Santorini și Mykonos. Această insulă exotică din Europa este încă relativ departe de radar, deși în ultimii ani a început să câștige popularitate, în special în rândul călătorilor care caută să simtă mai autentic viața de pe o insulă grecească. Este considerată unul dintre cele mai frumoase locuri din Grecia atât de către localnici, cât și de turiști.

Când vă aflați în Milos, nu uitați să vizitați micul sat Plaka. Acesta este alcătuit din chintesența elementelor care alcătuiesc componența insulelor grecești: Case imaculate, vopsite în alb, uși albastre, o bougainvillea înflorită, priveliști care îți dau fiori peste cap peste apa albastră cristalină și pisici – atât de multe pisici. Urcați-vă până la castelul Plaka pentru cea mai bună priveliște a orașului.

Dacă sunteți în căutarea unei senzații (și mai) autentice, îndreptați-vă spre unul dintre numeroasele sate de pescari: Mantrakia, Firopotamos, Pollonia, sau cel mai faimos (fost) sat de pescari, Klima, cândva portul principal și plin de viață al orașului. În drum spre Klima, nu uitați să faceți o oprire la Teatrul Antic din Milos.

Și, nu în ultimul rând, faceți un pop-up la Sarakiniko Beach, cea mai frumoasă plajă a insulei, formată din piatră vulcanică albă.

Cum să ajungeți acolo: Feribot din Atena (portul Pireu), zbor direct din Atena.

Cum să vă deplasați: Închiriați o mașină, o bicicletă, un ATV sau o motocicletă. Alternativ, vă puteți deplasa pe insulă cu autobuzul local

Kalymnos (Grecia)

Una dintre cele mai frumoase insule exotice din Europa este Kalymnos, a patra ca mărime dintre insulele Dodecaneze, situată în sud-estul Mării Egee. Insula este relativ mică, ceea ce face ca ajungerea acolo să fie puțin mai dificilă decât pe o insulă europeană obișnuită. Acest lucru, la rândul său, a făcut ca insula să își păstreze autenticitatea și liniștea și să nu fie împiedicată de turismul de masă.

La sosirea în Kalymnos, primul lucru pe care îl veți observa este lipsa de dezvoltare în comparație cu insulele grecești. Țineți cont de acest lucru atunci când căutați activități de făcut, opțiunile sunt mai limitate decât pe insulele mari. Dar nu vă lăsați descurajați de acest lucru, aceasta este insula unde puteți simți cu adevărat viața tradițională a insulei grecești și vă puteți întoarce în contact cu natura.

Câteva dintre atracțiile pe care insula le are de oferit sunt: Explorarea castelelor antice (Castelul Chora și Castelul Chrysocheria); relaxarea pe plaja Kantouni (una dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă); escaladarea pe unul dintre cele 2000 de trasee de escaladă. Sau, alternativ, organizați o excursie de o zi pe mica insulă vecină Telendos.

Ca pe orice insulă, fructele de mare sunt prezente din abundență în bucătărie. Dacă doriți să vă faceți o idee despre unele mâncăruri tradiționale, încercați fouskes și chiftele de caracatiță. Alternativ, dacă sunteți vegetarian, rămâneți la unele dintre mâncărurile delicioase care conțin legume proaspete, cultivate local.

Cum să ajungeți acolo: Luați un feribot din Kos (40 de minute) sau Rodos (3 – 5 ore), zburați direct din Atena (în timpul verii, zborurile au loc la fiecare două zile).

Madeira (Portugalia)

Madeira este cu siguranță una dintre cele mai bune insule din Europa de vizitat! Aventura începe chiar înainte de a pune piciorul pe insulă: Înainte de aterizare, vârfurile muntoase zimțate care se înalță deasupra norilor vă vor întâmpina din avion, apoi urmează o aterizare ușor chinuitoare pe una dintre cele mai scurte piste din lume. După ce v-ați adunat, nu uitați să admirați frumusețea care vă înconjoară.

Litoralul mediteranean oferă soare pe tot parcursul zilei, ideal dacă doriți să vă lucrați bronzul. Cu toate acestea, adevărata magie a Madeirei se află poate în nord, o parte mai accidentată a insulelor care a permis ca Madeira să fie numită Hawaii-ul Europei. Gândiți-vă la verdeață luxuriantă, dealuri, o tonă de cascade, puncte de belvedere uluitoare la fiecare colț, care vă lasă cu impresia distinctă că ați putea fi pe platoul de filmare al filmului Jurassic Park (dinozaurii nu sunt incluși, desigur).

Madeira ar trebui să fie cu siguranță pe lista ta de dorințe dacă îți plac drumețiile și provocările. Una dintre cele mai uluitoare drumeții (la propriu și la figurat) se află în inima acestei insule: Vereda do Pico do Arieiro – care leagă două dintre cele mai înalte vârfuri de pe insulă. Priveliștile din vârf vă vor lăsa fără cuvinte. Fie că este prima dată când faceți drumeții, fie că sunteți mai experimentați, această insulă aventuroasă are o drumeție sau o levada pentru toată lumea.

Madeira este o destinație de vacanță ideală pe tot parcursul anului, datorită climei sale iertătoare. În timpul lunilor de iarnă, există o probabilitate mai mare de precipitații, dar temperatura este ideală pentru a face drumeții! Cea mai populară perioadă pentru a vizita Madeira este primăvara, când toate florile sunt în plină înflorire. Madeira este adesea numită insula florilor și nu este greu de înțeles de ce!

Modul ideal de a călători în Madeira este să alegeți o bază, de exemplu, Funchal, să închiriați o mașină și să faceți excursii de o zi în jurul insulei. Dar un lucru de care sunt sigur este că această mică insulă vă va lăsa o impresie mare și de durată, poate chiar vă va face să vă doriți să vă mutați aici după pensionare.

Cum să ajungeți acolo: Luați un zbor direct

Cum să vă deplasați: Cel mai simplu este să închiriați o mașină și să planificați o excursie. Alternativ, vă puteți baza pe autobuzele locale, deși acestea circulă rar.

Insula Lopud (Croația)

Insula luxuriantă Lopud este cel mai bine păstrat secret din Croația. Situată în sudul Croației (în apropiere de Dubrovnik), aceasta face parte din Insulele Elafiti. Acest grup de insule din Europa este în mare parte nelocuit, în afară de Lopudus, Koločep și Ipan, Lopud are o lungime respectabilă de 4,63 km și are doar 240 de locuitori, ceea ce o face locul perfect pentru o vacanță relaxantă pe o insulă din Croația.

Plaja Sunj este adevăratul punct de atracție al insulei Lopud. Această plajă cu nisip fin este o descoperire foarte rară pentru Croația. În afară de plajă, există o mulțime de trasee de mers pe jos care vă conduc spre inima insulei, acoperită de păduri luxuriante. Traseele de mers pe jos vă duc pe lângă diverse clădiri istorice interesante: Rămășițele palatului rectorului, o mănăstire franciscană și diverse biserici datând din secolele XV și XVI.

Îndreptați-vă spre satul principal (numit pe bună dreptate Lopud Village) pentru a mânca ceva la un restaurant local sau pentru a vă aproviziona în micul supermarket. Rețineți că prețurile din supermarketul local sunt considerabil mai mari, așa că, dacă intenționați să descoperiți această insulă exotică din Europa, ar fi bine să vă faceți provizii în supermarketurile din Dubrovnik înainte de a pleca.

Cel mai bun moment pentru a merge: Insula Lopud are 2.584 de ore de soare pe an și se mândrește cu temperaturi blânde pe tot parcursul anului.

Cum se ajunge acolo: Feribot direct din Dubrovnik (1 oră).

Cum să vă deplasați: Insula este lipsită de mașini. Modalitățile populare de transport includ mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau caiacul.

Europa are o multitudine de locuri de vizitat, fiecare dintre ele oferindu-vă o piesă din puzzle-ul cultural care face din Europa un loc atât de fascinant. Dacă călătoriți prin Europa, nu uitați să verificați varietatea mare de mâncare stradală diferită disponibilă în fiecare țară! Delicios!

Ai putea petrece o lună în Europa și să nu vezi tot ce are de oferit continentul. Din păcate, timpul este adesea esențial, iar două săptămâni în Europa este aproximativ timpul mediu petrecut. Aceste insule europene sunt, de asemenea, perfecte pentru a le combina cu unele repere din Europa continentală.